Barok – Ud af mørket
27 maj - 5 nov 2023Anbefalet under Det skal du se! uge 21 Pressemeddelelse: Til sommer viser SMK (Statens Museum for Kunst) en stor udstilling om kunst i barokken og udfolder historien om den sprudlende brydningstid i 1600-tallets Vesteuropa. Flere af kunstværkerne bliver ekstraordinært bragt frem i lyset fra museets magasiner og kan nu efter flere års konservatorarbejde opleves for […]
Anbefalet under Det skal du se! uge 21 Pressemeddelelse: Til sommer viser SMK (Statens Museum for Kunst) en stor udstilling om kunst i barokken og udfolder historien om den sprudlende brydningstid i 1600-tallets Vesteuropa. Flere af kunstværkerne bliver ekstraordinært bragt frem i lyset fra museets magasiner og kan nu efter flere års konservatorarbejde opleves for […]
Anbefalet under Det skal du se! uge 21
Pressemeddelelse:
Til sommer viser SMK (Statens Museum for Kunst) en stor udstilling om kunst i barokken og udfolder historien om den sprudlende brydningstid i 1600-tallets Vesteuropa. Flere af kunstværkerne bliver ekstraordinært bragt frem i lyset fra museets magasiner og kan nu efter flere års konservatorarbejde opleves for første gang i generationer.
Drama og draperinger. Teater og trediveårskrig. Sanselighed og stærke følelser. For første gang nogensinde viser SMK en omfangsrig udstilling om barokken.
I en sanselig udstilling med draperede forhæng og barokmusik præsenteres over 80 værker af europæiske kunstnere som Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens og Margareta Haverman. Alle værkerne er en del af SMK’s rige samling af europæisk kunst fra 1600-tallet, og en stor del af dem er bragt frem fra museets magasiner og hentet fra danske slotte, hvor de har været opbevaret i generationer. Efter et omfattende restaureringsarbejde kan de nu opleves for første gang i over 100 år og være med til at kaste et nyt lys over perioden.
Udstillingen BAROK – Ud af mørket stiller skarpt på den sprudlende og turbulente brydningstid. Gennem malerier, papirværker og gipser udfoldes den store fortælling om barokken som en periode præget af vilde filosoffer, alkymi, tro og overtro, heksejagt, krig, kapitalisme og klimaudfordringer.
Livet er kort og døden nær
Barokkens Europa var præget af kriser, men på trods af det blomstrede en velstand frem hos borgerskabet og middelklassen. Og med den opstod en større efterspørgsel på kunst – særligt kunst, som henvendte sig direkte til beskueren. Kunsten skulle tale til både følelserne, intellektet og moralen, og målet med kunsten var ikke blot at behage, bevæge og bjergtage, men også at belære og omvende.
I perioden dyrkede man idéen om livet som et teater. Mennesker blev set som skuespillere på verdens store scene, og deres fornemmeste opgave var at spille den rolle, de havde fået tildelt. Tiden på jorden blev betragtet som flygtig, og en af barokkens grundidéer var, at livet er kort og døden nær.
I kunsten kom den tankegang til udtryk gennem de såkaldte vanitas-symboler: opstillinger af blomster og frugter, timeglas, kranier, sæbebobler og slukkede stearinlys – alt sammen motiver, som skulle minde beskueren om livets forgængelighed.
Dramatik og symbolik
Barokkens kunstnere dyrkede det teatralske og det dramatiske. De arbejdede med modsætningerne mellem lys og mørke, liv og død, og barokkens billeder er fulde af symbolik.
I udstillingen og den tilhørende kunstbog zoomes der ind på de mange tegn og symboler, og gennem værknære tekster præsenteres publikum for forskellige fortolkninger af motiverne. Ved at udfolde barokkens verdenssyn, kultur og tænkning tydeliggør udstillingen desuden, hvordan perioden rummer mange ligheder med vores tid: fra skildringer af krigens rædsel og den mørke realisme til dyrkelsen af det iscenesatte og fascinationen af den på én gang truende og skrøbelige natur.
Samtidig dykker udstillingen ned i nogle af de mange tekniske nybrud, som skete i perioden, og i barokmaleriets kunstneriske virkemidler. Nogle kunstnere begyndte blandt andet at male på lærred frem for træ, og et af de karakteristiske greb var den såkaldte ’chiaroscuro’-teknik, hvor de vigtigste elementer blev tydeliggjort gennem en teatralsk lyssætning. Fortællingerne voksede på den måde ud af mørket.
1307 København K
Tirsdag: 10:00 - 18:00
Onsdag: 10:00 - 20:00
Torsdag: 10:00 - 18:00
Fredag: 10:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 18:00
Søndag: 10:00 - 18:00
Voksen 130 kr.
Unge u. 27 år 95 kr.
Børn u. 18 år Gratis
Årskort Fri entré
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja