Fernisering – Susanne Fagerlund: TENTACULAR THINKING

fredag 2 maj 2025 kl 16 - 18

Udstillingens titel er lånt fra Donna Haraways teorier om ’tentakulær tænkning’ og hvordan alt levende er forbundet i ét økosystem.

Susanne Fagerlund, TENTACULAR THINKING a.k.a. Medusa’s Head.

Udstillingens titel er lånt fra Donna Haraways teorier om ’tentakulær tænkning’ og hvordan alt levende er forbundet i ét økosystem.


info

Fernisering – Susanne Fagerlund: TENTACULAR THINKINGfredag 2 maj 2025 kl 16- 18
Gratis

TENTACULAR THINKING udforsker Susanne Fagerlund dyr, planter og digitale hybridarter. Udstillingen henter inspiration fra naturens modstandskraft og evne til at danne netværk til at samarbejde og dele ressourcer, og består af værker fra to serier af kunstneren, ‘THE DOPPELGÄNGER SERIES’ og ‘THE MAD GARDENER’. Udstillingen har fernisering fredag den 2. maj 2025 kl. 16-18.
Udstillingens titel er lånt fra Donna Haraways teorier om ’tentakulær tænkning’ og hvordan alt levende er forbundet i ét økosystem. Haraway beskriver vores eksistens som dybt sammenflettet med andre arter og argumenterer for, at vi må opgive vores hierarkiske tænkning for at finde en bedre fremtid. Hun afslutter sin tekst med opmuntringen, “…hakke og makulere og lægge lag som en gal gartner, lave en meget varmere kompostbunke til en stadig mulig fortid, nutid og fremtid.”
I løbet af foråret 2023 samarbejdede Fagerlund med Hasselbladfonden og Göteborgs Naturhistoriske Museum om et projekt, der omfattede opgørelse af deres digitale billedarkiv over levende, truede og uddøde arter. Serien ‘THE MAD GARDENER’ er en videreudvikling af det værk.
Projektet tager udgangspunkt i en slangestjerne fra Göteborgs Naturhistoriske Museums fysiske samling, som er blevet tildelt øgenavnet ’Medusas hoved’. Slangestjernens mange arme kan arbejde sammen, hvilket gør dem i stand til at navigere i komplekse miljøer. Havdyret og dets kaldenavn mindede kunstneren om Haraways ‘tentakulær tænknings’-koncept og den tekst, hvori det blev præsenteret. I projektet fokuserer Fagerlund på det tentakulære, delvist inspireret af mycelium og mykorrhiza, der forbinder arter for at udveksle økosystemressourcer. Hun henter også inspiration fra slimsvampen, som hverken er et dyr, en plante eller en svamp, men en encellet organisme, der kan vokse flere meter i diameter og danne effektive netværk til samarbejde og overførsel af information.

Som en ‘gal gartner‘ har Fagerlund behandlet sit eget og museets billedarkiv som en ‘kompostbunke af fortid, nutid og fremtid’. Gennem et kalejdoskop af algoritmer og digitale værktøjer har hun ‘hakket, makuleret og lagdelt’arkiverne. Nye digitale arter blev til, da billederne blev sekventeret, fusioneret og muteret. Et spekulativt økosystem – hvor fortid og fremtid eksisterer side om side som tentakulære hybridarter der bryder med traditionelle modsætninger.

I ‘THE DOPPELGÄNGER SERIES’ har Fagerlund fotograferet naturreservater og urskove. Hun har samarbejdet med kunstig intelligens (AI) i nogle dele af projektet og fodret en algoritme med sine egne fotografier fra naturreservater. Algoritmen forsøger derefter at skabe lignende billedlandskaber via maskinlæring. Projektet tager udgangspunkt i, at vores urskove fældes i høj fart og svinder ind. Urskove er essentielle biotoper for biologisk mangfoldighed og klimaforandringer. I fiktion og mytologi ses tilstedeværelsen af en doppelgænger ofte som et varsel om fremtidig ulykke. Udstillingen konfronterer os med disse varsler, der er indlejret i vores naturlige omgivelser, og beder os om at rekonfigurere vores forhold til dem.

Fakta

Susanne Fagerlund er billedkunstner bosat i Göteborg, Sverige, med en MFA fra Valand akademiet (2021) og en Post-Master fra Det Kongelige Kunstakademi, Stockholm (2023).

Kilde:
Galleri IMAGE

Adresse
Galleri ImageVestergade 29
8000 Aarhus C

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 13:00 - 17:00
Onsdag: 13:00 - 17:00
Torsdag: 13:00 - 17:00
Fredag: 13:00 - 17:00
Lørdag: 13:00 - 17:00
Søndag: 13:00 - 17:00

Entre pris
Gratis entré