Internationale kuratorer til Art Weekend Aarhus
Art Weekend Aarhus har inviteret en række anerkendte internationale kuratorer til byen. Formålet er at så frøene til nye fremtidige samarbejder på tværs af landegrænser.
Art Weekend Aarhus har inviteret en række anerkendte internationale kuratorer til byen. Formålet er at så frøene til nye fremtidige samarbejder på tværs af landegrænser.
info
Kunsthal Aarhus Lørdag 30 maj kl 14.30-16.40 Gratis adgang www.kunsthalaarhus.dk
Art Weekend Aarhus har i samarbejde med Kunsthal Aarhus, Galleri Image, Aarhus Billedkunstcenter og Kulturstyrelsen inviteret en række internationalt anerkendte kuratorere til byen. Ved præsentations-arrangementet fortæller de hver især om deres kuratoriske praksis.
Arrangementet er på engelsk
Deltagere: → Peggy Sue Amison (US) – Kunstfaglig direktør, East Wing i Dubai → Rosie Cooper (UK) – Head of Programmes, Liverpool Biennial → Marina Fokidis (GR) – Artistic Director for Kunsthalle Athena og Documenta 14 Head of Artistic Office Athens → Anselm Franke (BE) – Kurator, Haus der Kultur der Welt i Berlin → Nora Mayr (DE) og Lauren Reid (AU) – Kuratorer, insitu i Berlin → Pirkko Siitari (FI) – Uafhængig kurator → Chen Tamir (IL/US) – Kurator, Center of Contemporary Art in Tel-Aviv
Det er vitalt for en dynamisk kunstscene, at der foregår en behørig udveksling mellem lokale og internationale netværk. Derfor har Art Weekend Aarhus i samarbejde med tre aarhusianske aktører, Galleri Image, Aarhus Billedkunstcenter og Kunsthal Aarhus sat alle sejl til for at skabe et besøgsprogram, hvor en række udenlandske kuratorer gæster byen, mens kunstweekenden foregår 29-31 maj.
Festivalens projektkoordinator Ditte Lyngkær Pedersen er derfor glad for, at det er lykkes at hente et yderst kompetent og skarpt felt til Aarhus. Blandt gæsterne finder man blandt andet græske Marina Fokidis, der i 2017 er udpeget til at stå for en del af Documenta og Rosie Cooper, der er programansvarlig for Liverpool Biennalen, og Lyngkær Pedersen ser frem til en række spændende møder mellem de internationale gæster og det lokale kunstmiljø og dets publikum.
Hun fortæller, at der er arbejdet målrettet på at hente de internationale kapaciteter til byen, og at det i sig selv kan være en udfordring at arrangere og organisere sådanne internationale besøg i Aarhus, da København trods alt er landets kulturelle metropol. Men med Art Weekend Aarhus er der blevet skabt et rammeværk, der gør det interessant for prominente skikkelser fra den internationale kunstscene at besøge byen.
“Det er en stor investering for kuratorerne at forlade deres hjemlige forpligtelser i 3-4 dage for at deltage i festivalen uden et økonomisk incitament. Derfor skal vi kunne tilbyde noget andet; i dette tilfælde en mangfoldig og sprudlende kunstscene”, fortæller Ditte Lyngkær Pedersen, der tilføjer, at besøgsprogrammet først og fremmest handler om at synliggøre det aarhusianske kunstmiljøs spændvidde og potentiale.
International brobygning
Hun peger på, at det er vigtigt, at festivalen ikke blot skal favne det interne kunstmiljø i Aarhus, men også tjene et mere udvidende perspektiv.
“Art Weekend Aarhus skal ikke udelukkende centraliseres omkring udstillingerne. Med besøgsprogrammet skal festivalen også skabe en ideel grobund for interessante møder mellem den lokale, nationale og internationale kunstscene”, påpeger Ditte Lyngkær Pedersen, og fortsætter:
“Vi søger at muliggøre potentielle samarbejder på tværs af landegrænser med det formål at skabe en platform for vidensdeling og erfaringsudveksling.”
