Elektronisk kunst er da med Dobbelt A!

Mød Aalborgs livlige elektroniske kunstscene ved festivalen Apparat LAB
.

Et laboratorium med sammensmeltninger af kunst og teknologi. Logo for Apparat LAB.

Mød Aalborgs livlige elektroniske kunstscene ved festivalen Apparat LAB
.

Festival i festivalen
Aalborg Østre Havns lagerhaller og siloer på en kold efterårsaften er barske omgivelser, der leder tankerne mere hen på lyssky end kreativ undergrund. Man overraskes derfor, når man åbner døren til et gammelt pakhus og her finder en hel festival for elektronisk kunst. Foretagendet hedder Apparat LAB med undertitlen ‘experiments in sound and visual arts’ og forløb over fire dage som en ‘festival under festivalen’ ved PORT 2010.     

Platform4 ligger i rå, industrielle omgivelser på havnen. Foto: Kristian Handberg.
Platform4 ligger i rå, industrielle omgivelser på havnen. Foto: Kristian Handberg.

Samlingssted for den elektroniske kunstscene
Apparat LAB foregik hovedsageligt på Platform4, der er projektrum på byens havn. Det er et samlingssted for byens elektroniske kunst- og musikmiljø og festivalen er noget af en markering af dette, men der hentes også gæster udefra.
Apparat LABs program er sat op som et møde mellem det lokale miljø, de internationale gæster, og publikum. Workshopdelen falder om eftermiddagen og leder op til de udstillinger, performances og koncerter der skyder frem, når mørket falder på.

Do-It-Yourself synthesizer
Den første workshop, vi besøgte, fandt sted på Utzon Center og var ledet af den amerikanske lydkunstner Derek Holzer. Under titlen Neanderthal Electronics gik den ud på at bygge sin egen synthesizer af simple elektroniske komponenter og farverige indslag som gammelt legetøj. Holzer har uden teknisk uddannelse bygget sit eget store apparatur, der minder om en gammel moog fra 1960’erne, og vil med workshoppen inspirere til at starte helt forfra og tilegne sig teknologien i en punk-agtig ‘Do-it-yourself’-stil.

Der arbejdes med 'neanderthal-elektronikken' ved Holzers workshop. Foto: Kristian Handberg.
Der arbejdes med ‘neanderthal-elektronikken’ ved Holzers workshop. Foto: Kristian Handberg.
Derek Holzer demonstrerer sin hjemmebyggede synthesizer. Foto: Kristian Handberg.
Derek Holzer demonstrerer sin hjemmebyggede synthesizer. Foto: Kristian Handberg.

Hermed vil han også bringe kunstnere og teknikkere tættere på hinanden. Som han siger er det ofte sådan, at når kunstnere skal bruge noget fra teknikere, siger de noget som “Lav mig noget trist”, mens teknikeren så svarer “Hvor mange enheder er det?”. Det må være muligt at finde et fælles sprog, og det kan man på workshoppen gøre over loddekolberne.

Kreativ programmering
Efter disse yderst analoge eksperimenter blev det anderledes digitalt i dagens anden workshop. Her introducerede underviser og ingeniør med speciale i subversiv interaktiv performance Sune Petersen til, hvordan man kan visualisere de utrolige datamængder, der flyder rundt om os. Det kan foregå ved at opsnappe alle de gange et ord optræder på Twitter eller Facebook og så generere noget visuelt af det. Særligt anvendte workshoppen open source-programmet vvvv (vvvv.org), der er et grafisk programmeringsværktøj.

Sune Petersen med Tif-billede. prøv det!
Sune Petersen med Tif-billede. prøv det!

Denne populære workshop undersøgte, hvad man kan lave med denne databehandling, og hvordan den både kan bruges til kritisk undersøgelse af den dataverden, der omgiver os, og til at skabe kreative udtryk.

Udstilling i lagerhallen
Platform4-bygningens store hal rummede festivalens udstilling med værker fra en Open Call-runde samt særligt inviterede kunstnere. Her kunne man se internationale navne som den schweiziske lyd- og installationskunstner Zimoun, hvis optagelser af gammelt jern passede godt til den gamle industribygning. Der var også interaktive indslag som tyske Isabell Trögers installation, hvor man ved at lyse på bordtennisbolde med en lommelygte eller tale i en mikrofon kunne påvirke en videoinstallation og således være VJ.

Apparat LABs udstillingsdel på Platform4. Foto: Kristian Handberg,
Apparat LABs udstillingsdel på Platform4. Foto: Kristian Handberg,
Zimouns videoværk. Foto: Kristian Handberg.
Zimouns videoværk. Foto: Kristian Handberg.

Så kunne lydfesten starte  
Hver aften gik festivalen for alvor løs med et program af performances og koncerter. Det var her, folk i større stil ville finde ud til lagerbygningen på havnen og eksperimenterne for alvor ville munde ud i oplevelser. Da reporteren ikke kunne blive i den aalborgensiske nat, kan der ikke rapporteres fra det senere forløb her. Men med en hal blinkende og sitrende af elektronisk kunst som kulisse, og et dedikeret miljø plus gæster, må lydfesten have været kronen på værket af en festival med fuld strømstyrke og stor spænding.  
  
Her blev PORT 2010’s tematikker vedrørende teknologi og interaktivitet praktiseret, og det lokale miljø mødtes med den store verden. Om de møder det store publikum vides ikke, men der er i hvert fald et spændende miljø her, og Aalborg skal ikke have en hemmelighed som Platform4 for sig selv mere!


Fakta

Festival

Apparat LAB

20 okt 2010 23 okt 2010

Lars Lundehave Hansen, Raquel Espinosa, Derek Holzer, Tim Hecker, Kiloton, Mehmet Özer, Sune Petersen, Zimoun, Flo Kaufmann, Max Hattler, Javier Milara, Sami Sänpäkilla

Platform4 Se kort og tider

Fakta

Platform4 kører på tredje sæson som et rum for projekter mellem teknologi og kunst. Her foregår jævnligt koncerter, udstillinger og events, som kan følges på hjemmesiden www.platform4.dk
Det er beliggende på Aalborgs Østre Havn, ca. 500 m. fra Kunsthal Nord og 1 km. fra centrum.

Platform4 søger pt. ansøgere til projektet Platform4 In-A-Box. Se mere på: www.platform4.dk/events/2011/january/platform4-box-incoming-applications