Ny kunst udsmykker Aarhus

Reportage fra nye kunstværker du kan opleve på Dokk1 og Campus Aarhus.

Jeppe Hein: Your Mobile Entlightment 2015. Bygning B. Foto: Elisabeth Hjortshøj Thostrup

Reportage fra nye kunstværker du kan opleve på Dokk1 og Campus Aarhus.


info


Kraner og gravkøer har længe været dagligdag i Aarhus, en by der i disse år har voldsomt vokseværk. På havnen er det nye mediehus Dokk1, der rummer bibliotek og borgerservice, lige åbnet, og kører man mod vest til de gamle Ceres-bygninger, har VIA, et udannelseshus med uddannelsespladser til 5.500 studerende, netop slået dørene op.
 
Begge bygninger følger reglerne for kommunalt byggeri og har derfor investeret mindst 1% af bygningssummen i kunst. Oven i købet har flere private sponsorer og fonde investeret penge i værker til de nye bygninger.
 
Men hvilke kunstnere har fået lov at udsmykke de nye bygninger? Jeg har været en tur rundt i Aarhus, for at kigge nærmere på den kunst, der skal vække noget i de mange mennesker, som hver dag vil møde den.     
 
Jeppe Hein: Your Mobile Entlightment 2015. Bygning B. Foto: Pressefoto
Jeppe Hein: Your Mobile Entlightment 2015. Bygning B. Foto: Pressefoto

Jeppe Hein: Your Mobile Enlightenment 
Lys, spejle, neonfarver og planeter er elementer i Jeppe Heins nye hovedværk til Campus Aarhus. Kunstværket har fået titlen Your Mobile Enlightenment og hænger i loftet af det centrale atrium i det nye uddannelseshus, VIA University College. 
Your Mobile Enlightenment er en lysende og drejende skulptur, bestående af fem store kugler skabt af geometriske former, der hænger i tykke sølvtråde fra loftet. Fra indgangen kan jeg se, hvordan det spejlblanke materiale og neonfarverne kaster genskin i den store sal.
 
Jeppe Hein er selv til stede under ferniseringen af værket og inden sin takketale, gør han tegn til at værket skal tændes. En gestus, der resulterer i en urolig susen blandt publikum, da de store kugler hænger helt stille. Så langsomt bliver det tydeligt, hvordan skulpturen med langsomme, dynamiske bevægelser skaber associationer til barndommens uro og duver roligt i lokalets loft.
 
Kunstneren Jeppe Hein, der har udstillet på kunstmuseer verden over, betegner selv Your Mobile Enlightenment som et hovedværk i sin produktion og fortæller, hvordan han gerne vil skabe en følelse af ro og balance med sit værk, fordi det er skabt til et stort rum, hvor tusindvis af mennesker dagligt passerer. Your Mobile Enlightenment findes i indgangshallen i Bygning B. 
 
Clare Woods: Udholdenhed (The Perseverance), 2015. Et udsnit. Bygning C Foto: Elisabeth Hjortshøj Thostrup
Clare Woods: Udholdenhed (The Perseverance), 2015. Et udsnit. Bygning C Foto: Elisabeth Hjortshøj Thostrup

Clare Woods: Udholdenhed (The Perseverance)
Ikke kun Jeppe Hein har fået lov at sætte sit præg på Campus Aarhus. I uddannelseshuset fællessal har den britiske kunstner Clare Woods skabt et maleri i enorm skala med titlen The Perseverance. Værket strækker sig over flere etager i bygning C i en sal, der er knudepunkt for flere af VIA’s uddannelser.
 
Farverne på maleriet er mange, primært mørke farver, og motivet er abstrakt med inspiration i det menneskelige ansigt. Selv fortæller Clare Woods under ferniseringen, at hun har skabt billedet i tre dele, som for at nå deadline er afsendt til Campus Aarhus, inden de alle var færdige. Det er derfor først på ferniseringsdagen, maleriet er samlet i sin enorme helhed på 8×15 meter.
 
Absalon Kirkeby: Palm 2012. Bygning A, Plan 1. Foto: Elisabeth Hjortshøj Thostrup
Absalon Kirkeby: Palm 2012. Bygning A, Plan 1. Foto: Elisabeth Hjortshøj Thostrup

Absalon Kirkeby
Fotografen Absalon Kirkebys snapshotlignede fotografier har ligeledes fået en plads i det nye Campus Aarhus. De 4×8 meter store fotografier med fællestitlen Palm pryder den hvide væg på plan 1 i bygning A og danner tilsammen en stor rektangel.
 
Fotografierne er mørke, men indeholder stærke farver. Motiverne er velkendte, men fremmede på en gang. Ved første øjekast kan det være svært at se, hvad de forestiller, men kigger man nærmere bliver nattehimlen og de krøllede lagner mere velkendte. 

