Louisianas flygtningeprojekt Travelling with Art, der blev etableret i 2006 i samarbejde med Røde Kors’ skoler, modtager den internationale prisBest Practice Award, tildelt af ICOM (International Council of Museums). Projektet tilbyder flygtningebørn og -unge et særligt tilrettelagt undervisningsforløb, hvor det kreative arbejde og mødet med kunsten er i fokus.

I en pressemeddelelse fra Louisiana lyder det:

“Formålet er at bruge kunsten som et frirum – et mulighedsrum, der kan skabe fordybelse, styrke elevernes sociale relationer og være et afsæt til at fortælle deres egne historier. De unge får desuden lejlighed til at træde ind i nye roller, der giver dem mulighed for at bruge deres ressourcer.

Hvor projektet i de første år bl.a. lagde vægt på sprogtræning i mødet mellem eleverne og kunstværket på museet, har de senere års undervisningsforløb i højere grad vægtet at etablere sociale rum via kunsten. F. eks. har afghanske elever i en drageworkshop undervist deres skolekammerater i, hvordan man bygger drager i Afghanistan; og på en efterårsskole i 2015, byggede danske elever fra Nærum og Espergærde Gymnasium sammen med unge asylansøgere fra Røde Kors’ skole i Nykøbing Sjælland fremtidspavilloner, inspireret af temaerne på Louisianas udstilling Afrika – Arkitektur, kultur og identitet”.

Louisiana er inviteret til at fremlægge Travelling with Art på ICOM’s årlige internationale konference i juli, hvor der også publiceres en artikel om projektet i ICOM’s tidsskrift.

Med blyanten i baglommen
Ud over undervisningen har Travelling with Art udviklet toolkittet ‘Pencil in Pocket / Med blyanten i lommen’, der særligt er rettet mod lærere og elever. ‘Pencil in Pocket’ består af et opgavehæfte med tegneøvelser og lærervejledning, som er udarbejdet af kunsthistoriker Line Ali Chayde og kan anvendes af store som små. Det eneste som kræves, er papir og blyant.

Toolkittet kan downloades her.

Derudover har Travelling with Art udgivet en webpublikation, som indeholder artikler og erfaringer fra projektet og består også af udtalelser fra Røde Kors-lærere og unge, som har deltaget. Publikationen er på engelsk og er rigt illustreret. Den kan downloades her.