Ups – kommuner glemmer at betale kunstnere
Man har hørt historien før og nu gentager den sig. Billedkunstnere bliver ofte forbigået, når der skal udbetales honorar.
Man har hørt historien før og nu gentager den sig. Billedkunstnere bliver ofte forbigået, når der skal udbetales honorar.
info
Statens Kunstråd har over flere år haft fokus på, at flere kommuner skal oprette og drive kommunale billedkunstråd og uddeler hvert år en lille million til formålet. Nu viser det sig, at Statens Kunstråd hidtil ikke har stillet som krav, at kunstnerne skal have løn for at sidde i udvalgene.
Kommunal fornyelse
Jette Gejl Kristensen, som er formand for Statens Kunstråds billedkunstudvalg, udtaler i en pressemeddelelse om sagen: “Det glæder mig hver gang, vi i udvalget får en ansøgning fra en kommune, som ønsker at nedsætte et kommunalt billedkunstråd. Det vidner om kommunens engagement i forhold til den lokale billedkunst, og forståelse for værdien af at involvere billedkunstnere og kunstfaglige i dette arbejde”.
Negative konsekvenser
Jette Gejl Kristensen, som selv er billedkunstner, slår samtidig fast, at de billedkunstnere, som deltager i disse udvalg, yder et reelt stykke arbejde.
Hvis der ikke er løn til kunstnerne, kan konsekvensen være, at ”der er kvalificerede billedkunstnere, der må takke nej til at sidde i et kommunalt billedkunstråd, fordi de ikke har råd til at sige ja”.
Nu skal der lønnes
Statens Kunstråd er nu kommet på andre tanker og har fremadrettet stillet som krav ved tilskud til kommunerne, at de skal lønne de billedkunstnere, som sidder i billedkunstrådene.
De kommunale billedkunstråd skal sikre, at de midler, som bruges i kommunerne på kunstfaglige formål rent faktisk bliver uddelt efter en faglig vurdering, og ikke efter om en embedsmand eller borgmester synes at et projekt er spændende eller ej.
Fakta
Fakta
Kunstrådene er ofte sammensat af både embedsmænd, byrådspolitikere og kunstnere.