Nye spillere på den aarhusianske kunstscene
Art Weekend Aarhus ´16 bringer for femte gang hele den professionelle kunstscene i Aarhus, og spænder vidt fra museer, udstillingssteder, projektrum og gallerier. I år byder festivalen velkommen til nye aktører på en altid foranderlig kunstscene.
Art Weekend Aarhus ´16 bringer for femte gang hele den professionelle kunstscene i Aarhus, og spænder vidt fra museer, udstillingssteder, projektrum og gallerier. I år byder festivalen velkommen til nye aktører på en altid foranderlig kunstscene.
info
Art Weekend Aarhus ´16 bringer for femte gang hele den professionelle kunstscene i Aarhus i spil og spænder fra Aros over kunsthallerne og gallerierne til byens projektrum og andre eksperimenterende tiltag. I år byder festivalen velkommen til nye aktører på en altid foranderlig kunstscene. Læs om de nye tiltag her.
KH7 Art Space: Rum for samtidskunst og netværk
Det nyetablerede atelierfællesskab og udstillingssted KH7 (Kunst på Havnen 7), som har beliggenhed i en tidligere industribygning på Sydhavnen i Aarhus, huses og drives af femten etablerede og nyudklækkede billedkunstnere. I den store bygning er der værksteder, et udstillingslokale, og et fællesrum, hvor foredrag, netværksmøder og artist talks med jævne mellemrum afholdes af kunstnerne og inviterede samarbejdspartnere.
”Det har været vigtigt for os, at der i KH7 både eksisterer et atelierfællesskab og et udstillingssted – at disse to på en måde er sammenkoblede”, fortæller de to billedkunstnere fra KH7, Nat Bloch Gregersen og Louise Sparre i et interview med kunsten.nu.
“Ambitionen er blandt andet at skabe et rum, hvor nyuddannede kunstnere kan praktisere deres virke efter endt uddannelse, da det kan være udfordrende at befinde sig uden for akademiets fysiske rammer. Man skal have et sted, hvor man bliver sluset ind i et professionelt fællesskab, og deraf kan drage nytte af hinandens erfaringer”.
“Her skaber man mulighederne selv”, siger de to videre. “Man definerer hvilken slags scene, man vil sætte, hvilke genrer det skal være, og man kan lave præcis, hvad man vil. Det behøver ikke at være salgbart – og det er positivt, da det er dét, som blandt andet definerer scenen.”
Ambitionen i det kunstnerdrevne udstillingssted vil være at opleve alskens former for samtidskunst, produceret alene og mellem kunstnerne, og hvor vidensudveksling vil være en central del af KH7s kunstneriske program – herunder vil atelierfællesskabet også invitere udenlandske kunstnere og kuratorer i residencyophold til netværk og fælles udstillinger.
KH7 åbner op for offentligheden for første gang under Art Weekend Aarhus med debutudstillingen “Hello!” By KH7, som du kan læse mere om her.
Rendezvous: Kuratorskabte pop-up udstillinger
Rendezvous, der er stiftet af de fire kunsthistoriestuderende Stine Skjødt Mygind, Søs Bech Ladefoged, Amalie Marie Laustsen og Mathilde Renberg, har siden 2015 kurateret og arrangeret halvårlige pop-up udstillinger i forskellige tomme lokaler i Aarhus. Baseret på open calls udvælger de unge kuratorer spirende danske og udenlandske billedkunstnere til at indgå i tematiske gruppeudstillinger. Alt fra fotografi, til abstrakt maleri og skulptur vises gennem Rendezvous’ særegne kuratoriske og formidlingsmæssige greb. Under udstillingerne, der som regel fremvises i tre uger, afholder kuratorgruppen også artist talks, koncerter, litterære arrangementer og foredrag. Ifølge de fire kunsthistoriestuderende er det centralt at arbejde med forskellige kuratoriske udtryk, men på samme tid ”at aktivere gallerirummet, så man henvender sig til byens brede kulturelle vækstlag.”
Om drivkraften bag det kuratoriske initiativ fortæller de:
”Vores mål med Rendezvous er at blive en vigtig brik på den spirende århusianske kunstscene, og give den en professionel platform, hvor den kan blive gjort synlig for et bredt publikum og vises frem. For os er det centralt at udfylde et hul, som vi oplever, når det gælder den helt nye kunst. I virkeligheden kræves der en del kuratering, når man kaster sig ud i gruppeudstillinger i pop-up format. Vi ser, at vi har nogle muligheder for at arbejde med up-coming kunstnere, fordi vi netop er ikke-kommercielle og anvender formidling modsat byens andre gallerier og udstillingssteder. Så vores mål er at skabe helstøbte udstillinger omkring up-coming kunstnere, hvor også vores faglighed kommer i spil”.
“Derudover har vi et helt andet formål, og det er at få bygget en bro imellem byens kunsthistorikere og kunstnerne – både på kunstakademierne og kunstskolerne. Den kommunikation har manglet, og det har været problematisk, når der skal skabes netværk. Vi går derfor aktivt ind og bryder den mur ned, som er imellem os.”
Under Art Weekend Aarhus viser Rendezvous billedkunstneren Johanne Lykke Poulsens værker, som også bliver gruppens første kuraterede soloudstilling. Læs om udstillingen her. Derudover afholdes der en talk med udvalgte kuratorer og formidlere, hvor fokus vil være i freelance kuratering. Læs mere om talken her.
Galleri Grundstof: Fotografisk samtidskunst
Vestergade i Aarhus huser det nye udstillingssted Galleri Grundstof, som drives og ejes af galleristen Vilhelm Halgreen. I 2015 startede Grundstof som et pop-up udstillingskoncept, men har siden foråret fungeret som et kommercielt galleri, med fokus i nyere dansk og udenlandsk fotokunst. Med Grundstof er ambitionen for Halgreen at vise mediets mangfoldige udtryk med særligt fokus i fotografiets kameraløse, abstrakte og sanselige formsprog.
”Vi er befinder os i en periode i fotokunsten, hvor man anvender mediet anderledes – det er ikke bare billedet, det kommer an på – det handler også om at få nogle helt andre udtryk i det, så farver og stoflighed bliver brugt anderledes,” fortæller Halgreen. På blot et år har Grundstof vist fotografiske værker af blandt andet Fie Tanderup, Julie Mikkelsen, Mia Mai Graabæk og Troels Heiredal.
Hvad er målet for Grundstof og hvad ønsker du at bidrage med til byens kunstscene?
”Jeg har nydt kunsten i mange år, og oplevet mange forskelligartede udstillinger. Men det er en falliterklæring, hvis man kommer ind til en udstilling, og kunstneren ikke har formået at fortælle mig, hvad det er, det går ud på. Kunsten er en kommunikationsform – og man må gå ud fra, at kommunikationen handler om at gå i dialog med konteksten. Det er hovedmålsætningen med Grundstof, og det vil jeg gerne bidrage med.”
Under Art Weekend Aarhus giver Vilhelm Halgreen en talk om samtidens danske fotokunst, som du kan læse mere om her. Udover det viser Grundstof udstillingen Vejen (El Camino) af billedkunstner Joaquin Zaragoza. Udstillingen lukkes på festligste vis med lokal musik fra Marokko og de spanske enklaver i højtalerne. Læs mere om hele arrangementet her.
Fakta
www.artweekend.dk www.kh7artspace.dk www.rendezvouscurators.dk www.gallerigrundstof.dk