Your Rainbow Panorama, indefra og ud
Med Olafur Eliassons Your Rainbow Panorama har ARoS fået et stort værk – så stort at museet må se sig selv tæmmet til en sokkel for en traditionel skulptur.
Med Olafur Eliassons Your Rainbow Panorama har ARoS fået et stort værk – så stort at museet må se sig selv tæmmet til en sokkel for en traditionel skulptur.
Your Rainbow Panorama på toppen af ARoS er i virkeligheden to væsensforskellige kunstværker: Ét når man går rundt i den 150 meter lange regnbuefarvede rundgang, og et andet når man traver rundt nede i byens gader og kikker op på skulpturen på taget af ARoS.
Indefra udfordrer den på forunderlig vis vores oplevelse af farver. Udefra udfordrer den ARoS’ arkitektoniske ide – og den udfordring er knap så vellykket.
Klassisk Eliasson
Eliasson leverer med farvecirklen endnu engang den vare, der har gjort ham verdenskendt; et spektakulært værk i grænselandet mellem arkitektur og kunst. Et værk som åbner museumsgæsternes øjne for, at kunst ikke kun skal ses gennem øjnene, men opleves med hele kroppen.
På rundtur i farverne
Går vi op på taget og rundt mellem de regnbuefarvede glasplader ser vi Aarhus indhyllet i farver; blå, rød, gul, grøn alt efter verdenshjørnerne. Men værket gør mere end at svøbe Aarhus i alle regnbuens farver.
Deroppe, blandt andre kunstinteresserede og højt hævet over resten af byen, bliver vi opmærksom på et mærkeligt fænomen i vores oplevelse af farver; hver gang vi standser op forsvinder intensiteten i den farve der omgiver os, og hver gang vi begynder at gå vender farveintensiteten tilbage.
Øjets indre
Det skyldes en mærkelig proces i vore øjnes indre. De reagerer på intense farver ved at skabe et efterbillede i farvens komplementærfarve.
Hvis vi standser op og ser på Domkirkens tårn gennem det gule glas vil øjets indre på forunderlig vis skabe et blåt efterbillede der dæmper vores oplevelse af den gule farves intensitet.
Begynder vi igen at bevæge os vender farvernes fulde intensitet tilbage, for så længe vi bevæger os med rask fart får øjnene ikke tid til at skabe det farvekorrigerende efterbillede.
Således bindes synet og kroppen sammen i en fælles sansning af Eliassons værk.
Farvecirklen set fra gadeplan
Men Your Rainbow Panorama opleves ikke kun indefra. Langt de fleste mennesker vil se farvecirklen i forbifarten når de går, cykler eller kører i bil gennem Aarhus centrum.
Den er i al sin farveladethed blevet et pejlemærke på linje med domkirken og rådhustårnet.
Set fra gadeplan er Your Rainbow Panorama en kæmpestor og farverig, omend meget traditionel skulptur der står oven på en halvkedelig rød murstensbygning. Og det er forvandlingen af ARoS-bygningen, der er skulpturens største problem.
ARoS-bygningens ide
Da ARoS endnu stod uden Eliassons værk var bygningens store kvalitet den kompromisløse parring af murstenskubens massive stramhed og den lysende hvide let bugtende gade, der gennemskar hele museet og tillod himlens lys at nå næsten helt ned i kælderen.
Denne elegante modsætning mellem det mørke ydre og det lyse indre, mellem lethed og tyngde, mellem det afvisende og det indbydende er nu afløst af det abstrakte og geometriske sammenstød mellem en kube og en cirkel.
En cirkel som binder alting sammen
Eliassons cirkel binder den gennemskårede kube sammen, svækker spændingen og udglatter modsætningen mellem bygningens indre og ydre.
ARoS er med glorien på toppen blevet en mere kedelig bygning. Den er forvandlet til en sokkel af røde mursten der bærer Your Rainbow Panorama.
En kropslig erkendelse ender som arkitektonisk udviskning, og det siger både noget om Eliassons styrker, position i kunstlandskabet og museets begrænsninger.
Og fred være med det.