Nu åbner den dansk-svenske kunstner Iselin Forslund Toubro sin hidtil største soloudstilling på Gl. Holtegaard. Med et flerdelt filmværk indtager Toubro kunsthallens rum i et installatorisk forløb med en fortælling, der peger på konflikter i både fortid og nutid, på fællesskaber og splid mellem lande, på en dybfølt kærlighed til håndværk og på en håndværkskultur og dens traditioner og udfordringer.
Iselin Forslund Toubros soloudstilling Over sundet på Gl. Holtegaard folder sig ud som en totalinstallation med et filmisk fortællende forløb, der i samspil med skulpturelle træelementer indtager kunsthallens udstillingsrum, med en tematik, der synes skræmmende aktuel.
Filmværkets fortælling foregår i to spor. I prologen møder vi en kvinde fra 1600-tallet (skuespiller Asta Kamma August) i en tid, hvor nabolandene Danmark og Sverige ligger i krig med hinanden. Kvinden fortæller en hjerteskærende historie om sin søn, der er draget i krig. Herefter flettes den skandinaviske krigshistorie sammen med et narrativ om de omrejsende skandinaviske håndværkere kaldet navere. Her følger vi to nutidige svenske navere, der er draget på valsen iklædt navernes karakteristiske arbejdsuniform med svaj i fløjlsbukserne, vest, hat, stok og ransel. Deres første stop på turen er en naverhule, et herberg for omrejsende navere i en mindre by i Danmark. Her møder de ligesindede, der traditionen tro udsætter de nytilkomne for en række velkomstritualer og konkurrencer i diverse håndværksdiscipliner. Men idyllen varer ikke ved. Modstridende opfattelser af, hvad det vil sige at være på valsen skaber konflikt i det ellers fredelige fællesskab.
Siden 1500-tallet er håndværkere rejst på valsen for at samle erfaring og udføre arbejde rundt omkring i verden. Mens naverne kan krydse landegrænser på trods af forskellige nationaliteter og færdes i alle lande i en form for nomadisk hybridt fællesskab, sætter krigene grænser for selv samme transnationale færden. Filmværkets naver-spor handler om de konflikter, der opstår i det nære og i det idealistiske fællesskab, og om menneskers trang til at skabe forskelle mellem os og dem. Småkonflikter i nært forbundne fællesskaber kan vokse sig store og føre til krig.
Med udstillingen skaber Iselin Forslund Toubro en fiktiv fortælling i sin kendetegnende cinematiske kvalitet om fællesskab og konflikt, og om mennesket i al dets kompleksitet. Udstillingen vidner ikke mindst om en dybfølt kærlighed til håndværk og om en ældgammel håndværkerkultur og dens traditioner og udfordringer.
Kilde:
Gl. Holtegaard
Gl. Holtegaard