Event: NÅR NATUREN KALDER – Sansemøder på Vibevadgaard

søndag 8 sep 2024 kl 11 - 17

Udstillingen sætter fokus på den dybe forbindelse mellem den industrielle revolution og vores dominerende natursyn, og trækker tråde mellem udnyttelsen af naturen samt kapitalistiske, imperialistiske og koloniale tankemønstre

Take, this is my body - Feast af Jara von Lüpke. Foto Mio Voisin

Udstillingen sætter fokus på den dybe forbindelse mellem den industrielle revolution og vores dominerende natursyn, og trækker tråde mellem udnyttelsen af naturen samt kapitalistiske, imperialistiske og koloniale tankemønstre

Vibevadgaard danner rammen om gruppeudstillingen, NÅR NATUREN KALDER - Sansemøder på Vibevadgaard. Her går kunst og natur i samklang. Udstillingen byder på værker af ni fremtrædende samtidskunstnere, der hver især bruger naturen som deres medie eller inspirationskilde. Udstillingen udforsker vores forhold til naturen og stiller det presserende spørgsmål: Kan vi lære at se verden – at lægge mærke til den på måder, der gør os i stand til at drage bedre omsorg for den?
Udstillingen sætter fokus på den dybe forbindelse mellem den industrielle revolution og vores dominerende natursyn, og trækker tråde mellem udnyttelsen af naturen samt kapitalistiske, imperialistiske og koloniale tankemønstre. Tidligere har vi været mere bevidste om vores forbundethed med den fysiske og naturlige verden omkring os. En øget opmærksomhed på denne forbundethed samt jordens knappe ressourcer vokser heldigvis frem. Menneskeheden er på en rejse, hvor den er ved at genopdage, hvor forbundet den er med andre arter og hele den naturlige verden omkring os.
Konceptet er simpelt: Kunstnerne skaber den fantastiske kunst, vi kan opleve på dagen, og Christina Edelbo, kunsthistoriker og bosat i Lejre, kuraterer eventet med hjælp fra lokale frivillige, der har løftet i flok. Henrik Byrial, ejer af Vibevadgaard, har udlånt stedet til eventet, og selve stedet og dets placering har været en vigtig spiller i udstillingens kuratoriske udformning.
Stedets Ånd
Vibevadgaard er kendt for sin entreprenante og nytænkende tilgang til landbrug og læring. Her dyrkes afgrøder på en klimavenlig måde med fokus på omsorg for jorden, biodiversitet og fællesskab. Dette særlige sted, som også huser skoletilbuddet Plant et frø, anses i kuratorisk øjemed som et lille billede på og en inspiration til det større klima- og samfundsengagement.

Program
Kl. 11:00: Åbning med øl og vand fra Herslev Bryghus
Kl. 11:45 - 12:30: Lyttevandring med Arendse Krabbe - Voksne
Kl. 12:30 - 15:00: Børneworkshop - Drop in
Kl. 12:30 - 14:30: Aks- og halmfletteworkshop med Sidsel Bonde
Kl. 13:15 - 13:40: Lyttevandring med Arendse Krabbe - Børn (+6 år)
Kl. 14:30 - 15:30: Hypnotisk meditation med Samara Sallam - Voksne
Kl. 15:30 - 16:00: Parade - Børn fra Børnenes Kunsthus
Kl. 17:00: Tak for i dag!

