Med særudstillingen Dialog & Dogmer viser Heerup Museum en dialogudstilling med Henry Heerup (1907-93) og Anna Stahn (f. 1994), en af dansk samtidskunsts yngre fremadstormende kunstnere.
Ved første tanke kan Henry Heerup og Anna Stahns respektive praksisser forekomme væsensforskellige, men de har lighedstræk og et slægtskab. Udstillingen belyser de to kunstneres værker på en ny måde, der både aktualiserer Heerup og sætter Stahns praksis i et kunsthistorisk perspektiv.
Udstillingens værker af Heerup er udvalgt sammen med Anna Stahn ud fra dogmer, der har hjulpet til at afgrænse materialet fra Heerup Museums samling sammen med et ønske om primært at vise Heerups grafik og sten. Dogmerne er: få farver, ingen podier – kun sten, træ og papir på vægge og gulv. Alle Stahns værker er skabt særligt til udstillingen og rummer både grafik, tavleværker, bronzer og møbelskulpturer. I dialogen mellem de to kunstnerskaber inviteres besøgende til at opleve Stahns både poetiske og kritiske praksis og fordybe sig i detaljerne i Heerups mangfoldige univers. Stahn transformerer i træsnittet Frk. Verden fx en svævende globus fra Heerups Pyramidecyklist (1950) til en spektakulær kjole på en kvindefigur, der jonglerer med planeterne.
Fakta
Anna Stahn (f. 1994, Danmark) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og fra The New School i New York. Stahn arbejder med formater på papir, i tekst eller skulpturelt i metaller, keramik og tekstiler. Gennem hele sin praksis er hun optaget af kvinders liv, udvekslinger og modernitet. Hendes værker undersøger de aspekter af den menneskelige eksistens, der er styret af ønsker, økonomier og det imaginæres magt på en måde, der peger på den stærke menneskelige tilknytning til den materielle verden.
Stahn har haft soloudstillinger på Alice Folker Gallery, København (2023); Politikens Forhal, København (2023) og Kunstforeningen Gl. Strand, København (2022). De seneste gruppeudstillinger omfatter shows på Skovgaard Museum, Viborg (2024), Gl. Holtegaard Museum, Holte (2022 & 2021); BORCH Editions, København (2021) og dépendance Bruxelles x Alice Folker (2020).
Heerup Museum