Ugens Kunstner – Per Bak Jensen
Per Bak Jensens billeder ser ved første øjekast tomme ud. Men ved nærmere eftersyn dukker der spor af mennesker og menneskelige fortællinger op.
Per Bak Jensens billeder ser ved første øjekast tomme ud. Men ved nærmere eftersyn dukker der spor af mennesker og menneskelige fortællinger op.
Kunstneren kort
Per Bak Jensen beskæftiger sig med visuelle og symbolske virkninger af objekter i landskabet, hvad enten de er naturlige eller resultatet af menneskelig indgriben.
Man kunne betragte Per Bak Jensen som landskabsfotograf, men måske er det mere korrekt at kalde ham naturfotograf, da han ofte fotograferer nærbilleder i detaljer, altid med hensyntagen til formen, og altid med detaljer, der indbyder os til at se nøje på billedet.
Baggrund og praksis
Per Bak Jensen manipulerer aldrig sine billeder og dermed er det essentielt at fange en form for tidsløshed, der med hans egne ord indkapsler ”stedernes væsen” samt kredser omkring menneskets blik på og spor i verden samt spørgsmålene: “Hvem er vi?, hvor er vi? og hvorfor er vi?”.
Per Bak Jensen søger det uventede og det, der ligger ind imellem. Gennem sine fotografier udforsker han det gådefulde både i by og på land. Bak Jensen observerer fænomener, som gennem hans nøje iagttagelse bliver ladet med yderligere mening. Uden at overbetone billedernes retorik eller ødelægge det gådefulde ved alt for pointerede titler, får han os til at kigge en ekstra gang ved sidestillinger i selve billedet eller spændinger mellem form og indhold.
Hans arbejde antyder sædvanligvis tilstedeværelsen af mennesker snarere end en faktisk afbildning af mennesker på de steder, han undersøger.
Beskrivelse og analyse af et karakteristisk værk
Per Bak Jensens seneste arbejde omfatter adskillige billeder, der er nærmere beslægtet med stillebenets æstetik end med landskabet. I værket Gardin, 2012, afbalanceres det lysere blå gardinstof i midten af det mørkere blå på begge sider. Som ved hans tidligere arbejde, er hver iagttagelse præcis.
I værket Altan, 2012 undrer vi os over de metalstave, der stikker ud fra den base af træ, der kunne være en balkon eller et bord eller en træblok, der gør det ud for en afsats.
I Per Bak Jensens arbejde er natur og kultur blevet uigenkaldeligt indfiltret i hinanden. Selv om det ved første blik ser romantisk ud, bliver også her enhver fornemmelse af behagelighed forstyrret, når hans billeder konfronterer os med følgerne af menneskets ændring af vort miljø.
Per Bak Jensen observerer fænomener, som gennem hans nøje iagttagelse bliver ladet med yderligere mening. Den franske litteratur- og socialteoretiker Roland Barthes vakte opmærksomhed ved at tale om behovet for at dechifrere det visuelle. Samtidig med, at Barthes opfordrede folk til at ‘se, betragte’, skelnede han også mellem dèt at betragte og dèt virkelig at se, dèt at bruge synssansen og dèt at få mening i det, man ser.
Fotografiets semiotiske uventethed optræder netop i Per Bak Jensens arbejde, når hans iagttagelse af, hvad der ofte er banale fænomener, forøger vores engagement i hverdagen. Per Bak Jensen dikterer ikke en betydning gennem sit billedsprog. Han ser snarere så nøje efter, at hans billeder drager os ind i sig.
Portfolio
Fakta
Udstilling
ECHO - Per Bak Jensen i dialog med Fyns Kunstmuseum FotoTriennale.dk 2012
21 sep 2012 20 jan 2013
Per Bak Jensen
Fyns Kunstmuseum Se kort og tider
Fakta
Per Bak Jensen (f. 1949) og bor og arbejder i Halseby ved Korsør. Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København fra 1980-86.
Lektor i fotografi på Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 1986-2009.
Per Bak Jensens værker er bl.a. repræsenteret på Metropolitan Musum of Art, New York, Bibliothéque Nationale, Paris, Skive Kunstmuseum og Louisiana i Humlebæk.
Bibliografi
2011: Joakim Garff: Per Bak Jensen - Bevægelse / Movement, Forlaget Gyldendal, 2011
2010: Johannes Riis: Per Bak Jensen – Guds Hus, Statens Kunstfond, 2010
2009: Magnus Jenser, Morten Sønderggaard: Per Bak Jensen – Before The Darkness, Dunkers Kulturhus
2006: Mikkel Bogh: Per Bak Jensen – Det Usete billede / The Unseen Image, Forlaget Bjerggaard
2002: Christine Buhl: Per Bak Jensen – Forseelse / Visual Offences, Forlaget Bjerggaard
2001: Per Bak Jensen – Hengivne Øjeblikke / Devoted Moments, Forlaget Gyldendal
1993: Per Bak Jensen – Stedernes Væsen / The Being of Places, Forlaget Gyldendal