Programmet opdateres løbende!
Aktiviteter og Workshops
Dagen byder på en række sanselige oplevelser for både børn og voksne. Tag med på lyttevandringer med Arendse Krabbe, der åbner for nye måder at opleve naturen. Deltag i fletteworkshops med kunstner Sidsel Bonde, hvor hænderne arbejder tæt sammen med naturens materialer eller oplev en hypnotisk meditation med kunstner Samara Sallam. Lad de små udfolde sig i kreative børneworkshops og udforsk desuden de omkringliggende naturområder, hvor værker af blandt andre Morten Plesner og Hannah Toticki indgår i en smuk dialog med landskabet.
Om kunstnerne
Arendse Krabbe:
Arendse Krabbe arbejder inden for en tværmedial praksis, hvor hun kombinerer lyd, video, performance og installation. Hendes kunst er præget af en dyb interesse for sanseoplevelser og perception, og hun undersøger ofte, hvordan teknologi, lyd og visuelle medier kan påvirke vores opfattelse af tid, rum og bevidsthed. Krabbes værker skaber immersive miljøer, hvor beskueren inviteres til at deltage aktivt og reflektere over deres egen sansning og tilstedeværelse. Til eventet d. 8. Sept. tilbyder Krabbe to lyttevandringer. Èn for voksne og èn for børn. Vandringen arbejder med at fremme en følelse af sameksistens.
Samara Sallam:
Samara Sallam har en MFA fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og en BA fra Det Fynske Kunstakademi og har desuden studeret billedkunst på L’école Supérieure des Beaux-arts i Algeriet . Gennem fortællinger i flere lag undersøger Sallam det sociale, kulturelle samt de politiske skæringspunkter mellem sprog, biopolitik og psyke og bygger sin praksis på års forskning i historiefortælling, hypnose og deres samspil med den fysiske og æteriske krop. Til dette event d. 8. sept. har Sallam udviklet en stedsspecifik performance på Vibevadgaard kaldet The Aronia Plant and the Dark Purple Box. Performancen vil fungere som en interaktiv hypnotisk meditation for op til 15 deltagere. Deltagerne inviteres på en mental rejse mellem Aronia-buskene og det dybe selv og vil få mulighed for at kommunikere med planten og stille personlige spørgsmål.
Hannah Toticki:
Hannah Toticki har et unikt billedsprog, som henter inspiration fra både mode, design og teater. Hendes skulpturer og installationer forholder sig ofte direkte til den menneskelige krop og kan tage form som møbler, tilbehør eller beklædningsgenstande. Investeret i potentielt tørre emner som arbejdsliv, økonomi, gæld og landbrugspolitik, bruger Toticki humor eller tydelige visuelle udtryk til at række ud, skabe samtaler og refleksioner. Til dette event bidrager Toticki med hendes værk Daybed for Infinity fra 2021, der er et møbel, som beskueren kan indtage og lægge sig. Et værk der smelter sammen med stedet og giver en sanselig oplevelse, der udfordrer vores typiske horisontale landskabsperspektiv.
Morten Plesner:
Morten Plesner arbejder med en scenisk tab af kontrol, hvor naturens egne processer og tilfældighedens magi bliver samarbejdspartnere i skabelsen af værkerne. I en serie af bivoks og keramiske værker sætter han en forudsætning, initierer en proces og lader naturen fuldføre arbejdet. Gennem naturlige materialer, det fundne og give, gennem tilfældighedens magt og åbne, intuitive processer indskriver han sine værker i en form for urkultur, hvor materialets iboende egenskaber kontrollerer udtrykket. Morten Plesner (f. 1979) er uddannet som scenograf ved Det Kongelige Teater i København i 2004. Han har udstillet blandt andet på Bricks Gallery, KØS - Museum for Kunst i Det Offentlige Rum, Ringsted Gallery, MOHS Gallery, Galleri Christoffer Egelund og Kunstnernes Efterårsudstilling i Den Frie Udstillingsbygning.
Sidsel Bonde:
