Kunstprojekt bazar

SOUPs kunstprojekt i Urbanplanen rammer ned midt i de lokale beboeres virkelighed.

Rim Al-Turaihi står i midten og holder om sine veninder. De har etableret aktiviteter for børnene i bazaren. Foto: Lise Bøgh Sørensen

SOUPs kunstprojekt i Urbanplanen rammer ned midt i de lokale beboeres virkelighed.

info

Bazaren i Solvang Centret på Amager holder åbent alle dage kl. 13-19 med verdenskøkken kl. 16-20.

SOUP er støttet af Statens Kunstfond
www.kunst.dk/statens-kunstfond


Liv i bazaren
Den midlertidige bazar i Urbanplanen summer af liv. Her kan du blive klippet, få hennatatoveringer, læse bøger, se film eller gå i syværkstedet. Du kan også købe tøj, smykker, vandpiber eller grøntsager. Børnene leger, de voksne sludrer. Saphira fra Palæstina har travlt med at lange falafler over disken. "Jeg er glad for at være med. Man snakker med mange mennesker. Hvis jeg havde penge, ville jeg gerne åbne min egen forretning", siger hun, mens hendes søn hjælper til i den lille bod.

Saphira er berømt i området for sine lækre falafler og shawarmaer. Foto: Lise Bøgh Sørensen
Saphira er berømt i området for sine lækre falafler og shawarmaer. Foto: Lise Bøgh Sørensen
Midlertidig syværksted i bazaren, hvor der er ro og tid til at dele livshistorier, trods kulturelle skel. Foto: Lise Bøgh Sørensen
Midlertidig syværksted i bazaren, hvor der er ro og tid til at dele livshistorier, trods kulturelle skel. Foto: Lise Bøgh Sørensen

Rum og tid til dialog
Den kunstneriske idé bag SOUP er at skabe rammer for sociale møder og dialog. Annita Bundgaard Müller-Johansen, beboer og initiativtager til flere sociale projekter i Urbanplanen, bifalder kunstprojektet. Hun har indrettet syværksted i bazaren. Et syværksted, som normalt har til huse under socialkontoret i Urbanplanen. Hun mener, at en bazar kan favne hele den etnisk og socialt sammensatte gruppe, der bor i området. "Indkøbsmuligheder giver liv til området. En bazar kan noget, som et dansk supermarked ikke kan. Her er der rum og tid til samvær og dialog", siger hun. Når projektgruppen SOUP forlader stedet, vil Annita kæmpe videre for at etablere permanente rammer for kulturmøder.

Mor og datter er fælles om den lille bod, der oser af hygge. Foto: Lise Bøgh Sørensen
Mor og datter er fælles om den lille bod, der oser af hygge. Foto: Lise Bøgh Sørensen
Et problematisk eksperiment?
Den kunstneriske indblanding er midlertidig, og netop det kan være problematisk. SOUP’s projektmedarbejder Marie Bruun Yde har haft sin daglige gang i bazaren og snakker løbende med de involverede. Hun fortæller, hvordan det kan være svært at forklare deltagerne, at bazaren skal rives ned efter to uger, nu hvor så mange mennesker har haft glæde af den. Marie holder dog fast ved, at projektet er et eksperiment og en udveksling af idéer.

"Vi kan meget mere, end vi tror!"
Man kan stille spørgsmålstegn ved, om det er holdbart at eksperimentere med folks sociale liv for så kort en bemærkning. Deres udsendte støder dog ind i en muslimsk pige på 13 år, Rim Al-Turaihi, som gør al skepsis til skamme. Hun er tydeligvis blevet inspireret af projektet. "Vi kan meget mere end vi tror. Vi skal bare være positive", forklarer Rim. Hun fortæller, hvordan hun sammen med sine veninder er gået ind i projektet og har lavet teater og konkurrencer for børnene, så de ikke keder sig i bazaren.

Rim ville ønske, at bazaren ville komme igen hvert år. Men som hun siger: "Jeg kan gøre sådan noget her overalt, så længe man tænker med hovedet". I øvrigt siger hun: "Man skal have det sjovt. Man skal føle, at her i Danmark er det ikke alt, der koster penge." Selvom man kan rejse kritik imod projektet, så beskriver den velreflekterede piges ord bedre end noget andet, hvilke kvaliteter der uomtvisteligt ligger i projektet.


Fakta

Udstilling

SOUP - Sol Over UrbanPlanen

6 jun 2008 21 jun 2008

Cai Ulrich von Platen, Kaj Nyborg, Nis Rømer, Gitte Juul, Carsten Hoff

Fakta

SOUP er et tværæstetisk, offentligt kunstprojekt i det almene boligbyggeri Urbanplanen på Vestamager. Statens Kunstfond har nedsat den tværfaglige arbejdsgruppe bestående af billedkunstnerne Cai Ulrich
von Platen og Kaj Nyborg, arkitekterne Gitte Juul og Carsten Hoff samt Overgaden Institut for Samtidskunst til at komme med bud på en mulig revitalisering af områdets forsømte Solvang Center. Som en del af evalueringen af projektet vil der blive produceret en publikation om projektet.

Urbanplanen var et storstilet byggeprojekt i slutningen af 60'erne. Et bud på fremtidens grønne velfærdsby, hvor selvforsyning og sociale værdier var implementeret i arkitekturen med tilhørende butikscenter, byggelegeplads, bibliotek, biograf, kulturhus, kirke, skole, lokalmuseum og utallige andre faciliteter.
Men projektet blev forladt og aldrig fuldendt.