I årene 1870-1910 fik en række nordiske kvindelige kunstnere succes imod alle odds. Men succesen til trods, blev de senere glemt og forsvandt lige så stille ud af historien. Hvad skete der? SMK undersøger spørgsmålet, bringer kunsterne frem i lyset og afprøver hvordan kunstig intelligens kan bruges til at forstå og formidle historien på nye måder.
Succes imod alle odds
Fælles for de 24 kunstnerne på udstillingen er, at de alle forlod deres nordiske hjemland for at forfølge kunstneriske ambitioner ude i verden i blandt andet Tyskland, Italien, Frankrig og Grækenland. Her mødte de andre kvinder i samme situation og dannede netværk på tværs af landegrænser.
Det internationale netværk blev en støtte – et kosmopolitisk alternativ til kvindernes hjemlande, hvor de kun havde begrænsede muligheder for at uddanne sig og arbejde som kunstnere. Hermed lykkedes det dem alle at opnå succes og anerkendelse i deres egen tid. Men i eftertiden fremvoksede en konservativ modstand mod kvinder – og de blev alle mere eller mindre skrevet ud af historien.
Med udstillingen gentænker vi kunstnernes placering i historien. Og i stedet for at forsøge at skrive dem tilbage i den historie, der slettede dem, udforsker vi, hvordan ny teknologi kan bruges til at forstå og formidle fortiden
<strong>Hovedkurator</strong> <strong>Emilie Boe Bierlich</strong>
Oplev en stor interaktiv installation af Ix Shells
I udstillingen møder man både spektakulære kunstværker af de 24 kunstnere og digitale installationer baseret på kunstig intelligens. Installationerne anvender kvindernes kunstværker, biografier og forskning til at fortælle deres fælles historie.
En af tidens største digitale kunstnere Itzel Yard (f. 1990), også kendt som Ix Shells, har til udstillingen udviklet en enorm interaktiv installation. I installationen forvandles data om de 24 kvinder til abstrakte former, der omslutter de besøgende og reagerer på deres bevægelser. Med værket stræber Ix Shells efter at forene det historiske med det digitale i en kropslig og sensorisk oplevelse.
Kilde: SMK Statens Museum for Kunst