Vores Kunst er også væltede elmaster

Kæmpeværk af Nils Erik Gjerdevik netop indviet på en mark ved en motorvejsudfletning ved Lillebælt.

De væltede højspændingsmaster er 40 meter lange. Foto: Torben Petersen

Kæmpeværk af Nils Erik Gjerdevik netop indviet på en mark ved en motorvejsudfletning ved Lillebælt.

Næste gang du kører over Lillebæltsbroen og rammer Jylland, så bed eventuelle medpassagere om at kigge ud i landskabet (selv holder du selvfølgelig øjnene på vejen og holder øje med trafikken).

På en helt almindelig mark ved den lille by Taulov – lige der hvor motorvejene fletter sammen – står nemlig et nyt kæmpestort værk af kunstneren Nils Erik Gjerdevik. Værket består af tre 40 meter lange væltede elmaster i grøn, lilla og lyserød, der bliver selvlysende om natten.

Placeringen ved motorvejen har allerede gjort værket kendt hos myndighederne, da det har krævet godkendelser fra både politiet, Vejdirektoratet, kommunen, forskellige forsyningsselskaber og Naturklagenævnet at få det rejst. Men lige netop placeringen spiller en central rolle i kunstværket. Skulpturen er nemlig en del af kunstprojektet Vores Kunst, som i 2011 blev søsat af Statens Kunstfond, Statens Kunstråd og DR. Ideen med projektet var at få almindelige borgeres bud på, hvor i det offentlige rum der mangler kunst. Her foreslog borgere fra trekantsområdet marken ved motorvejssammenfletningen, og projektet var en af tre vindere.

Læs Matthias Borellos debatindlæg om Vores Kunst


Fakta

Stedsspecifikke værker

Vores Kunst

Niels Erik Gjerdevik

Fakta

Om Vores Kunst
Nils Erik Gjerdeviks værk er en del af kunstprojektet Vores Kunst, som blev søsat af Statens Kunstfond, Statens Kunstråd og DR. Formålet var at få helt almindelige borgeres bud på, hvor der mangler kunst i det offentlige rum. Over 1200 borgere kom med forslag, og i sommeren 2011 blev tre steder udvalgt i en proces, der både involverede borgere, kunsteksperter og Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum. 9 kunstnere dystede om at få de 1,6 millioner kroner til at skabe værkerne, og borgerne traf det endelige valg.

De to andre værker i Hjallerup og på Ærøfærgen blev indviet i 2012.