Ugens Kunstner: Julie Sass

Af
14. november 2023

Værkstedet er for Julie Sass et åbent laboratorium. Hendes interesse for det abstrakte maleri er konstant, men hun arbejder samtidig med det som en flydende overgang og inspiration til at udforske tegning, grafik, tekstilværker, udsmykning, kuratering og en række artist books med afsæt i det skiftende og foranderlige. Teori og filosofi er ligeledes væsentlige for […]

Julie Sass: Sewn Image (braid), Gesture. Øverst oppe, på den anden side: Maleri, Red Shade, 90 x 70cm, i forgrunden, tv, Lito/ heliografier, 2022-23, ca 86 x 56cm, produceret i samarbejde med Steinprent. Fra Vandretilstande, Vandrehallen Kunsthal, 2023. Foto: Erling Lykke Jeppesen.

Værkstedet er for Julie Sass et åbent laboratorium. Hendes interesse for det abstrakte maleri er konstant, men hun arbejder samtidig med det som en flydende overgang og inspiration til at udforske tegning, grafik, tekstilværker, udsmykning, kuratering og en række artist books med afsæt i det skiftende og foranderlige. Teori og filosofi er ligeledes væsentlige for […]

Af
14. november 2023

Værkstedet er for Julie Sass et åbent laboratorium. Hendes interesse for det abstrakte maleri er konstant, men hun arbejder samtidig med det som en flydende overgang og inspiration til at udforske tegning, grafik, tekstilværker, udsmykning, kuratering og en række artist books med afsæt i det skiftende og foranderlige. Teori og filosofi er ligeledes væsentlige for hendes metode og hvordan hendes værkerne spiller sammen med omgivelserne.

Julie Sass: Artist book Vandretilstande, udgivet af Hurricane Publishing, 2022 Foto: Erling Lykke Jeppesen.

Billedkunstner og forfatter Julie Sass (f.1971) er uddannet på det Kongelige Danske Kunstakademi med en Master i Fine Art fra New York University (MFA). Sass er tæt knyttet til New York, hvor hun har boet i 8 år og uddannet sig. Det afspejler sig i hendes internationale fokus, men ligeledes i en stor bevidsthed om abstraktionens historie, som er den røde tråd gennem Sass’ portefølje.

I New York arbejdede hun for Yoko Ono Studio og Gilbert and Lila Silvermans Fluxus-samling som assistent for Jon Hendricks. Her fik Sass for alvor åbnet øjnene for, hvad et værk kan være, og hvordan kunsten kommer fra et umiddelbart og flydende sted, fra arkitektur og fra de mennesker, der bevæger sig i verden.

Denne måde at arbejde med kunsten på trækker tråde til Sass’ soloudstilling At the Edge of Becoming hos Galleri Maria Friis i 2023, hvor Sass observerede byrummet. En proces af kontinuerlig fluiditet bag skabelsen af udstillingens værker understreger værkernes konstante stadie af tilblivelse.

Julie Sass: At the Edge of Becoming, Galleri Maria Friis, 2023. Foto: Erling Lykke Jeppesen.

Abstrakt billedsprog

Sass’ værker er bygget op af lag på lag af krydsende spor og overlap. Her er bevægelser, former og geometriske figurer i samspil med en bred farvepalet. Sass’ værker forestiller som udgangspunkt ikke noget, men de udstråler en stor optagethed af figurer, farver og former, som afspejler kunstnerens begejstring for det rituelle ved maleriet og den abstrakte tradition.

Sass har på både Nørre Gymnasium og i Holbæk Art fået til opgave at udsmykke bygningernes store flader i samspil med den omgivende arkitektur; værker som tydeliggør abstraktionens berettigelse i det offentlige rum.

Arbejdet med det abstrakte udtryk har også ført til flere samarbejder, blandt andet med Printer’s Proof. Det fortløbende samarbejde har udviklet hendes indblik i trykt medier, og hun har udviklet teknikker, hvor særligt eksperimenter med kobber giver en helt anden, fysisk måde at arbejde med abstraktionen på.

Sass’ forståelse for abstraktion blev især tydelig, da hun i 2018 lavede en udstilling på Rønnebæksholm med udgangspunkt i den kunsthistorie der ligger til grund for hendes eget arbejde. Udstillingen En kort historie om abstraktion viser, hvordan Sass er optaget af abstraktionen som et åbent felt, og hvordan hendes egne værker skaber en dialog med andre kunstnere på tværs af forskellige medier og billedsprog.

Julie Sass: En kort historie om abstraktion, Installationsview, Rønnebæksholm, 2018. Foto: David Stjernholm.

Kunsten som kuratering

For Sass er et værk en del af et større hele, som værket optræder i. Hendes interesse for omgivelserne er et konsekvent, gennemgående træk og kunne første gang ses i kunstnerens første soloudstilling Inside White på Galerie Susanne Højriis i København i 2001.

