Kunsten at forandre – ny e-bog om samtidskunsten i en krisetid
I Kunsten at forandre – 15 billedkunstnere om aktuelle kriser, opgør og alternativer møder vi en række danske samtidskunstnere, der alle forholder sig til, hvordan samtidskunsten anno 2022 arbejder med krise og forandring.
I Kunsten at forandre – 15 billedkunstnere om aktuelle kriser, opgør og alternativer møder vi en række danske samtidskunstnere, der alle forholder sig til, hvordan samtidskunsten anno 2022 arbejder med krise og forandring.
info
På kunsten.nu er vi glade og stolte over endelig at kunne løfte sløret for vores første, rigtige e-bogspublikation. I Kunsten at forandre – 15 billedkunstnere om aktuelle kriser, opgør og alternativer møder vi en række danske samtidskunstnere, der alle forholder sig til højaktuelle samfundsspørgsmål.
Som samfund står vi overfor presserende udfordringer, og den nye e-bog spørger om, hvad kunsten bidrage med? Hvilke potentialer har kunsten for at udøve kritik, skabe nye forestillingsverdener, nye samtaler eller være agent for forandringer?
Men er kunst ikke for skrøbeligt og diffust et fænomen at komme med, når vi som samfund står overfor monstrøse problematikker som eksempelvis klimakrisen? For hvad kan samtidskunst egentlig bidrage med?
Det er store spørgsmål, den nye bog stiller. Bogen består af samtaler med 15 danske billedkunstnere, kunstnerduoer og kunstnergrupper, som alle arbejder med kunst, der forholder sig til tidens brændende emner.
Bogen er kurateret og redigeret af kunsten.nus mangeårige chefredaktør Ole Bak Jakobsen.
“Vi lever i spændende tider med betragtelige udfordringer, og kunsten er ikke et afsondret reservat udenfor verden. Tværtimod er nutidens kunstnere dybt engageret i problemstillinger om klima, køn, race, ulighed og teknologi. De skaber kunst, der søger at spejle og udvikle det samfund og de historier, vi alle er en del af; det er ikke kun politikere eller teknologiudviklere, der forandrer verden. Kunsten kan, når den er bedst, skabe ny bevidsthed, ny sensibilitet, nye sansninger og nye fortællinger……ja, skabe grobund for forandringer. Det skal man ikke underkende værdien af, og derfor mener vi, at denne bog er en vigtig bog – ikke blot for mennesker, som er interesseret i kunst – men for alle som er optaget af den verden, vi lever i”, forklarer han.
Queer svampe og hospital på loftet
Kunsten at forandre består udover af en introduktion af fem kapitler med overskrifterne: Kunst i økokrisens tid, Postkoloniale opgør, Krop og køn til forhandling, Teknologierne kommer, samt: Kunst som alternativ model om kunstens mulighed for at skabe andre virkeligheder og samfundsinitiativer.
Bogen er et møde med samtidskunstnere som Jeannette Ehlers, Tue Greenfort, Lilibeth Cuenca Rasmussen og performancegruppen Sisters Hope, ligesom læseren hører om Jakob Jakobsens hospital på et lille loftsværelse og kunstnerduoen Studio ThinkingHand, der hylder svampenes queerness.
“Med Kunsten at forandre er det første gang, at vi tager fat i ét stort overordnet tema og udgiver et samlet værk herom”, siger Ole Bak Jakobsen og fortsætter: “Bogen henvender sig til alle med interesse for vores samtids kunstscene – også i undervisningssektoren.”