Ugens Kunstner – Knud Odde
Kendetegnende for ugens kunstner, Knud Odde, er hans insisterende portrætter, udført i sitrende, sorte konturer og stærke farver, hvor gådefulde personer præsenteres i Oddes karakteristiske formsprog. Netop nu kan han ses p&
Kendetegnende for ugens kunstner, Knud Odde, er hans insisterende portrætter, udført i sitrende, sorte konturer og stærke farver, hvor gådefulde personer præsenteres i Oddes karakteristiske formsprog. Netop nu kan han ses p&
info
Oplev også Knud Oddes kunst lige nu på :
Derudover er Odde manden bag kunstnernavnet Finderup Lade, som netop har udgivet singlen "Kanindåb", der kan streames på TDC Play, WIMP og Sportify og købes på iTunes her.
Som kunstner er Knud Odde autodidakt med en fortid som bassist og komponist i bandet Sort Sol. I 1982 debuterede han som billedkunstner på Charlottenborgs Efterårsudstilling og knytter sig i kraft af sit ekspressive formsprog til generationen af ’De Unge Vilde’, som han imidlertid aldrig var en del af.
Som billedkunstner er hans virke alsidigt; ud over at male har han også beskæftiget sig med plakatkunst, litografi og senest nu også keramik. Indtil d. 8. september er Odde aktuel med sine seneste keramiske fade på udstillingen Ny Keramik i dialog med J.F. Willumsen på Faaborg Museum.
Oddes portrætgalleri
Det er ofte historiske personer, som befolker Oddes værker. Personer som portrætteres med ikonisk styrke; naturalistisk næsten tegneserieagtige i sine skildringer, men fastholdt af sorte, stærkt sensuelle konturer, der afgrænser såvel motiv som de kontrastfulde farver.
Personerne henter Odde ind fra både litteratur, film og musik. Ofte betydningsfulde personer, Rainer Maria Rilke, Patti Smith, Marguerite Duras, Per Højholt og Ella Fitzgerald, som under Oddes bearbejdning blotlægges for urovækkende psykologiske dimensioner i form af underlæggende konflikter og følelser.
En gentagende figur i Oddes persongalleri er den langlemmede, radmagre dreng Siggimund Blue, der i en årrække fungerede som maskot for bandet Sort Sol.
Den følsomme og pubertære Siggimund, der i det vaklende stadie mellem barn og voksen bliver et universelt billede på menneskets skrøbelighed både fysisk og psykisk. Afbilledet ofte som en moderne Kristus, der med udstrakte arme synes at ofre sig for en højere sag.
Psykologisk skarphed
Foruden portrætternes symbolske betydning er flertydigheden et gennemgående element i Knud Oddes figurskildringer, der på én gang fascinerer og frastøder.
Under overfladen lurer dæmonerne, bag humoren alvoren, og bag sandheden løgnene. Det modsætningsfyldte er altid til stede som en insisterende dynamik, der fastholder beskueren i analyse og refleksion.
I Oddes portrætter leder billedernes symbolske kraft, de markerede konturer og skrappe farver tankerne hen på én af dansk kunsthistories store skikkelse, nemlig J. F. Willumsen. Ud over være en stor fornyer af billedkunsten i Danmark, repræsenterer Willumsen desuden en pioner indenfor kunstnerkeramikkens udvikling herhjemme.
Dette har blandt andet inspireret Knud Odde til også at arbejde i ler. På en række runde, monumentale stentøjsfade udført på Tommerup Keramiske Værksted, overføres hans psykologiske portrætter med stor styrke, idet dobbeltheden mellem form/funktion og indhold/dekoration sættes i spil.
Men uanset format eller medie, er det først og fremmest det karakteristiske formsprog og den analytiske skarphed, som Odde kendes for.
Portfolio:
Fakta
Udstilling
NY KERAMIK I DIALOG MED J.F. WILLUMSEN
8 jun 2013 8 sep 2013
Annette Brix, Jens Bohr, Tine Hecht-Pedersen, Toni Larsen, Knud Odde
Faaborg Museum Se kort og tider
Fakta
Knud Odde – biografisk oversigt:
Klassisk sproglig studentereksamen, Køge Gymnasium, 1974
Eksamen som bibliotekar ved Forskningsbibliotekerne, 1978
Studier ved Institut for Litteraturvidenskab, Københavns Universitet, 1976-77
Musiker og komponist i gruppen Sods / Sort Sol, 1977-2001
Medlem af Kunstnersamfundet, 1995
Medlem af Corner, 1999