Lærke Lauta om Meditations in an Emergency – en coronalukket udstilling
Store dele af kunstudstillingsstederne har stadig lukket for adgang, men kunsten.nu lirker døren på klem, og giver indblik i nogle af de mange sovende udstillinger. Her fortæller Lærke Lauta om sin udstilling på Rønnebæksholm, som heldigvis er åbent til 7 juli. Så man har da lov at håbe på at den bliver til at se.
Store dele af kunstudstillingsstederne har stadig lukket for adgang, men kunsten.nu lirker døren på klem, og giver indblik i nogle af de mange sovende udstillinger. Her fortæller Lærke Lauta om sin udstilling på Rønnebæksholm, som heldigvis er åbent til 7 juli. Så man har da lov at håbe på at den bliver til at se.
Store dele af kunstudstillingsstederne har stadig lukket for adgang, men kunsten.nu lirker døren på klem og giver indblik i nogle af de mange sovende udstillinger. Her fortæller Lærke Lauta om sin udstilling på Rønnebæksholm, som heldigvis varer til 6 juni. Man har da lov til at håbe på, at den bliver til at se.
Kan du fortælle lidt om din udstilling, som vi på grund af Corona-krisen ikke kan opleve lige nu?
“Udstillingen spænder over de syv udstillingsrum på Rønnebæksholm. I malerierne, der alle er produceret i 2019 – 2020, gør jeg brug af forskellige maleriske greb: Der er figurative malerier, store farvemættede abstraktioner, mindre, næsten monokrome kvadrater samt bemalede tekstiler der hænger fra loftet i lag. De to videoværker på udstillingen spænder ligeledes fra det figurative til det helt abstrakte. Rum for rum sættes tempoet ned, og der zoomes ind på maleriet som gradvist opløses, til der til sidst kun står farven tilbage”.
Inddrager du nogle aktuelle emner i din udstilling? Hvilke?
“Udstillingen starter i det figurative maleri der afspejler situationer og historier fra vores samtid, og hvor der er et højt energi niveau. Men der er modpoler til stede i udstillingen, heraf også titlen der både rummer ordene Meditations og Emergency, to umiddelbare modpoler. Som udstillingen skrider frem er der er også en søgen indad, en ro, hvor tempoet bliver sat ned og der er plads til refleksion i værkerne. Jeg synes godt man se den er blevet til under en nedlukning”.
Er der planer om at forlænge udstillingen?
“Udstillingen er blevet forlænget til den 6. juni, efter det kan den ikke forlænges yderligere. Vi ved jo ikke, hvornår den åbner, men når den gør, vil der være flere åbningsdage og forlænget åbningstid”.
Hvis du kort skulle karakterisere din kunstneriske praksis, hvad vil du så lægge vægt på?
“Jeg arbejder med maleri, skulptur/installation og video. Mine værker er ofte stedsspecifikke, hvor stedet de bliver vist, eller stedet de bliver filmet, er med til at forme værkerne. Jeg tager afsæt i visuelle fortællinger, der undersøger tidslighed, stemninger og tilstande i mere eller mindre abstrakt form. Centralt i min praksis er et fokus på narrativer og billeder, der opbygges i lag og som rummer en dobbelttydighed, der efterlader rum til fortolkning. Kvinden som karakter og repræsentationen af kvinder i kunsten er også gennemgående”.
Hvordan påvirker situationen dig og din kunstneriske praksis?
“Jeg har som mange andre været uheldig og har fået lukket eller aflyst udstillinger. Lige nu hænger den her udstilling, som jeg har arbejdet intensivt på i et år, for lukkede døre, så den her er klart den værste. Det er rigtig, rigtig mange nye værker. Jeg håber jo, at den snart åbner”.
Hvilke tanker gør du dig om nedlukningen af kulturlivet?
“Jeg vil tro, at enhver der færdes på de mindre museer og på kunsthallerne ved at den fortsætte nedlukning af dem er absurd. Der er masser af plads, du kan færdes rundt uden at møde andre. Der er ingen berøringsflader, ingen døre. Og der kan laves timeslots, selvom det nok kun er de helt store publikums magneter Louisiana og Aros, der egentlig behøver det. Men man kan jo gøre det på de mindre steder også”.
Se flere billeder fra udstillingen og en video, hvor Lærke Lauta fortæller om udstillingen herunder: