HEERUP DANE FÆ
lørdag 19 sep 2015Med et retrospektivt snit hylder udstillingen Dane Fæ Henry Heerup som ’danefæ’ i betydningen hvermandseje med fokus på det let aflæselige billedsprogs folkelige appel. Titlens dobbelthed retter imidlertid også fokus på Heerups bevidste iscenesættelse af sig selv i den ironiske rolle som ’det danske fæ’ i skikkelse af den fløjtespillende havenisse i dansk kultur.
Med et retrospektivt snit hylder udstillingen Dane Fæ Henry Heerup som ’danefæ’ i betydningen hvermandseje med fokus på det let aflæselige billedsprogs folkelige appel. Titlens dobbelthed retter imidlertid også fokus på Heerups bevidste iscenesættelse af sig selv i den ironiske rolle som ’det danske fæ’ i skikkelse af den fløjtespillende havenisse i dansk kultur.
info
HEERUP DANE FÆ
Med et retrospektivt snit hylder udstillingen Dane Fæ Henry Heerup som ’danefæ’ i betydningen hvermandseje med fokus på det let aflæselige billedsprogs folkelige appel. Titlens dobbelthed retter imidlertid også fokus på Heerups bevidste iscenesættelse af sig selv i den ironiske rolle som ’det danske fæ’ i skikkelse af den fløjtespillende havenisse i dansk kultur. Vi kender Heerup bedst som den folkelige kunstner, der med bar mave, blokfløjte og nissehue som rekvisitter nærmest voksede sammen med haven i Rødovre.
Haven var fødested for størstedelen af Heerups kunst, men blev med årene også synonym med He- erup selv. I udstillingen undersøges haven som begreb og kulisse for Heerups bevidste iscenesættelse. Heerups have er i hjertet af udstillingen lagt i hænderne på kunstnerkollektivet Bureau Detours, der hylder den som et gesamtkunstwerk, hvorfra Heerup malede og huggede sit modsætningsfyldte verdensbillede befolket af alle samfundets lag og med en særlig forkærlighed for samfundets bund.
Gennem parolen ’Al Kunst Bør Være Folkelig’, og med det velkendte persongalleri som blandt andre skraldemanden, nissen og narren, forsøger Heerup at anfægte og udviske skellet mellem høj- og lavkultur og herigennem forene kunst og hverdag. Gennem leg og humor hyldes det hverdagslige, men samtidig indeholder karaktererne og Heerup selv et bevidst kritisk potentiale. Heerup var altid både-og, hvilket er med til at understrege ham som en ener i dansk kultur.
Kilde: Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum
7400 Herning
Tirsdag: 10:00 - 16:00
Onsdag: 10:00 - 16:00
Torsdag: 10:00 - 16:00
Fredag: 10:00 - 16:00
Lørdag: 10:00 - 16:00
Søndag: 10:00 - 16:00
Under 18 år: Gratis entré