Videokunst i maskinrummet #2
Så bryder anden udgave af den ambitiøse Machine-RAUM festival for videokunst ud i Vejle.
Så bryder anden udgave af den ambitiøse Machine-RAUM festival for videokunst ud i Vejle.
info
Er du til videokunst, så er det nu, du skal tage til Vejle. Kunstfestivalen Machine-RAUM, der starter 13. oktober, har nemlig sit fokus rettet specifikt mod den kunst, som folder sig ud i levende billeder.
Internationalt niveau og camp i provinsen
Den første Machine-RAUM festival fandt sted i 2007 og var en vigtig begivenhed på i hvert fald tre områder:
For det første var den kunstneriske kvalitet høj og blev blandt andet på KUNSTEN.NU rost for sit internationale niveau.
Dernæst var der et element af camp over festivalen, som formåede at være et forum for erfaringsudveksling mellem en række aktører inden for mediekunsten.
Og sidst men ikke mindst forgik det i Vejle. For det er væsentligt – og modigt – at turde lave ‘avantgarde-udstillinger’ på højt niveau i en provinsby. Hatten af for det.
Læs fokusserie om Machine-RAUM festivalen 2007 her
Hvad videokunsten kan
Machine-Raum 2011 er lige som sidst kurateret af videokunstduoen Hanne Nielsen og Birgit Johnsen, som insisterer på, at videomediet kan noget særligt:
”Vi har valgt at invitere en række kunstnere fra dele af verden, hvor der foregår store omvæltninger,” fortæller de til KUNSTEN.NU, og fortsætter:
”Kunstvideoen har hverken en journalistisk eller dokumentarisk forpligtelse, men kan kommentere samtidsproblematikker på utallige andre måder. Autenticiteten ligger ikke nødvendigvis i en 1 til 1 gengivelse af verden, men lige så meget i udfoldelsen af en begivenhed over tid og samspillet mellem flere niveauer.”
Seminar
Machine-RAUM folder sig primært ud med festivalseminar i Spinderihallerne og udstilling på Vejle kunstmuseum, men også andre steder i byen – ikke mindst indkøbscentret Bryggen – er præget af begivenheden.
Machine-RAUM byder 14 og 15 oktober på to højtbelagte seminar- og festivaldage i Spinderihallerne. Udover en stribe internationale videokunstnere, der præsenterer deres praksis, er kuratoren Beral Madra fra Istanbul inviteret. Hun står blandt andet for kurateringen af den Azerbaijanske Pavillon til Venedig Biennalen i år, og vil på festivalen berette om kunstnere og samfund i Sydkaukasus og Central Asien.
Hun har også inviteret Videoist, et kunstnerkollektiv fra Tyrkiet, som præsenterer et videoprogram af især tyrkiske samtidskunstnere.
Ligeledes kommer Moataz Nasr fra Ægypten i rollen som både kunstner og leder af Darb kunstcenter i Cairo. Han medbringer ud over sit eget værk et program med kunstnere fra blandt andet Ægypten.
Alle er velkommen til at deltage. Festivaldagene er en mulighed for erfaringsdeling og diskussioner mellem kunstnere, kunstformidlere og andre kunstelskere, og publikum kan helt eksklusivt møde kunstnerne og få formidlet værkerne fra første hånd.
Udstilling
På Vejle Kunstmuseum vises et omfattende udvalg af videoværker og installationer. Blandt udstillerne kan nævnes internationalt profilerede kunstnere som estiske Kristina Norman, canadiske Emanuel Licha og isarelske Guy Ben-Ner.
Kristina Norman udfolder i et fem-skærms værk urolighederne i Tallin omkring et monument, mens Emanuel Licha sætter fokus på, hvordan krigs- og katastrofeområder som Auschwitz, Tjernobyl og New Orleans forvandler sig til turistattraktioner. Guy Ben-Ner viser et af sine værker, hvor han optræder sammen med sin familie blandt udstillingsinteriører i Ikea.
Desuden præsenterer Hochschule für Bildende Künste i Hamborg, Muthesius Hochschule Kiels, Det Jyske Kunstakademi og Det Fynske Kunstakademi programmer af akademistuderende, der arbejder med mediekunst.
Dans i gaderne
Festivalen byder også på danseperformancen Bodies in Urban Spaces af den østrigske koreograf Willi Dorner.
18 dansere og parkours laver et bevægeligt spor gennem byens rum – både de offentlige og de mindre officielle – hvor de på udvalgte steder arrangerer sig i skulpturelle positurer. Der bliver lavet en kunstvideo fra performancen, som efterfølgende bliver vist i butikscentret Bryggen.
Fakta
Machine-RAUM
13 okt 2011 27 nov 2011
Det fynske Kunstakademi, Evamaria Schaller, Hochschule für Medien Kôln, Muthesius Hochschule Kiel, Det Jyske Kunstakademi, Moataz Nasr, Beral Madra, Benjamin Florian Stumpf, Antje Feger, Neriman Polat, Gülçin Aksoy, Nancy Atakan, Suat Öğüt, Fikret Atay, Ferhat Özgür, Evrim Kavcar, Hülya Özdemir, Ferhat Satici, VIDEOIST, Julia Scher, Lars Skinnebach, Rasmus Graff, Mads Mygind, Jens Balder, Peter Ole Jørgensen, Lene Noer, Anders Lauge Melgård, Anders Visti, Kim Grønborg, SONA, Adel Abidin, CANAN, Kristian Poulsen, Eva la Cour, Claus Ejner, Emanuel Licha, Larissa Sansour, Guy Ben-Ner, Kristina Norman, Willi Dorner
VejleMuseerne - Kunstmuseet Se kort og tider
Fakta
Se det fulde festivalprogram samt information om de medvirkende kunstnere og værker i udstillingerne på www.machine-raum.dk Alle interesserede er velkommen ved seminaret i festivaldagene. Der indrettes camps i Spinderihallerne, hvor alle kan overnatte gratis efter først til mølle princippet. Machine-RAUM har en vision om at være platform for diskussion og dialog mellem kunstnere og videokunstelskere. Machine-RAUM er kurateret af Hanne Nielsen og Birgit Johnsen Projektkoordinator er Lene Noer. Machine-RAUM er organiseret af foreningen Machine-RAUM i samarbejde med Vejle Kunstmuseum, Spinderihallerne, Bryggen, Keller Center for Eksperimenterende Kunst, Videoraum og Vejle Kommune.