Tre nordiske kunstportaler rejser spørgsmålet om den nordiske fremtid.
info
Kulturhuset, Sergels Torg, Stockholm
Søndag 21. februar kl 14–15.30
Nordic Art er:
KUNSTEN.NU (DK)
KUNSTKRITIKK.NO (NO)
KONSTEN.NET (SE)
Meget vand er løbet under broen siden den internationale kurator Hans Ulrich Obrist lancerede “Det nordiske mirakel” i 1998 og gjorde nordisk kunst til noget af det hippeste i verden. Dette fænomen faldt sammen med den såkaldte samtidskunsts triumf over den “moderne kunst” i de nordiske lande.
Nordisk netværk
I nogle af dem – især Sverige – spillede kunstkritikken en vigtig rolle i denne proces, i andre lande spillede kunstkritikere blot en sekundær rolle. Men i kraft af de fælles nordiske platforme og publikationer som Siksi og NU, organisationer som NIFCA (Nordic Intsitute for Contemporary Art) og samarbejdet omkring den nordiske pavillon på biennalen i Venedig, blev der etableret et dynamisk netværk af nordisk samtidskunst, der gjorde, at helheden virkede større end delene.
Sidenhen kom de nordiske lande imidlertid til at vælge en anden strategi: Internationaliseringen.
En nordisk fremtid
Det nordiske samarbejde blev sekundært i hvert lands stræben efter at fremme deres respektive kunstneres internationale karrierer. I dag findes der stort set intet organiseret nordisk samarbejde inden for kunsten. De få undtagelser ser kun ud til at bekræfte, at det nordiske har mistet meget af sin interesse.
Hvordan er vi nået til det punkt, og hvordan vil vi fortsætte? I international sammenhæng tales der meget om regionernes tilbagekomst, men hvordan skulle en sådan se ud i de nordiske lande? Og kan den papirbaserede eller netbaserede kunstkritik spille en rolle på dette plan, især i en tid, hvor samtidskunsten som begreb og æra er til diskussion og desuden udfordres af et kulturkonservativ og højrepopulistisk standpunkt?
Seminaret vil forsøge at svare eller gentænke nogle af disse nordiske spørgsmål til fremtiden.
Fakta
Seminar
En ny nordisk position
21 feb 2010 21 feb 2010
Mikkel Bogh, John Peter Nilsson, Stina Högkvist
Supermarket Art Fair Se kort og tider
Fakta
Program
14.00 Anders Olofsson, redaktør, Konsten.net: Velkomst
14.05 Jonas Ekeberg, redaktør, Kunstkritikk.no: Indledning
14.15 John Peter Nilsson, inspektør, Moderna Museet, Stockholm: "Er det lokale relevant i det globale?"
14.30 Mikkel Bogh, rektor, Det Kongelige Danske Kunstakademi, København: "Efter kunstscenen: Det nordiske laboratorium"
14.45 Stina Högkvist, kurator, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo: "Begrænsede opgaver"
15.00 Debat
15.30 Slut
John Peter Nilsson (f. 1952) har siden 2004 været kurator på Moderna Museet i Stockholm. Han var tidligere chefredaktør for NU: The Nordic Art Review mellem 1999 – 2002 og Siksi, The Nordic Art Review mellem 1996 – 1999. Mellem 1986 – 2004 skrev John Peter Nilsson også kunstkritik i Aftonbladet og fungerede som freelance kurator blandt andet for den Nordiske Pavillion på Venedigbiennalen, 1999. I foråret 2006 var han medkurator (sammen med Magdalena Malm) for Modernautställningen 2006, en skitsering af den svenske samtidskunst med 49 kunstnere på Moderna Museet.
Mikkel Bogh (f. 1963) er rektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Han er uddannet kunsthistoriker, tidligere ansat som lektor i Moderne Kultur ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. Har publiceret en række artikler og katalogtekster om dansk og international samtidskunst og ældre kunst. Har siden slutningen af 1980'erne virket som underviser, kunstkritiker, kurator og forsker. Bogh er redaktør af kunstmagasinet Sum, som udgives af Det Kongelige Danske Kunstakademi.
Stina Högkvist (f. 1972) er kurator ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo, Afdeling for samtidskunst. Hun var i 2009 kurator for Favoured Nations, hovedudstillingen for Momentum – Nordisk biennale for samtidskunst (sammen med Lina Dzuverovic) og for Hypocrisy: the site specificity of morality (med Koyo Kouoh). Högkvist er uddannet som kunsthistoriker ved universitetet i Uppsala og som kurator ved Konstfack i Stockholm. Hun har drevet det ambulante galleri Simon Says med Marianne Zamecznik.