Spøgelsesdans og håb om en bedre verden
Hos OK Corral forsøger danske Anna Bak at vise nødvendigheden af en moderne ghost-dance tilegnet vores tid, med det håb at vende en situation til det bedre og klamre sig til håbet om målet.
Hos OK Corral forsøger danske Anna Bak at vise nødvendigheden af en moderne ghost-dance tilegnet vores tid, med det håb at vende en situation til det bedre og klamre sig til håbet om målet.
På udstillingen Ghost Dancers af Anna Bak (f. 1985) kan man møde to fortællinger. Den ene handler om et drømmesyn, indianeren Wovoka gjorde sig under en måneformørkelse i slutningen af det 19. århundrede. Alle amerikanske indianere blev løftet op i himlen, alt imens jorden åbnede sig og slugte samtlige hvide mænd. Det eneste, indianerne skulle gøre for at få drømmen til at gå i opfyldelse, var at danse kontinuerligt og ekstatisk i et cirkelmønster.
Den anden fortælling handler om to bjergbestigere – Mallory og Irvine – der forsvandt sporløst under en britisk ekspedition til Mount Everest i 1924. Mallorys lig blev først fundet i 1999, og Irvines er aldrig lokaliseret. Man fandt aldrig ud af, om de to nåede toppen og om de dermed blev de første mennesker på bjergets top.
Det cirkulære
Anna Baks udstilling, som kan ses i projektrummet OK Corral frem til 28. juni 2015, er inspireret af et citat af land-art-kunstneren Robert Smithson: ”…I don’t’ think things go in cycles. I think things just change from one situation to the next, there’s really no return”.
Udstillingen tager altså udgangspunkt i den cirkulære bevægelse og i spiralformen, der symboliserer udvikling og transformering fra en tilstand til en anden. Gennem repetitioner, rituelle opsætninger og spirituelle handlinger forsøger Bak at eksponere et desperat håb om forandringen af en situation, der forlængst syntes at have bevæget sig ud ad kurs.
Hun peger på det umulige i at starte forfra og i at vende tilbage til tidligere tiders tilstande. En kritisk kommentar til vor tids levestandarder, der med en konstant fremaddrevet udvikling ifølge Anna Bak “synes at have skabt en uoprettelig situation”.
Se billederne fra udstillingen nedenfor
Fakta
Anna Bak (f. 1985, DK) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2012 og Montana State University art-department i 2010-2011.
Hun arbejder med mange forskellige medier, primært skulptur og installation, og er interesseret i historier baseret på konflikter mellem natur og kultur som i sociokulturelle paradokser.
Anna Bak er netop vendt tilbage til Danmark efter et års research-ophold ved det post-akademiske institut Jan Van Eyck i Maastricht, Holland samt Statens Kunstfonds 3-måneders residency-ophold i Istanbul. Til september er hun aktuel med udgivelsen af hendes konceptuelle publikation ”Wilderness Survival”. Udstillingen er Anna Baks første danske soloudstilling.