Hvorfor Fyn er fin lige nu

24. september 2018

En række kunstnerdrevne udstillingssteder er dukket op på Fyn de seneste år og vidner om energi, initiativ og lyst til at gøre det selv. Her er 6 gode grunde til at besøge Fyn og opdage, at kunsten bobler.

Fuga’s Have: Katrine Würtz Hansen og Nanna Katharina Jensen. Installationsview, Kunsthal ved siden af, 2018. Foto: I DO ART Agency

En række kunstnerdrevne udstillingssteder er dukket op på Fyn de seneste år og vidner om energi, initiativ og lyst til at gøre det selv. Her er 6 gode grunde til at besøge Fyn og opdage, at kunsten bobler.


info


En række kunstnerdrevne udstillingssteder er dukket op på Fyn de seneste år og vidner om energi, initiativ og lyst til at gøre det selv. Her er 6 gode grunde til at besøge Fyn og opdage, at kunsten bobler.

Der er selvfølgelig Brandts, Odenses store flagskib for kunst og visuel kultur. Der er også en række gallerier og andre institutioner, der mere eller mindre kontinuerligt viser samtidskunst, blandt andet Faaborg Museum, Johannes Larsen Museet, Keramikmuseet Clay, Galleri DGV og SAK Kunstbygning.

Men Fyn markerer sig også på gadeplanet, hvor kunstnere finder sammen og selv skaber rammerne for præsentationer af kunsten. De selvorganiserende steder har en helt særlig energi, og her kan publikum få et indblik i, hvad der spirer og gror i samtidskunsten, og hvad kunstnerne selv synes, er det vigtigste at vise lige nu.

Så hvorfor ikke tage en tur rundt på øen i midten for at opleve det, der ligner et fynsk momentum for selvorganiserende initiativer?

Her er 6 gode grunde:

Kunsthal ved siden af
Til 30 sep  Fuga’s Have: Katrine Würtz Hansen og Nanna Katharina Jensen
Kunsthal ved siden af har til huse i en ældre industribygning på Svendborg Havns værftsø, Frederiksøen, i en stor rå udstillingshal på ca. 300 kvm, og har siden 2016 haft den unge samtidskunsts mange udtryksformer på programmet. Bag projektet finder vi fire kunstnere; Nanna Katharina Jensen, Farid Salti, Katrine Würtz Hansen og Jesper Kjærgaard Kring.

Den aktuelle udstilling Fuga’s Have beskrives som et rekreativt åndehul for virkelighedsflugtens væsen. I to store separate installationer arbejder kunstnerne med begreberne ekstase og eskapisme som mentale og pseudo-spirituelle flugtveje fra dagligdagens trædemølle.

Åbningstider: Tors 15-18, lør-søn 12-16

Long Haul, installationsview, du.al, 2018. Foto: Benedikte Bjerre

du.al
Til 30 nov  Long Haul: Benedikte Bjerre og Sebastian Hedevang
Det er også initiativrige Katrine Würtz Hansen og Nanna Katharina Jensen, der står bag det nærliggende udstillingssted du.al, som kan opleves på gadeplan i et nedlagt snedkeri, hvor to gamle sprøjte-/malerum med glasfacader ud mod havnen står som to identiske udstillingsmontre oplyst alle døgnets timer. Som et særkende viser du.al specifikt præsentationer af kunstnerduoer.

I du.al’s fjerde udstilling Long Haul præsenterer den midlertidige kunstnerduo Benedikte Bjerre og Sebastian Hedevang deres første egentlige samarbejde med en serie minimalistiske skulpturer skabt specifikt til du.al. Skulpturerne forestiller udstillingsmontrer, der på forskellig vis udstiller vareobjektets status som begærsobjekt.

