Grethe Bagge: Farvepragtens magi
18 feb - 4 maj 2017Med denne udstilling præsenteres en naturalistisk kunstner med en usædvanlig farvesans. Grethe Bagge (1925-2012) var ret kendt, da man på udstillingsstedet Rønnebæksholm viste en udstilling af hendes værker. Udstillingen vakte landsdækkende opmærksomhed, og vi er glade for nu i Janus Bygningen at kunne vise stort set den samme udstilling.
Med denne udstilling præsenteres en naturalistisk kunstner med en usædvanlig farvesans. Grethe Bagge (1925-2012) var ret kendt, da man på udstillingsstedet Rønnebæksholm viste en udstilling af hendes værker. Udstillingen vakte landsdækkende opmærksomhed, og vi er glade for nu i Janus Bygningen at kunne vise stort set den samme udstilling.
Grethe Bagge var oprindelig uddannet billedhugger, men bl.a. via mødet med den østrigske ekspressionist Oskar Kokoschka blev farven og lyset de bærende elementer. Det kan undre, at hun med tiden blev overset, for da hendes kunstnerkarriere startede sidst i 1940’erne, stormede hun frem. I 1947 blev hun optaget på Kunstakademiet, og allerede i 1951 modtog hun den prestigefyldte Eckersberg-medalje, der blot er én af mange anerkendelser i de år.
Hun var klassisk uddannet billedhugger hos Einar Utzon-Frank og Johannes Bjerg og udstillede flere gange på bl.a. Charlottenborg. Men som elev af Oskar Kokoschka fra 1956 blev maleriet, farven og lyset de bærende elementer i hendes værk. Hun udtrykte det selv i teksten Spredte bemærkninger, som indgik i et udstillingskatalog til Den Frie Udstillingsbygning i 1967: ”Farven taler til sjælen – direkte – som musik. Så står man med den helt frigjorte farve, og man begynder at male – ud fra farven, åndende i farve, – ikke det, man ser, men det, man oplever! Det sande billede er en verden i sig selv. Det skal ved sin farvepragts magi, kunne fængsle beskueren ved første blik; – på længere sigt vil det vise sig at være en kraftkilde”.
På udstillingen kan man opleve værker, som spænder fra fortættede portrætter, stiliserede, mytiske universer, stemningsfulde landskabsmalerier og eksperimenterende akvareller til raffineret modellerede skulpturer.
Grethe Bagge havde tæt tilknytning til skole- og behandlingshjemmet for udviklingshæmmede børn og voksne, Marjatta, som hun testamenterede hele sit værk til. Vi takker både Marjatta og Rønnebæksholm for et fint samarbejde om denne første præsentation af Grethe Bagges værker i det vestlige Danmark.
Man kan roligt glæde sig til oplevelsen af denne fremragende fornyer af den klassiske landskabsmaleritradition i Danmark.
Kilde: Janus Bygningen
6862 Tistrup
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Lukket
Torsdag: Lukket
Fredag: Lukket
Lørdag: Lukket
Søndag: Lukket
Voksne: 50 kr.
Børn under 18 år: gratis i følgeskab med en voksen
Grupper á minimum 10 personer: 40 kr.
Handicaphjælpere har gratis adgang