Sidsel Bonde undersøger i sin praksis forholdet mellem mennesket, naturen og det teknologiske. Hendes værker kombinerer ofte forskellige medier som skulptur, installation og video, og hun skaber rum, hvor beskueren inviteres til at reflektere over sin egen placering i verden. Gennem en leg med materialer og former udforsker hun temaer som identitet, eksistens og det moderne livs kompleksitet. Bonde's arbejde fremhæver både sårbarhed og styrke i menneskets interaktion med sin omverden. Til eventet d. 8. sept. præsenterer Bonde sit værk Agerånder fra 2021 og i samme forbindelse en halm- og aksfletteworkshop.
Amalie Vestergaard Olsen:
Amalie Vestergaard Olsen (f. 1990) arbejder i et tværdisciplinært felt, hvor hun kombinerer skulptur og installation med en stærk konceptuel tilgang. Hendes værker udforsker ofte tematikker som identitet, kropslighed, og forholdet mellem det menneskeskabte og det naturlige. Med en sans for materialitet og rumlig opfattelse skaber hun værker, der både inviterer til refleksion og fysisk interaktion. Vestergaard Olsen har en særlig interesse i at skabe dialog mellem det taktile og det visuelle, hvor hun ofte bruger genbrugsmaterialer og fundne objekter i sine værker, hvilket tilføjer en dimension af tid og historie til hendes kunst. Vestergaard Olsen præsenterer til eventet d. 8. sept. sit værk Similar to the Energy of the Sun fra 2021.
Jara von Lüpke:
Jara von Lüpke (f. 1989, Tyskland) har en BFA fra Bergen Kunstakademi i Norge og har studeret kritisk teori ved det postgraduat uafhængige studieprogram Maumaus i Portugal. Hun bor og arbejder i København, Danmark. Jara von Lüpkes kunstneriske praksis kredser om spørgsmålet, hvordan objekter kan udføre deres egen performance. Hendes installationer og skulpturer udforsker grænsen mellem Selvet og dets omgivelser, og undersøger hvornår og hvordan denne linje kan blive gennemtrængelig. Hendes projekter udvikler sig som undersøgelser af de kemiske egenskaber og det koreografiske potentiale i hendes materialer for at forstå og fremhæve deres evne til at transformere og skabe relationer. Til eventet præsenterer von Lüpke en videreudvikling af værket Take this is my body fra 2024, som hun præsenterede på Heartland festival.
Tina Menore:
Tina Menores kunstpraksis udforsker menneskelig erfaring, identitet og hukommelse gennem værker, der kombinerer mixed media. Hun skaber værker og installationer, hvor idealiseret natur og kvindelige kønsorganer ofte er centrale elementer. Menores værker inviterer til refleksion over komplekse følelsesmæssige tilstande og trækker på både personlige og kollektive erindringer for at berøre emner som tab, tid og forandring. Hendes kunst balancerer det individuelle med det universelle i en subtil, men kraftfuld visuel dialog.
Mia Mottelsen:
Mia Mottelsen er en alsidig kunstner og grafisk designer, der arbejder i krydsfeltet mellem visuel kunst og grafisk design. Hendes praksis er kendetegnet ved en legende, men samtidig dybtgående undersøgelse af moderne kultur, identitet og forbrug. Hun kombinerer ofte digitale og analoge teknikker, hvor hun skaber værker, der spænder fra grafiske prints til store installationer. Til eventet d. 8. sept. præsenterer Mottelsen sit værk Dance till you're dead, der har fokus på modeindustrien som en af klimaets største syndere. Hvert år køber en dansker i gennemsnit 15 kg nyt tøj. Det er svært at begribe hvor meget tøj det er. Derfor er værket syet af netop 15 kg aflagt tøj, der ellers skulle have været destrueret.
Støtte
Udstillingen er en del af Lejre Klimauges program og er støttet af Lejre Klimapulje, Børne- og Kulturpuljen, Billedkunstrådet i Lejre samt Else og K.E. Byrial Jakobsens Fond.
Gratis Adgang
Eventet er åbent og gratis for alle. Vi glæder os til at tilbringe denne tidlige efterårsdag sammen med dig på Vibevadgaard i Lejre.
Kilde:
Vibevadgaard

Adresse
VibevadgaardBlæsenborgvej 9, 4320 Lejre (5 min fra Lejre st. - 35 min fra Kbh. H)