I denne forbindelse tager gæstekuratorerne som led i årets tematik Shared Space hver formiddag under festivalen på atelierbesøg hos lokale kunstnere.
Og så kan man opleve kuratorerne til arrangementet Sharing Curatorial Practice på Kunsthal Aarhus. Hele lørdag eftermiddag 30 maj er afsat til dette arrangement, hvor gæsterne hver især vil fortælle om deres kuratoriske praksis eller et konkret projekt, der forholder sig til årets tematik.
Læs mere om arrangementet her
Se hele programmet for Art Weekend Aarhus her
Og hvem er så gæsterne? Her følger en præsentation af de 8 kuratorer:
Marina Fokidis
Marina Fokidis er en kurator og forfatter bosat i Athen, Grækenland. Hun er for nylig blevet udnævnt til Head of Documenta 14 Artistic Office i Athen.
Hun er stifter og leder af Kunsthalle Athena og South as a State of Mind – en halvårlig kunst- og kulturudgivelse. Derudover kuraterede hun den græske pavillon på Venedig Biennalen 51 (2003) samt den første biennale i Tirana (2001).
Siden 2013 har hun været supplerende kurator hos Schwarz Foundation – Art Space Pythgorion, hvor hun har kurateret soloudstillinger af Slavs and Tatars (2013) og Nevin Aladag (2014).
Rosie Cooper
Rosie Cooper er programansvarlig for Liverpool Biennalen. Sammen med Mai AbuElDahab kuraterede hun udstillingen om James McNeil Whistler til Liverpool Biennalen 2014.
Forud for dette har hun kurateret det offentlige program på Barbican Art Gallery og åbnet et galleri for samtidskunst på en af Londons forstadsskoler.
Sammen med William Cobbing har hun også kurateret Bob Jubilé – en række begivenheder og udgivelser, der undersøgte performancepoeten Bob Cobbings kunstneriske arv.
Andre udstillinger og arrangementer omfatter More Soup and Tart, Barbican Theatre, London (2011), Tableau Vivant: A Wandering Retrospective, Prospect New Orleans (2010) og Savoy Café, London, 2009.
Hun driver også den tværfaglige online-platform, outoffocus.biz. sammen med Ariella Yedgar.
Anselm Franke
Anselm Franke er en kurator og forfatter bosat i Berlin. Han er leder af film- og billedkunstprogrammet på Haus der Kulturen der Welt, hvor han har kurateret The Whole Earth, California and the Disappearance of the Outside (med Diedrich Diederichsen), After Year Zero, Geographies of Collaboration (med Anett Busch) og Forensis (med Eval Weizman).
Han var en af kuratorerne bag The Anthropocena Project på Haus der Kulturen der Welt og The Anthropocena Observatory – et project med Territorial Agency og Armin Linke.
I 2014 var han kurator på Shanghai Biennalen Social Factory og i 2012 på Modern Monsters/Death and Life of Fiction, Taipei Bienalen.
Chen Tamir
Chen Tamir er kurator på Center for Contemporary Art i Tel-Aviv og programudvikler på Artis.
Hun blev for nylig anført af Artnet som en af 25 kvindelige kuratorer på vej frem og af Artslant som en af 15 kuratorer, man skal holde øje med i 2015.
Hun har udgivet artikler i The Exhibitionist, Hyperallergic, FlashArt, C Magazine, BlackFlash, Prefix og diverse monografier samt holdt foredrag på steder som The Vera List Center for Art and Politics, The Power Plant og The Art Gallery of Ontario og mange andre.
Nora Mayr og Lauren Reid
insitu er et non-profit rum for samtidskunst i Berlin. Det blev grundlagt i 2012 af kuratorerne Marie Graftieaux, Nora Mayr og Gilles Neiens og senere udvidet med Lauren Reid.
Nora Mayr har taget del i forskellige kuratoriske projekter siden 2008, og har koordineret det internatioanale studieprogram på Künstlerhaus Bethanien i 3 år.
