EWS
8 okt - 3 dec 2022Anbefalet under Det skal du se! uge 40. Det var på Bornholm, i Gudhjem, i 1935, at den dansk-franske kunstner Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) fik sin fødsel som kunstner. Keramikerne og søstrene Lisbeth Munch Petersen og Gertrud Vasegaard (født Hjorth) forærede hende ler og viste Ferlov, hvordan man arbejdede med det. Skulpturen Fugl med unge opstod af […]
Anbefalet under Det skal du se! uge 40. Det var på Bornholm, i Gudhjem, i 1935, at den dansk-franske kunstner Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) fik sin fødsel som kunstner. Keramikerne og søstrene Lisbeth Munch Petersen og Gertrud Vasegaard (født Hjorth) forærede hende ler og viste Ferlov, hvordan man arbejdede med det. Skulpturen Fugl med unge opstod af […]
Anbefalet under Det skal du se! uge 40.
Det var på Bornholm, i Gudhjem, i 1935, at den dansk-franske kunstner Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984) fik sin fødsel som kunstner. Keramikerne og søstrene Lisbeth Munch Petersen og Gertrud Vasegaard (født Hjorth) forærede hende ler og viste Ferlov, hvordan man arbejdede med det. Skulpturen Fugl med unge opstod af leret og markerede et vendepunkt i Ferlov Mancobas liv, hvor hun gik fra at male til at forme væsner, som hun selv kaldte sine figurer og skulpturer. På Bornholm samledes kunstnere, både fra øen og fra København, gennem en række afgørende somre i midten af 1930’erne. Under påvirkning af de samtidige surrealistiske bevægelser ude i Europa, tog flokken et fælles afsæt i en intuitiv tilgang til den kunstneriske skaben, med naturen som deres vigtigste materiale.
Året efter den skelsættende sommer på Bornholm tog Sonja Ferlov i 1936 til Paris, hvor hun mødte den sydafrikanske kunstner Ernest Mancoba (1904-2002). De blev gift og fik sønnen Wonga Mancoba (1946-2015), der også blev kunstner. Fra 1960 boede og arbejdede de alle tre sammen i et atelier på Montparnasse i Paris. Galerie Mikael Andersen åbner den 7. oktober 2022 en udstilling, der præsenterer dette familie-fællesskab: Ernest Mancoba, Wonga Mancoba og særligt Sonja Ferlov Mancoba.
Titlen EWS svarer til de tre kunstneres forbogstaver, som Sonja Ferlov Mancoba ofte brugte som en fælles signatur for at markere enhedens stærke sammenhold, både familiemæssigt og kunstnerisk.
Udstillingen er en associativ samtale mellem værker, liv, fotos og ateliergenstande. I galleriets forreste rum er der fokus på de tre kunstneres markante ændring af tilgangen til kunst: Familien udgør som et fællesskab ”kunstneren” og værkerne er levende væsner, der indgår i et altfavnende fællesskab med væsner, kulturer og mennesker fra alle tider og fra hele verden. EWS står på denne måde for en inspirerende gentænkning af de gældende normer for familie- og arbejdsliv, for ideen om kunstneren som et individ og værket som en uafhængig genstand. I det bagerste rum finder vi en rumlig refleksion over tiden før EWS og om Ferlovs korte, men altafgørende tilknytning til Bornholm.
Udstillingen præsenterer samtidig den kommende Sonja Ferlov Mancoba-pavillon, som vil komme til at vise alle hendes skulpturer. Pavillonen er tiltænkt en placering på Bornholm og er tegnet af den japanske arkitekt Tadao Ando.
Kilde: Galerie Mikael Andersen
1260 København K
Tirsdag: 12:00 - 18:00
Onsdag: 12:00 - 18:00
Torsdag: 12:00 - 18:00
Fredag: 12:00 - 18:00
Lørdag: 11:00 - 15:00
Søndag: Lukket