Og kunststøtten går til…
Cirka 51 % af ansøgerne i 2014 modtog støtte fra Statens Kunstfond. Men hvordan ser fordelingen egentlig ud? Og hvordan ser det ud for billedkunsten? Vi kigger lidt nærmere på Kunstfondens årsberetning.

Cirka 51 % af ansøgerne i 2014 modtog støtte fra Statens Kunstfond. Men hvordan ser fordelingen egentlig ud? Og hvordan ser det ud for billedkunsten? Vi kigger lidt nærmere på Kunstfondens årsberetning.
info
I hele år 2014 modtog Statens Kunstfond i alt 13.145 ansøgninger. Kunstnere og institutioner på tværs af de forskellige kunstarter søgte, og cirka 6.700 af dem modtog et positivt svar tilbage. Det svarer til, at cirka 51% af ansøgerne har fået støtte.
Men præcis til hvad og hvem gik det årlige beløb på 500 mio. kr. til? Det gør fonden nu status over i en for nyligt offentliggjort årsberetning, der tæller støtte til alt fra huskunstnerforløb og litteraturfestivaler, gadeteater og kulturfremstød i Kina.
Kønsfordelingen
Et altid aktuelt emne for fordelingen af kunststøttekronerne er, hvorvidt både kvinder og mænd tilgodeses. Inden for især billedkunsten diskuteres kønsrepræsentation fortsat, og diskussionen imødekommes i Kunstfondens årsrapport i en statistisk oversigt over kønnenes repræsentation blandt ansøgere og kunststøttemodtagere.
Det kræver dog lidt ekstra nærlæsning og matematisk overskud at danne sig et billede. Så hold fast; her kommer lidt tal-ekvilibrisme.
I 2014 havde 23,8% af alle ansøgningerne en kvindelig afsender, mens 30,7% af ansøgerne var mænd. De resterende procenter dækker over ansøgninger fra CVR-registrerede ansøgere; fortrinsvis virksomheder, institutioner, kunstnergrupper, enkeltkunstnere og udenlandske ansøgere.
Ud af de CPR-registrerede ansøgere så fordelingen af hele kunstfondens midler således ud: 43,3 % gik til kvinderne og 56,7% til mændene.
På billedkunstens område var det generelle billede for billedkunstens to udvalg dog, at flere kvindelige kunstnere søgte støtte end mandlige.
I ansøgningerne til Legatudvalget i 2014 søgte 2,2 procentpoint flere kvinder støtte end deres mandlige kollager, mens der i Projektstøtteudvalget var en forskel på hele 11,6 procentpoint.
Fordelingen af midlerne nærmer sig i sidste ende de 50% til hvert køn for begge udvalg. Dog med en lille overvægt af kvindelige modtagere. Det kan blandt andet nævnes, at fem ud af de otte kunstnere, som modtog et tre-årigt stipendium i 2014, var kvinder.
Regional spredning
Også den geografiske fordeling af Kunstfondens midler er udfoldet statistisk i årsberetningen for 2014. Her tegner der sig ikke overraskende – både på tværs af kunstarterne og specifikt for billedkunsten – et billede af en overvægt af ansøgninger fra hovedstadsområdet.
Lovmæssigt er Statens Kunstfond blandt andet forpligtiget til at tilgodese en geografisk spredning i sine støttetildelinger. Og måske netop derfor er fordelingen i kroner og ører til de forskellige regioner ikke helt tilsvarende det antal ansøgere, der har adresse der.
For Billedkunstens udvalg gælder det, at omkring 70% af alle ansøgninger kom fra Region Hovedstaden, ca. 10% fra Midjylland, ca. 1,5% fra Nordjylland, omkring 4% fra Sjælland og 5% fra Syddanmark. Desuden kom 7,5% af ansøgninger til Legatudvalget fra udlandet og hele 11,9% til Projektstøtteudvalget.
Den endelig fordeling ser for henholdsvis Legat- og Projektstøtteudvalget således ud:
Region Hovedstaden: 61,1% og 65,8%
Region Midtjylland: 17,8% og 15,4%
Region Nordjylland: 0,0% og 0,6%
Region Sjælland: 6,9% og 5,4%
Region Syddanmark: 7,5% og 4,0%
Udlandet: 6,6% og 8,7%.
Fordeling af billedkunstens støttekroner
Statens Kunstfond består af 12 udvalg fordelt på syv kunstarter – arkitektur, billedkunst, film, scenekunst, musik, litteratur og kunsthåndværk & design. På billedkunstens område er udvalget opdelt i to – et legatudvalg, der tager sig af tildelinger af arbejds- og hædersydelser samt præmieringer og indkøb, og et projektstøtteudvalg, der varetager ansøgninger til produktion, formidling, recidencies, drift og udstillinger samt opgaver vedrørende den danske repræsentation på Venedig Biennalen.
Legatudvalget uddelte ialt 34.300.00 kr., mens projektstøtteudvalget havde hele 46.654.000 kr. at gøre godt med. Midlerne gik for legatudvalgets vedkommende primært til arbejdslegater, kunstopgaver i det offentlige rum og legatudvalgets egne initiativer. Mens omkring halvdelen af Projektstøtteudvalgets sum gik til “produktion, udstilling og formidling”.
Projektstøtteudvalgets formand og også formand for Statens Kunstfond museumsdirektør Gitte Ørskou er tilfreds med tildelingerne i 2014 og det høje niveau af positive tilsagn. I en pressemeddelelse udtaler hun:
”At halvdelen af alle ansøgninger har fået støtte, viser, hvor mange gode kunstnere, dygtige institutioner og spændende kunstprojekter, der er derude.”
Du kan læse hele Statens Kunstfonds årsberetning 2014 her
Fakta
Fakta
Billedkunstens Legatudvalg består af: Morten Stræde (formand), Birgitte Anderberg, Jesper Fabricius, Katja Bjørn og Mette Winckelmann.
Billedkunstens Projektstøtteudvalg tæller: Gitte Ørskou (formand), Bodil Nielsen, Claus Andersen, Jacob Tækker og Lilibeth Cuenca Rasmussen.