Lauren Reid er uafhængig kurator samt koordinator på Node Center for Curatorial Studies, som i øjeblikket er meget optaget af kunstformer, der udfordrer de traditionelle møder mellem kunstværker og publikum.
Pirkko Siitari
Pirkko Siitari er en uafhængig kurator bosat i Helsinki. Hun er tidligere leder af Kiasma Museum of Contemporary Art. Inden da, var hun ledende kurator på Kiasma og The Finnish Museum of Photography samt leder af Kerava Art Museum.
I 10 år var hun også leder af Northern Photography Centre.
Hendes mange kuratoriske projekter omfatter ARS11 (2011), Common things – Finnish and Swedish contemporary art (2010), Kiasma collection exhibitions (2009-2010), Black and White – Japanese photography (2008) og Counter narratives (2007).
Pirkko Siitari er medlem af det nationale råd for fotografi, som er underlagt ministeriet for uddannelse og kultur i Finland. Hun er også bestyrelsesmedlem på The Finnish Museum of Photography.
Peggy Sue Amison
Peggy Sue Amison er kurator, forfatter og fotografisk konsulent. Hun er kunstfaglig leder på East Wing gallery, som er en fotografisk platform i Dubai, UAE.
I 13 år var hun kunstfaglig leder på Sirius Art Centre i Cork, Irland – et tværfagligt center for kunst og internationale artist in residency programmer.
Hun er medlem Oracle Conference of International Curators og bestyrelsesmedlem ved Belfast Photo Festival.
Hun har kurateret utallige udstillinger i Irland, Berlin, Polen og Kina samt forfattet artikler til diverse kunstnerkataloger og fotografiske udgivelser.
Fakta
Art Weekend Aarhus
Ditte Lyngkær Pedersen
Fakta
Curator talks: Sharing Curatorial Practice Kunsthal Aarhus Lørdag 30 maj kl 14.30-16.40 Gratis adgang Art Weekend Aarhus har i samarbejde med Kunsthal Aarhus, Galleri Image, Aarhus Billedkunstcenter og Kulturstyrelsen inviteret en række internationalt anerkendte kuratorere til byen. Ved præsentations-arrangementet fortæller de hver især om deres kuratoriske praksis. Arrangementet er på engelsk Besøgsprogrammet til årets Art Weekend Aarhus er skabt i et samarbejde mellem Art Weekend Aarhus, Galleri Image, Aarhus Billedkunstcenter og Kunsthal Aarhus med støtte fra Statens Kunstfond. Kunstfondens 3-dages besøgsprogram: - Peggy Sue Amison (US) – Kunstfaglig direktør, East Wing i Dubai - Rosie Cooper (UK) – Head of Programmes, Liverpool Biennial - Marina Fokidis (GR) – Artistic Director for Kunsthalle Athena og Documenta 14 Head of Artistic Office Athens - Anselm Franke (BE) – Kurator, Haus der Kultur der Welt i Berlin - Nora Mayr (DE) og Lauren Reid (AU)– Kuratorer, insitu i Berlin - Pirkko Siitari (FI) – Uafhængig kurator - Chen Tamir (IL/US) – Kurator, Center of Contemporary Art i Tel-Aviv Andre: - Geoff Cox (UK) - Lektor på Aarhus Universitet - Ivet Ćurlin (HR) - WHW, Zagreb - Susanne Jascko (DE) - Kurator, Berlin - Johan Rosenmunthe - New Shelter Plan, København - Michael Bank Christoffersen - Heart - Herning Museum of Contemporary Art, Herning - Jeanne Rank Schelde - Third Space, København - Camma Juel - kunsthistoriker og kurator, København - Jens Friis - Brandts, Odense - Iben Elmstrøm - SixtyEight, København - Carl Martin Faurby - Alt_Cph, København - Søren Taaning - Huset for Kunst og Design/Skovsnogen Artspace, Kibæk