Fabricius ny leder af Kunsthal Aarhus

Jacob Fabricius er som kurator og direktør kendetegnet ved høj energi, stor international berøring og frisættende leg med konventionerne, og nu er det Kunsthal Aarhus’ tur.

Kunsthal Aarhus nye kunstfaglige leder Jacob Fabricius flankeret af bestyrelsesformand Preben Meier og administrativ leder Iben Hofstede. Foto: Ole Bak Jakobsen

Jacob Fabricius er som kurator og direktør kendetegnet ved høj energi, stor international berøring og frisættende leg med konventionerne, og nu er det Kunsthal Aarhus’ tur.

Kunsthal Aarhus har fundet afløseren for den tidligere leder Joasia Krysa, der fratrådte stillingen til fordel for et engagement ved Liverpool Biennalen.

Valget faldt oplagt på 44 årige Jacob Fabricius, der tidligere har været kunstfaglig leder for Malmø Kunsthal og Kunsthal Charlottenborg.

“Der var stærke ansøgere fra USA, Australien, Europa og Mellemøsten, men en enig bestyrelses valg faldt på Jacob, der er et af de helt store talenter på den skandinaviske kunstscene. Vi er utrolig stolte over at kunne tiltrække en kapacitet som Jacob til Kunsthal Aarhus”, siger Preben Meier, bestyrelsesformand for Kunsthal Aarhus.

God lokal føling og drivkraft
Fabricius er en utraditionel kurator og leder, der konstant udfordrer både sin egen institution, mødet med kunsten og kunstnernes praksisser. Men mest af alt har Fabricius vist sig som en kunsthals leder, der skaber god, lokal energi.

Det var tilfældet i København på Kunsthal Cahrlottenborg, hvor en udskældt kunsthal med ham ved roret blev til en ombejlet institution med stærk appeal hos både publikum og kunstfelt, og hvor selv de kunstnerdrevne udstillingssteder fik dedikeret plads i de høje sale.

“Vi skal skabe nogle gode historier, nogle forskellige og interessante formater for kunstnerne og offentligheden og tænke lidt uden for boksen. Jeg har forskellige ideer, der minder lidt om at lege med lego, hvilket jeg elsker, men hvor det handler om at sætte noget ret enkelt sammen på lidt andre måder og dermed skabe noget nyt. Det kræver fantasi, men det håber jeg kan lade sig gøre,” sagde Fabricius da han tiltrådte stillingen på Charlottenborg.

En inkluderende attitude
Han fik kun knap to år i stolen på Charlottenborg og står nu overfor en helt anderledes institution og et helt andet lokalmiljø. Men også overfor en kunsthal, der er vant til at blive debateret, særligt lokalt, men samtidig nyder stor lokal opbakning med afgangsudstilling og store internationale udstillinger med den mere eksperimenterende samtidskunst. Og her er Fabricius som en fisk i vandet, og en oplagt drivkraft.

Kunsthallen har også i de seneste år, med Krysa som leder, udviklet en profil, hvor samtidskunsten indtager en central rolle som forsknings- og vidensfelt. Ikke et skidt grundlag for Fabricius, der er kendetegnet ved en meget inkluderende attitude overfor både andre fagfelter og andre kunstneriske output i det kulturelle felt.

Jacob Fabricius tiltræder sin stilling ved årsskiftet. 


Fakta

Ny leder

Jacob Fabricius

1 okt 2015

Jacob Fabricius

Kunsthal Aarhus Se kort og tider

Fakta

Hør interview på Yale-radioprogrammet The Art World Demystified med Jacob Fabricius her fra april i år.

Jacob Fabricius bor i København.
Han er pt engageret som kurator på CNEAI i Paris. Han var direktør for Kunsthal Charlottenborg fra 2013-2015 og før det Malmö Konsthall (2008-2012) og fungerede også som kurator ved Centre d'Art Santa Monica, Barcelona (2005-2007).

Derudover har han fungeret som uafhængig kurator og stået bag både store udstillingsprojekter som Momentum Biennalen (1999) og senest Contour 2013: 6th Biennial of Moving Image og meget mindre, men langtfra uvæsentlige indslag som KBH Kunsthal (2005-2006), forlaget Pork Salad Press og avisen Old News.