Politisk flertal for graffitivægge i København

Murene om et nedlagt kuldepot har i 15 år været fristed for den københavnske graffiti. Nu skal området laves til boliger og graffitien står uden frirum. Derfor har Kultur- og Fritidsudvalget netop peget på fire nye ste

Graffitien har nyt godt af fristedet på Sydhavnen. Foto: Nina Elm-Larsen

Murene om et nedlagt kuldepot har i 15 år været fristed for den københavnske graffiti. Nu skal området laves til boliger og graffitien står uden frirum. Derfor har Kultur- og Fritidsudvalget netop peget på fire nye ste


info


I 15 år har graffitikunstnere lovlig kunne udføre deres værker på Enghave Brygge på det gamle industriområde ved H.C. Ørstedsværket. En ny lokalplan for området betyder at det tidligere kul-depot, hvor betonvæggene i mange år har været brugt som gadegallerier af graffitimalere fra ind – og udland forsvinder.

I november 2013 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at en offentlig høring som involverede graffitimiljøet skulle afholdes. Resultatet blev forslag om syv mulige steder at placere nye graffitimure.

Nu har et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget besluttet at arbejde for at fire nye steder kan blive en realitet på Fælledparken (ved skaterparken), Nørrebroparken (ved skaterparken), Toftegårds Plads og Valbyparken.

I en pressemeddelelse udsendt af Socialdemokraterne udtaler Simon Strange (S), medlem af Borgerrepræsentationen og kulturordfører: 
”Graffiti skal accepteres som en del af Københavns fede byrum og være med til at brande København som moderne storby.  Graffitien kan ikke bare bulldozes væk på Enghave Brygge – vi skal finde nye steder, hvor graffitikunstnere kan boltre sig og anerkende den som en kunstnerisk del af byrummet, der med sine farver, former og budskaber giver liv og plads til alle.”

Inden de nye mure bliver en realitet skal de økonomiske aspekter ved opsætning og vedligehold drøftes og planen skal siden igennem Teknik- og Miljøforvaltningen. Det forventes at de endelige planer vil blive behandlet i foråret 2015.


Fakta

Fakta

Et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget; Peter Thiele (F), Rune Dybvad (A), Tue Hækkerup (A), Simon Strange (A), Rikke Lauritzen (Ø), Jens Kjær Christensen (Ø), Lilian Parker Kaule (I) og Mia Nyegaard (B) stemte for forslaget om nye graffitivægge. Et mindretal Carl Christian Ebbesen (O), Michael Gatten (V) og Jens-Kristian Lütken (V) stemte imod.