Sass’ passion for fortsat at kuratere kunsten ind i nye sammenhænge manifesterer sig også i den aktuelle udstilling Vandretilstand, som vises i Vandrehallen Kunsthal frem til december 2023.

Her har det sanselige en her-og-nu selvfølgelighed, som kobler sig til samspillet mellem rum og værk: Værkerne kan opleves som en umiddelbar helhed, når man træder ind i Vandrehallen, men fremstår også i klynger af unikke værker.

Værkerne springer i skala, og forskellige medier omslutter den besøgende, så man må forholde sig til en æstetisk helhedsoplevelse. Især arbejdet med tekstil står i kontrast til udstillingens betonvægge og skaber den bevægelse, som kendetegner Sass’ værker allerbedst.

Julie Sass: Size Matters (More, or Less), fra Vandretilstande, Vandrehallen Kunsthal, 2023. Foto: Mads Fisker.

Den færøske forbindelse

Relationen til Færøerne startede hos Steinprent i Tórshavn, hvor hun i 2013 sammen med flere danske kunstnere skabte en række tryk til Kastrupgårdsamlingen, Nordens Hus og Vendsyssel Kunstmuseum. Sass har siden introduktionen til den færøske kunstscene set det som en selvfølge at inddrage færøsk kunst i internationale sammenhænge, hvilket blandt andet kunne ses på Rønnebæksholm-udstillingen En kort historie om abstraktion. Anerkendelsen er gået begge veje, hvorfor Sass har haft flere readings på Færøerne og været udstillet på Kunstmuseet Listasavn i selskab med færøske kunstnere som Ingalvúr Av Reyni.

Julie Sass: Olai udstilling, kurateret af Hansina Iversen, Listasavn, Færøernes Kunstmuseum, 2021. På billedet ses venstre til højre, Jóhan Martin Christiansen, JS, Randi Samsonsen. Foto: Julie Sass.

Bogformatet

Steinprent er ikke kun væsentlig for hendes arbejde med tryk, men har banet vejen for hendes arbejde med kunstbøger. Sass er betaget af netop dette medie, fordi det kan være en komprimeret og enkel måde at have en hel udstilling med sig.

Julie Sass: Lemon Mood, Steinprent, 2018, Foto: Julie Sass.

Kunstbogsformatet blev for alvor en del af Sass’ kunstneriske virke, efter hun blev en del af programmet Friends with Books på Hamburger Bahnhof i Berlin i 2018 med værket Lemon Mood. Denne artist book indgår i dag i The METs samling i New York.

En forsættelse af samme tone og format blev videreført i Black Fog Rising,  hvor teksten i sig selv er abstrakt og på flere niveauer fremhæver Sass’ sammenfletninger af ord og billede.

Et mål med bøgerne er at fremhæve værkets stoflige sanselighed. Det ses i “IMAGE temporary constellation“; en dialogbog, hvor forskellige kunstnere og kuratorer undersøger Sass’ værker. Samtalen om kunsten understreger den sanselighed, som er så genkendelig i Julie Sass’ værker – om det er malerier eller ord.

Den seneste udgivelse er Vandretilstande, som også lægger navn til den aktuelle udstilling i Vandrehallen. Sammen med udstillingen vidner denne artist book om det velintegrerede, litterære blik på kunsten i Sass’ praksis.

Se portfolio nedenfor:

Julie Sass: Sass i proces med værket Sewn Image (Braid) til Vandrehallen Kunsthal, 2023. Foto: Edith Føns.
Julie Sass: JS Kobbertryk, Untitled (common unconscious, conscious), Printer´s Proof, 2018: Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Julie Sass: Untitled (blue, red, brown, yellow, sienna), 2018, Printer´s Proof: Foto: Erling Lykke Jeppesen.
Julie Sass: Færøske Forbindelser, Nordens Hus, Tórshavn Foto: Steinprent, 2015.
Julie Sass. Untitled Miami, 2013. Foto: Laura Ifversen.
Julie Sass: Maleri. # 6, 2013, forskellige medier på lærred, 210 x 170cm Foto: Erling Lykke Jeppesen
Julie Sass: #8,2012,UT, forskellige medier på lærred, 180x130cm. Foto: Erling Lykke Jeppesen
Julie Sass: All Out, Galleri Lars Olsen, 2012, Foto: Erling Lykke Jeppesen.

Fakta

Artist talk 15 nov kl. 17-18

Adresse
Christiansgade 1
3400 Hillerød

Åbningstider
Mandag: 10:00 - 18:00
Tirsdag: 10:00 - 18:00
Onsdag: 10:00 - 18:00
Torsdag: 10:00 - 18:00
Fredag: 10:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 15:00
Søndag: Lukket

Entre pris
Fri entré