Billedkunstner Kasper A. Holm har en drøm om at sende video live fra rummet, og onsdag 23. marts sender han en rumsonde op i stratosfæren (36000 m) med luftballon. Sonden vil være udstyret med HD-kamera, datatracker og GPS-tracker, og hele opsendelsen vil blive streamet live på udstillingsplatformen ORAUM samt i fysiske udstillingsrum i København og Aarhus. Opsendelsen gentages 23. april.
Homemade Spacecraft er et multi-disciplinært kunstforsknings-projekt inspireret af to studerende ved Massachusets Institute of Technology, der i 2009 på low-budget-manér forsøgte at sende en vejrballon med et kamera, en mobiltelefon (der virkede som GPS) og en antenne op i den øvre stratosfære.
Den tekniske udvikling er siden gået stærkt, og Kasper A. Holm har slået sig sammen med en civil-ingeniør, en rumtekniker og andre interesserede, for at realisere sin nysgerrige drøm.
“Som billedkunstner har jeg meget få forudsætninger for at udføre et så udfordrende og teknisk ambitiøst projekt – derfor blev projektet pludselig en hybrid størrelse, hvor kunstnere, kunsthistorikere, forskere og hobbynørder fandt sammen om et fælles mål. Målet er for alle at sende live fra rummet, og dermed skabe et “rum” hvor både beskuere og skabere kan udforske relationen mellem kunst og videnskab på egen hånd og sammen med andre”, fortæller Kasper A. Holm.
Designet af ballonen, fartøjet og den æstetiske stil er inspireret af billige open source-løsninger på lokale og globale miljømæssige problemer. Et samarbejde med FabLab RUC har gjort, at Kasper A Holm og hans samarbejdspartnere nu har en prototype, der er specielt udviklet til dette projekt og dets behov – og er modelleret efter øko-kritiske principper.
“Det er en enestående opsendelse i Danmark og kun få andre er lykkedes med en live-stream”, forklarer Holm videre. “Selve undersøgelsen foregår i intervallet imellem de to opsendelser, hvor der bliver skabt en unik spatialitet, hvor vi på en måde performer “rummet” på forskellige måder. Vi ønsker at udfordre den måde, man normalt tænker rum og tid på i kølvandet af nye spatialiserede ontologier (‘bevægelses-rum’) som virker til at reflektere epistemologiske og teknologiske skift i, hvordan vores verdener bliver tænkt, produceret og beboet”.
Følg med i projektet her.