Åbningstider: Hele døgnet

Blackwater Polytecnic: Resistant Materials. Installationsview, M100, 2018. Foto: Kirstine Mengel

M100
Til 30 sep  Blackwater Polytechnic: Resistant Materials
M100 er et nyt udstillingssted i Odense, igangsat af kunstnerne Vivi Christensen og Mikkel Larris i begyndelsen af 2018. Intentionen bag M100 er at skabe et mødested for samtidskunst på tværs af generationer og genrer, med særligt fokus på eksperimenterende tilgange, der udfordrer det traditionelle kunstbegreb.

Lige nu kan man opleve det engelske kunstnerfælleskab Blackwater Polytechnic med udstillingen Resistant Materials. Blackwater Polytechnic er et miljøbevidst og aktivistisk fællesskab, der bruger kunst og kreativt samarbejde til at skabe modstand og alternative billeder af, hvad England er og skal være. Udstillingen på M100 tager udgangspunkt i det landlige liv sat overfor byens urbanitet og præsenterer de fire kunstneres individuelle værker, der spænder fra strik og tekstil over plakattryk og maleri til akvarel.

Åbningstider: Tors 16-20, lør-søn 13-16

Sian Kristoffersen: Trick Mirror, 2018. Foto: Adrian Delafontaine

Organon
14 sep – 27 sep  Sian Kristoffersen: Trick Mirror
I en baggård i Odense finder man Organon, som er et af de nyere kunstnerdrevede udstillingssteder for samtidskunst på Fyn. Organon præsenterede den første udstilling i 2017, og initiativtagerne bag er Heidi Phoebe Nicolaisen og Lea Momberg, som begge er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi.

Den netop åbnede udstilling Trick Mirror af Sian Kristoffersen præsenterer en række afrundede og deforme skulpturer forklædt i bløde pasteller, som til sammen tematiserer psykens tilspidsede potentialer sat overfor spejlingens genkendelighed og upålidelighed.

Åbningstider: Tors 27 sep kl 17-20

Noelia Mora Solvez: Cows on a field, 2016. Stillbillede.

Kunsthal ULYS
Til 28 sep  Noelia Mora Solvez: FARMING
Kunstneren Lars Mikkes er initiativtageren bag Kunsthal ULYS, som åbnede dørene for første gang i 2015. I dag er det rå udstillingssted på Odense Havn et kunstnerkollektiv og udstillingsrum, der beskriver sig selv som en alien i den odenseanske kulturelle fødekæde. Med andre ord en platform for den undersøgende kunst, der uden en fast æstetik ønsker at udfordre de gængse tilgange og dermed bidrage til et mere mangfoldigt kunstmiljø i Odense.

Kunsthal ULYS præsenterer aktuelt soloudstillingen FARMING af kunstneren Noelia Mora Solvez. Udstillingen tager udgangspunkt i de to videoværker BIRDS og Cows on a field, der i et humoristisk og poetisk univers viser bl.a. flaksende fuglemennesker og langsomt bevægende kofolk. Kunstneren har gennem længere tids iagttagelser af dyrenes handlemåder og bevægelsesmønstre og via den nøgne menneskekrop ønsket at definere det menneskelige dyr og dets sociale adfærd.

Åbningstider: Tirs 17-20

John Graham: Dream Opener, 2018

Fyns Grafiske Værksted
Til 26 sep  John Graham: Dreams
Vi skal ikke glemme den gamle i klassen. Fyns Grafiske Værksted er et levende værksted i Odense, der siden 1970’erne har tilbudt faciliteter for at udleve og udvikle grafiske projekter i et større arbejdsfællesskab. Værkstedet benyttes på skift af ca. 300 medlemmer og viser samtidig 12 skiftende udstillinger om året med særligt fokus på grafisk kunst.

Lige nu præsenteres den canadiske kunstner John Graham for første gang i Danmark med den aktuelle udstilling Dreams. Graham arbejder både med grafik og malerier og desuden også kortfilm, og med udgangspunkt i en dyb fascination for drømme rummer værkerne en symbolik, der refererer til den indre verden.

Åbningstider: Tirs-fre 11-17