A Special Touch – Lige fra hjertet
5 maj - 28 aug 2016På udstillingen vises værker af kunstnere, der ikke på trods men i kraft af at være dem de er, nemlig udviklingshæmmede på den ene eller den anden måde, kan skabe kunst som bevæger. Mange værker skabt af udviklingshæmmede kunstnere er præget af et umiddelbart billedsprog, som kan minde om børns, men alligevel ofte er mere avanceret.
På udstillingen vises værker af kunstnere, der ikke på trods men i kraft af at være dem de er, nemlig udviklingshæmmede på den ene eller den anden måde, kan skabe kunst som bevæger. Mange værker skabt af udviklingshæmmede kunstnere er præget af et umiddelbart billedsprog, som kan minde om børns, men alligevel ofte er mere avanceret.
info
Kunsthistorisk er der flere eksempler på, at såkaldt normale kunstnere har skævet til bl.a. primitiv kunst, børns tegninger, sindssyges eller udviklingshæmmede kunst, når de søgte inspirations arbejde. Da en række kunstnere dannede gruppen Cobra, kredsede deres diskussioner om, hvorledes man kunne komme videre, når de såkaldt normale og fornuftige mennesker kunne skabe et katastrofalt vanvid som anden verdenskrig. De blev optaget af børnenes udtryk, naturfolks, tidligere tiders kunst og også de ”gales” kunst, den såkaldte ”l’Art Brut”, og dette blev således væsentlige kilder til den kunst, der i dag prises som sin tids væsentligste bidrag til verdenskunsten.
A Special touch – Lige fra hjertet er en mulighed for at få en større forståelse for, at det at være anderledes ikke er noget negativt, men derimod kan berige samfundet. Udviklingshæmmede kunstnere er ofte i hverdagen afsondrede i hjemmene eller på institutioner, og mange har ingen berøring med kreativiteten i deres verden. Men outsiderkunst er både grænseoverskridende i sig selv og i geografisk forstand.
I udlandet har man også øje for det, og der findes meget dygtige kunstnere. Derfor er vi stolte over i udstillingen at kunne præsentere to nutidige, berømte kunstnere fra hver deres del af verden. Det er Andrei Palmer (USA) og Hidenori Motooka (Japan), der begge er med som gæster.
De danske kunstnere er: Laila Munkholm Nielsen, Michael Rasmussen, Gitte Madsen, Birgit Neja Jensen, Thomas Larsen, Steffen de la Motte Maahr, Hans Birch Hansen, Kirsten Pagh, Lene Krogsgaard, Judith Damgaard Nielsen, Kenneth Rasmussen og Simone Kjær Munk.
Kriteriet har, som for en hver anden ’normal’ professionel udstilling på den officielle kunstscene, været den højest mulige kunstneriske kvalitet. Censorerne var: Professor Bjørn Nørgaard, billedkunstner Lars Ravn og kunsthistoriker Iben From. De danske kunstnere er alle tilknyttet en af de fire kunstskoler: Lysbrokunst i Silkeborg, Snurretoppen i Horsens, Kunstskolen i København og Bifrost i Randers.
Kilde: KunstCentret Silkeborg Bad
8600 Silkeborg
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00
Voksne
kr. 90,-
Seniorer (65+)
kr. 75,-
Studerende
kr. 75,-
Grupper (min.10)
kr. 75,-
Børn/unge (under 25 år)
Fri entré
Medlemmer af Silkeborg Bads Venner:
Fri entré