Gukki Nuka Willsen Møller: Revner i sjælen
25 feb - 30 apr 2017Når kunstnere skaber, gøres det af mange grunde. For Gukki Nuka Willsen Møller er den kunstneriske virketrang en nødvendighed, der har hjulpet ham gennem en barn- og ungdom, hvor han blev krænket seksuelt af en træner i en idrætsforening. I dag – først mere end 30 år efter overgrebene stoppede – er Gukki Nuka nu klar til aflægge sig offerrollen og tavsheden og i stedet åbent at stå frem om sine oplevelser. Gukki Nuka har gennemlevet et helvede, men er kommet ud på den anden side og er i dag stærk som aldrig før.
Når kunstnere skaber, gøres det af mange grunde. For Gukki Nuka Willsen Møller er den kunstneriske virketrang en nødvendighed, der har hjulpet ham gennem en barn- og ungdom, hvor han blev krænket seksuelt af en træner i en idrætsforening. I dag – først mere end 30 år efter overgrebene stoppede – er Gukki Nuka nu klar til aflægge sig offerrollen og tavsheden og i stedet åbent at stå frem om sine oplevelser. Gukki Nuka har gennemlevet et helvede, men er kommet ud på den anden side og er i dag stærk som aldrig før.
info
“Siden jeg var 14 har jeg lavet kunst, fordi jeg troede, at hver eneste revne i min sjæl kunne fyldes med farver” – Gukki Nuka.
I dag vil han gøre en forskel, og det ved hjælp af sin kunst. Ved at stå frem med sin ‘hemmelighed’ både i sin kunst og i det offentlige rum, håber Gukki Nuka at kunne skabe debat og åbenhed i offentligheden, således at andre også vil kunne nedbryde ‘muren af tavshed’ og træde ud af deres fængsler. Seksuelle krænkelser af børn og unge er et samfundsmæssigt problem, men emnet er tabubelagt og alt for ofte forbundet med skam og tavshed. Gukki håber, at han i kraft af sin position og sin kunst kan medvirke til at bryde den tavshed, der omgiver krænkelserne.
Revner i sjælen
Skabelsen af værkerne til udstillingen Revner i sjælen har for Gukki været en måde at takle sine oplevelser og overleve på. I de første mange år af sin kunstneriske karriere var Gukkis kunst ‘privat’, og den keramik som han tidligere arbejde sirligt og perfektionistisk med var kunstværker i sig selv. Men i takt med, at Gukki selv blev mere afklaret med de krænkelser han som ung var blevet udsat for, voksede modet og ønsket om at række ud mod omverdenen, engagere sig i samfundsdebatten og hjælpe andre med lignende traumatiserende oplevelser.
Udstillingen består af en række selvportrætter, hvor kroppen både er et objekt, et offer og et menneske, der er iscenesat i mareridtsagtige skov- og islandskaber. Værkerne udstråler både stor sårbarhed og sensibilitet, men også en klaustrofobisk ensomhed og smerte. Med udstillingen tilbyder Gukki generøst publikum et rum, hvor publikum og offentligheden kan diskutere og samtale om temaer og problemer, der kun vanskeligt lader sig håndtere.
Gukki Nuka har skabt alle værkerne til udstillingen med sin smartphone. Hvad der startede som en reel overlevelsesmetode, udviklede sig således til en kunstnerisk strategi og i sidste ende til en stemme i samfundsdebatten.
Udstillingen er lavet i et samarbejde med Nuuk Kunstmuseum med støtte fra Grønlands Selvstyre igennem Tips- og Lottomidlerne og Royal Arctic Line.
Kilde: Nordatlantens Brygge
1401 København K
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 17:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 12:00 - 17:00
Søndag: 12:00 - 17:00
60 kr. for voksne
40 kr. for pensionister
30 kr. for studenter/unge
Gratis for børn under 12 år