Skulpturer i vandkanten – til næste år!
Næste år fyldes stranden mellem Tangkrogen og Ballehage med skulpturer.

Næste år fyldes stranden mellem Tangkrogen og Ballehage med skulpturer.
info
Kongehuset, Århus Kommune og ARoS samarbejder i øjeblikket om en skulpturudstilling langs stranden i det sydlige Århus. I sommeren 2009 vil 50 skulpturer, hvis alle tilladelser kommer i hus, sprede sig ud over skov, strand og bugtens vand imellem Tangkrogen og Ballehage.
Sculpture by the Sea er en årligt tilbagevendende skulpturudstilling på Sidneys badestrand, Bondi Beach. Udstillingen i Århus bliver en dansk aflægger og skal være med til at markere 100-året for Landsudstillingen i Århus i 1909.
aarhus.nu har talt med projektlederen Trine Rytter Andersen om de tanker, hun har gjort sig om næste års udstilling.
Skulpturer i naturen
Hvorledes adskiller Sculpture by the Sea sig fra andre skulpturudstillinger?
”Det, der er anderledes med denne udstilling er, at hver eneste af skulpturerne bliver placeret det helt rigtige sted, og de falder i hak med de omgivelser, de får. På den måde bliver deres fortællekraft, og dermed også publikums oplevelse, større.”

Men hvorfor skal udstillingen foregå ude i naturen?
”Det er interessant at lave en udstilling med skulpturer ude i det offentlige rum, fordi det er der, de hører til. Mange skulpturer gør sig godt ude i naturen, og udstillingen arbejder med skulpturer, der skaber et særligt moment, en stemning eller magi på et bestemt sted.”
Bureaukratiske problemer
Hvordan opnår I denne særlige effekt?
”Den australske chefkurator Axel Arnott har et meget samvittighedsfuldt forhold til skulpturerne. Han ser, hvad der er deres udsagn, hvorefter han placerer dem i landskabet, så udsagnet udfoldes på den bedste måde. Han er kompromisløs og har en stor respekt for kunstneren og for det objekt, der er skabt. Men vi bor i et land, hvor kystområderne er velbeskyttede af alverdens instanser. Det er en forhandling mellem staten, kommunen og regionen at få lov til at placerer skulpturerne mest optimalt, og jeg ved endnu ikke, hvor meget modstand vi vil møde.”
At gå i lag med skulpturerne
Hvordan vil folk komme i forbindelse med skulpturerne på udstillingen?
”Der vil ske en afslappet tilnærmelse mellem beskueren og skulpturerne, for man kan læne sig op af tingene eller sætte sig på dem. Vi vil også lave guidede ture på stedet og en særlig børneformidling. Børnene har altid en meget umiddelbar tilgang – de går bare i lag med skulpturerne.”

En lokal kunstnerisk forankring
Vil Sculpture by the Sea få en lokal kunstnerisk forankring?
”Der står i vores kontrakt, at vi skal skabe en udstilling med størst mulig variation, så vi vil skabe en dialog mellem den australske og den danske tradition. Det er indskrevet i kontrakten, at der skal være mellem syv og ti lokale billedhuggere med i projektet.”
Hvordan opfatter du skulpturens status i samtidskunsten?
”Skulpturen står ikke stærkt i den danske offentlige bevidsthed. Det, der virkeligt sælger i dag, er maleriet – det skyldes, at det er let at installere i folks private hjem. Vi vil med udstillingen vise, at skulpturer er mange ting. De har særlige kvaliteter, vi kan fremhæve ved at vise dem under optimale forhold.”
Fakta
5 jun 2009 23 jun 2009