Et Mayatempel på Læsø
23 jun - 20 okt 2018Sommerens udstilling i Læsø Kunsthal er dedikeret til Per Kirkebys teglstensskulpturer og den 7 meter høje skulptur Vinduestårnet, som Læsø Kunsthal i sommer opfører i Østerbyhavn.
Sommerens udstilling i Læsø Kunsthal er dedikeret til Per Kirkebys teglstensskulpturer og den 7 meter høje skulptur Vinduestårnet, som Læsø Kunsthal i sommer opfører i Østerbyhavn.
Sommerens udstilling i Læsø Kunsthal er dedikeret til Per Kirkebys teglstensskulpturer og den 7 meter høje skulptur Vinduestårnet, som Læsø Kunsthal i sommer opfører i Østerbyhavn.
Skulpturen vil synliggøre Kirkebys nære relation til Læsø gennem de 40 år, hvor han arbejdede på øen. Men den bringer også verden tættere på Læsø. For i en vis forstand begynder dens historie i en jungle i Sydamerika. Under en ekspedition til det sydlige Mexico med Ib Michael og Teit Jørgensen i 1971, fik Per Kirkeby et særligt blik for ruinerne af Mayatempler. Især bygningernes raffinerede ornamentering kom til at præge hans arbejde med teglsten. Tilbage i Danmark tog han til at tegne og bygge sine egne “ruiner”. Den første, der er næsten identisk med et lille Mayatempel, blev skabt i Ikast, i 1973. Den anden hjemme i haven hos kunsthandler Svend Hansen, i Stubbekøbing. Kirkebys internationale gallerist, Michael Werner, tog skulpturerne videre ud i Europa, og den første udstilling med teglstensskulpturer blev vist i Essen i 1977. I adskillige lande står der i dag teglstensskulpturer fra Mayariget genfortolket af Per Kirkeby. I Paris viste Palais des Beaux-Arts sidste år udstillingen Bricks 1966 – 2016. Tate Modern optog samme år to skulpturer i museets faste samling, og det samme gør det ny nationalmuseum i Oslo. Med skulpturen i Østerbyhavn føjes Læsø til dette fine selskab af kulturelle metropoler.
Udstillingen Et Mayatempel på Læsø fortæller historien om alle Per Kirkebys teglstensværkers oprindelse. Fotograf Teit Jørgensens originale fotos fra rejsen i Mexico udgør udstillingens hovedbestanddel, suppleret med papir- og bronzeværker af Kirkeby selv og værkfotografier af arkitekt Jens Lindhe.
Udstillingen er muliggjort takket være et tilskud fra Trygve Natvig og gode samarbejder med Galleri Tom Christoffersen og Galleri Bo Bjerggaard.
Kilde: Læsø Kunsthal
9940 Læsø
Børn under 15: gratis entré