Kaspar Oppen Samulesen: Uden Titel, 2015. Bygning E, Plan 3. Et udsnit. Foto: Elisabeth Hjortshøj Thostrup
Kaspar Oppen Samulesen: Uden Titel, 2015. Bygning E, Plan 3. Et udsnit. Foto: Elisabeth Hjortshøj Thostrup

Kaspar Oppen Samuelsen: Uden Titel
Det karnevalistiske er tematik i kunstneren Kaspar Oppen Samuelsens værk, som er at finde på 3. etage i bygning E. I en blanding af tegning, grafik og collage har Kasper Oppen Samuelsen skabt et værk, hvor harlekiner, artister og gøglere bevæger sig frit inden for de firkantede billedrammer.
 
Ved nærmere eftersyn kan man se marinets-tråde og tryllefløjter styre slagets gang i et værk, Kaspar Oppen Samuelsen selv fortæller er blevet til i skabelsesprocessen uden nogen egentlig skitse ved begyndelsen.
 
Selvom de fire kunstneres værker er opført i uddannelseshuset Campus Aarhus, understreger rektor, at alle er velkomne i huset.

Kirstine Roepstorff: Gongen 2015. Foto: Elisabeth Hjortshøj Thostrup
Kirstine Roepstorff: Gongen 2015. Foto: Elisabeth Hjortshøj Thostrup

Kirstine Roepstorff: Gongen
Jeg bevæger mig fra de tidligere Ceres-bygninger mod den nye havnefront, hvor skyline længe har været præget af enorme byggerier. Aarhus’ nye mediehus Dokk1 åbnede dørene 20. juni, og også her kommer kunsten til at blive en del af de besøgendes oplevelse af stedet.

I Dokk1’s åbne landskab mellem bøger og panoramavinduer vendt mod havet hænger værket Gongen. Fra Gongen lyder en hul rungen – et goooong – hver gang et lille nyt barnehjerte begynder at slå i Århus Kommune.

Med værket Gongen har Kirstine Roepstorff skabt en gong af bronze, der hænger ned fra loftet. Gongen består af et 7,5 m langt bronzerør med en diameter på 80 cm og en tykkelse på 0,5 cm, der ialt vejer cirka 3 tons.

På rørets ene side er en opstigende sol med vandspejl i solen indgraveret, mens man på rørets anden side prydes af et indgraveret uendelighedstegn. På selve gongen er påmonteret en slå-arm, som aktiveres, hver gang et nyt barn i Århus fødes.

A Kassen: Poseidon 2015. Foto: Pressefoto / Modelfoto
A Kassen: Poseidon 2015. Foto: Pressefoto / Modelfoto

Elmgreen og Dragset: Magic Mushrooms
Ikke alt hamren og banken er dog fortiet ved Dokk1, for to af de planlagte kunstværker er endnu ikke fuldendte. Det største og mest bygningsintegrerede værk på Dokk1 er stadig under udarbejdelse. Magic Mushroom er navnet på kunstnerduoen Elmgreen og Dragsets værk, der efter planen skal blive en kæmpe model-storby, monteret på hovedet, så beskueren kan se alle byens blinde vinkler.

Storbyen skal gengives realistisk i skala 1:100 med en udstrækning på cirka 11×25 meter og en højde på op til 2,5 meter. Magic Mushroom skal også have samme lyssætning som en storby og er i fuld gang med at blive bygget på undersiden af Rampen i Dokk1.

Elmgreen og Dragsets vision er drømmen om den imaginære verden, hvor beskueren har overblikket. Kunstnerne vil gerne indbyde til at opleve storbyen fra nye synsvinkler, og således kommer Magic Mushroom efter planen til at kunne ses forskelligt, alt efter hvor på Dokk1 man befinder sig. Efter planen vil værket stå færdigt ultimo september. 

Elmgreen & Dragset: Magic Mushroom 2015. Foto: Pressefoto / Modelfoto
Elmgreen & Dragset: Magic Mushroom 2015. Foto: Pressefoto / Modelfoto

A Kassen: Poseidon
På havefronten foran Dokk1 er der altid fuld af liv. Det er der også idag, hvor det spejlblanke vand ruer på den ene side og Dokk1 tårner sig op på den anden. Lige her skal kunstnergruppen A Kassen skabe værket Poseidon – en 3 tons stor bronze-skulptur, der skal spejle sig i hav og by.

Selve tilblivelsesprocessen af værket skal være en begivenhed, som hele byen er inviteret til at deltage i. Her vil kunstnerne hælde flydende bronze i havnebassinet, og bronzen vil herpå stivne i en uforudsigelig form. På den måde bliver Poseidon født som en dynamisk og abstrakt skulptur i vandets spontane liv.

Hvis du gerne vil være tilskuer til skabelsen af Poseidon, så følg med på Dokk1’s hjemmeside her, hvor tid og sted vil blive lanceret.


Fakta

Udsmykning

Dokk1 Se kort og tider