Ugens Kunstner: Tal R
Tal R er især kendt for sine farverige, fabulerende malerier, men har igennem de seneste årtier arbejdet i et væld af medier og i mange skalaer – fra de helt små til de monumentale formater.
Tal R er især kendt for sine farverige, fabulerende malerier, men har igennem de seneste årtier arbejdet i et væld af medier og i mange skalaer – fra de helt små til de monumentale formater.
Tal R er især kendt for sine farverige, fabulerende malerier, men har igennem de seneste årtier arbejdet i et væld af medier og i mange skalaer – fra de helt små til de monumentale formater.
Tal Rs vildtvoksende oeuvre består af tegninger, malerier, skulpturer, grafik, collager, assemblager, kunstnerbøger, designobjekter og installationer – og af stedsspecifik kunst i bl.a. Operaen i København (2004), Frederik 8.s Palæ på Amalienborg (2009) og Psykiatrien, Aarhus Universitetshospital (2015-2018).
Fælles for de mange værker er et stærkt fortællende element med alverdens referencer til personlige relationer, samtidens visuelle kultur og forbilleder fra kultur- og kunsthistorien.
Værkerne vidner om en undersøgende tilgang til verden, som ofte kommer til udtryk i serier af værker, hvor Tal R med vedholdende nysgerrighed udforsker et motiv, en form, et tema eller ligende.
Eksempelvis i serien Fruits (2005-06) – bronze- og aluminiumafstøbninger af frugt og grønt, gennemhullede, så de antager antropomorfe træk og stablet på forskellige måder, som i Plume, 2005. Denne serie er samtidig en af Tal R’s første skulpturserier, og markerer begyndelsen på kunstnerens tilnærmelse til arbejdet med den figurative skulptur, som er i fokus i den aktuelle udstilling Tal R – Dyr og mennesker på Glyptoteket.
Vejen mod den figurative skulptur
Tal R fremhæver selv en af sine tidligste skulpturelle erkendelser, der fandt sted i 2004, hvor han var i Dublin for at installere en udstilling med sine malerier.
Her købte han en morgen en stor pære. Den lå på natbordet og blev blød, men i stedet for at smide den ud, prikkede han huller i den og så et ansigt i en skulpturel form.
Det blev en afgørende hændelse på kunstnerens vej mod den figurative skulptur, som vi ser eksempler på i værker som Mother in Law (2006), Flovmand (2008) og Scholars Palace (2015).
Tal R – Dyr og mennesker
De seneste års arbejde med skulpturer i billedhuggerkunstens traditionsrige materialer bronze og gips føjer et nyt kapitel til Tal R’s virke. Med udgangspunkt i de nære omgivelser – hverdagslige personer og figurer formet i ler, afstøbt i gips og støbt i bronze – tager kunstneren livtag med den store, klassiske skulpturtradition.
I udstillingen Tal R – Dyr og mennesker vises en større serie af de nye skulpturer i bronze og gips samlet for første gang. De giver nyt liv til de rigt udsmykkede sale i Vilhelm Dahlerups bygning, den ældste del af Glyptoteket fra 1897, hvor man normalt kan opleve museets samling af dansk og fransk skulptur fra det 19. århundrede.
Bag den umiddelbart enkle udstillingstitel gemmer sig en sværm af skabninger. Eksempelvis menneskefigurer – nogle med personlige referencer til Tal R’s familie og venner – som f.eks. Emma (2017-18), Adidas Boy (2018-19) og Dimi (2020). Dyrefigurer som f.eks. Flagermus (2019), Dådyr (2019-20) og Vogel (2019). Og blandingsvæsenerne: Hovedløs kentaur (2019), Månehund (2019) og Fløjtende gedemand (2019).
Tal R’s skulpturer sender en hilsen til både de antikke og de nyere værker i Glyptotekets samlinger: fra romerske bronzeskulpturer af antikkens helte og guder over den nyere franske samling, hvor mennesker og dyr er skildret i en impressionistisk og stoflig form af blandt andre Edgar Degas og Constantin Meunier, til nyere skulpturer af billedhuggere som Gerhard Henning, Kai Nielsen, Svend Wiig-Hansen og Henri Matisse.
I Tal R’s skulpturer bindes skiftende tider og æstetiske idealer sammen i et kunstnerisk udtryk, der på den ene side er nutidigt i sin leg med citater fra nære og fjerne tider og steder, og på den anden side – og af samme grund – ikke er bundet til én bestemt tid og ét bestemt sted.
Portfolio:
Fakta
Tal R Født 1967 i Tel Aviv, Israel. Bor og arbejder i København. Har udstillet på en lang række danske og internationale museer og kunstinstitutioner og er repræsenteret i samlinger i Danmark og udlandet. Uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, København i 2000. Hjemmeside: Talr.dk Udmærkelser: 2016 Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat. 2005 Jens Søndergaard og Hustrus Mindelegat. Eckersberg Medaillen. 2002 Carnegie Art Award. Morgenavisen Jyllands-Posten, Årets Kunstner. 1999 Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat; Carnegie stipendiat. Gallerier: Galleri Bo Bjerggaard, Danmark. Contemporary Fine Arts, Tyskland. Victoria Miro, UK. Sommer Gallery, Israel. Anton Kern Gallery, USA. Tim Van Laere Gallery, Belgien. Liste over solo- og gruppeudstillinger: https://www.talr.dk/content/biography Tal R’s skulpturer kan opleves på udstillingen Tal R – Dyr og mennesker på Ny Carlsberg Glyptotek i København til d. 17. januar 2021. Udstillingen er støttet af Det Obelske Familiefond.