Et portræt af Rusland – og et møde med dig selv

Interview med den russiske fotograf Lucia Ganieva, som er udstillingsaktuel på Galleri Image i Århus.

Lucia Ganieva, Rudina Irina Pavlovna, 2007, (udsnit) Foto: Lucia Ganieva, fra serien The Sunset of Fame

Interview med den russiske fotograf Lucia Ganieva, som er udstillingsaktuel på Galleri Image i Århus.

Lucia Ganieva tager billeder af mennesker. Hendes fotoserier rummer alsidige portrætter af det russiske folk skildret midt i deres daglige tilværelse og hjemlige omgivelser.

Det er dog ikke personerne alene, som inspirerer kunstneren. Ganieva fremviser et rum omkring skikkelserne, som præsenterer os for en flig af Ruslands kultur og historie.

Et portræt – mere end en affotograferering
Personerne portrætteres med både varme, følsomhed og fine stænk af humor.
På én gang næsten højtideligt ranke, men samtidig med underfundige smil på læben – og eksempelvis siddende midt i en russisk landsby på deres ældgamle motorcykel.

Lucia Ganieva, Iron Mules #1, 2008, Foto: Lucia Ganieva.
Lucia Ganieva, Iron Mules #1, 2008, Foto: Lucia Ganieva.
Lucia Ganieva, Iron Mules #2, 2008, Foto: Lucia Ganieva
Lucia Ganieva, Iron Mules #2, 2008, Foto: Lucia Ganieva

Det skyldes først og fremmest, at hun mener at et portræt er mere end blot en affotografering:

"Man kan ikke nøjes med at portrættere et ansigt og dermed tro, at man får hele personen med.
Måske kan man i virkeligheden aldrig opnå at indramme hele personen, men jeg synes bestemt, at mennesker skal skildres som en del af deres miljø – med ting og omgivelser, der giver betragteren et indtryk af, hvem man kigger på."

Mødet mellem fotograf og menneske
I det hele taget spiller selve mødet mellem fotograf og menneske en væsentlig rolle for Ganieva. Hun forsøger bevidst at tilnærme sig de forskellige portrættanter med en stor grad af respekt, hvilket kommer til udtryk i den stolte og usårlige holdning, personerne fremstår med.

"Så snart mennesker åbner sig for dig, bliver billedet meget stærkere.
Især i de nyere serier har jeg bestræbt mig på at få personernes baggrund og historier med som en del af billederne.
Jeg synes dog godt, at man kan betragte mine billeder uden at kende hverken stedet, landet eller personerne indgående."

Lucia Ganieva, Gulkovskaya Tamara Federovna, 2007. I denne serie todeler Ganieva billedet, så det viser både personen samt attributter og ungdomsbilleder fra dennes liv.
Lucia Ganieva, Gulkovskaya Tamara Federovna, 2007. I denne serie todeler Ganieva billedet, så det viser både personen samt attributter og ungdomsbilleder fra dennes liv.

Mellem to kulturer
Og Ganieva kommer vidt omkring i sin afsøgning af Ruslands folk og samfundsmæssige afkroge.

Stedets betydning er blandt andet et omdrejningspunkt for serien Between Irtysh & Elbe. Disse billeder fremviser en række mennesker, hvis fødder står plantet i to forskellige kulturer. De kommer oprindeligt fra Rusland, men bor nu i Berlin. Som titlen indikerer, befinder de sig et sted mellem to floder: den russiske Irtysh og Elben i Tyskland.

Lucia Ganieva, Between Irtysh & Elbe, (del af serie),  2009. Portrætter af personer, som har fødderne plantet i to forskellige kulturer. De stammer fra Rusland, men er nu bosat i Tyskland. Foto: Lucia Ganieva
Lucia Ganieva, Between Irtysh & Elbe, (del af serie), 2009. Portrætter af personer, som har fødderne plantet i to forskellige kulturer. De stammer fra Rusland, men er nu bosat i Tyskland. Foto: Lucia Ganieva
Splittelsen
Personernes følelse af splittelse kender Ganieva fra sit eget liv. Siden 1993 har hun boet i Holland sammen med sin mand og kunstneriske assistent, Hermen Barten. Alligevel er længslen efter hjemlandet svær at slippe af med:

"Jeg kender følelsen af splittelse mellem to kulturer på min egen krop og bruger denne erfaring i mine billeder.

Rent professionelt er det en enorm styrke for mig at have denne baggrund. Men rent personligt og menneskeligt må jeg indrømme, at jeg synes, det er meget hårdt. Er jeg i Rusland, savner jeg mit hjem i Holland.

Omvendt banker mit hjerte så stærkt for mit fødeland, at jeg altid mindes Rusland, når jeg ikke er der."

Fotografiet – et spejl
Hermed afdækker Ganieva noget helt centralt for sine værker: At det er svært og måske endda umuligt at adskille sit eget livs erfaringer fra sit professionelle virke som fotograf.

Ikke alene spejler hun sig selv ind i sine billeder. Hun muliggør også at beskueren møder sig selv i billederne. Man forledes nemt til at indleve sig i de åbenhjertige og umiddelbare portrætter, som næsten inviterer til identifikation.

Ganieva understreger dog, at hun ikke tænker over, hvilket aftryk hendes værker efterlader hos publikum.

"Man kan ikke beslutte, hvordan forskellige mennesker skal betragte de ting, man laver. Det har jeg ingen indflydelse på! Derfor giver det ikke mening for mig at overveje, hvad folk personligt kan få ud af mine billeder.

Som fotograf er man nødt til at være åben. Fotografier kan ikke planlægges. Situationen kan altid først bedømmes, når man står der. Og ofte ændres mine idéer undervejs, netop fordi omstændighederne forandres."

Rusland indgår i planerne
Selvom hun som fotograf konstant må tilpasse sine visioner i forhold til de billeder, som virkeligheden tilbyder, er Ganieva dog ikke i tvivl om, at portrætfotografiet udgør en blivende bestanddel også i hendes fremtidige karriere.

Hvorvidt hendes kommende projekt bliver en portrætserie er dog en hemmelighed endnu.

"Men der er planer om Rusland", slutter hun med et glimt i øjet.


Fakta

Udstilling

Timeless Stories

23 apr 2010 23 maj 2010

Lucia Ganieva

Galleri Image Se kort og tider

Fakta

Lucia Ganieva (f.1967) er uddannet fra Foto Academie i Amsterdam i 2007 og har igennem sin karriere modtaget en række ærespriser.

Hun har blandt andet udstillet i Holland, Frankrig, Finland og Rusland.

I 2012 skal hun udstille på FotoTriennale.dk arrangeret af Museet for Fotokunst i Odense.