J.F Willumsen: Farver og striber

2 jun 2018 - 13 jan 2019

Fra den 2. juni kan den danske kunstner J.F. Willumsens største værker opleves på ARKEN. Udstillingen J.F. Willumsen – Farver & striber inviterer publikum på en farverig tour de force gennem Willumsens kompromisløse livsværk, men føjer også nye sider til den kendte kunstner. 

J.F. Willumsen: Himmelgåden, 1938. J.F. Willumsens Museum. Foto: Anders Sune Berg

Fra den 2. juni kan den danske kunstner J.F. Willumsens største værker opleves på ARKEN. Udstillingen J.F. Willumsen – Farver & striber inviterer publikum på en farverig tour de force gennem Willumsens kompromisløse livsværk, men føjer også nye sider til den kendte kunstner. 


info

J.F Willumsen: Farver og striber2 jun 2018 - 13 jan 2019

J.F. Willumsen: Himmelgåden, 1938. J.F. Willumsens Museum. Foto: Anders Sune Berg

Fra den 2. juni kan den danske kunstner J.F. Willumsens største værker opleves på ARKEN. Udstillingen J.F. Willumsen – Farver & striber inviterer publikum på en farverig tour de force gennem Willumsens kompromisløse livsværk, men føjer også nye sider til den kendte kunstner. Jens Ferdinand Willumsen er en ener i dansk kunsthistorie – anerkendt for sine stilmæssige nybrud, men en evig outsider på den danske kunstscene. Gennem syv årtier skabte Willumsen banebrydende værker kendetegnet ved deres radikale formsprog, voldsomme farvepalet og stærke symbolisme. I samarbejde med J.F. Willumsens Museum viser ARKEN en omfattende udstilling med alle hovedværkerne fra museets enestående samling. Deriblandt ikoniske værker som BjergbestigerskeHimmelgådenBadende børn på Skagens Strand og Kongesønnens bryllup. Udstillingen sætter spot på pionéren Willumsen og på hans nyskabende brug af populærkulturens billedstrøm.

Pionér og provokatør
Gentagne gange skabte Willumsens værker heftig debat på den danske kunstscene. Blandt andet vakte en lille radering af kunstnerens gravide hustru og en kornaks i vild knopskydning i 1891 dyb forargelse på grund af billedets forplantningssymbolik, men udstillingen blev et sandt tilløbsstykke. Willumsen var helt bevidst om sin outsider-position og dyrkede rollen som antihelt i selviscenesættende og humoristiske selvportrætter. I sit arbejde med at udvikle kunstens kritiske og frisættende potentiale var Willumsen en radikal forgænger. Hans farvestærke univers og iscenesatte værker rammer imidlertid lige ind i vores tidsånd, hvor grænsen mellem det teatralske og naturlige er mere sløret end nogensinde.

Teatralske fortællinger

Inspirationen fra datidens populærkultur synes allestedsnærværende i Willumsens livsværk. Mange af værkerne kan læses som animerede sekvenser i en filmrulle eller en stribe i en tegneserie. Lys, action og eksplosive bevægelser brager ud af lærrederne. Willumsens kendte danse-trilogi, hvor danserinden og samleversken Michelle Bourret optræder i tre forskellige roller og teatermiljøer, illustrerer Willumsens interesse for dynamik og drama. Parallellerne til tidens nye medier – fotografiet, filmen, tegneserien og ikke mindst tegneserieheltene som Prins Valiant og Superman, er slående.

Ny side af Willumsen
ARKENs udstilling favner hele Willumsens skelsættende arbejde og viser bredden i hans beherskelse af metoder og materialer. De senere år har Willumsen opnået kultstatus blandt samlere og kunstnere, og interessen for hans karakteristiske kunstneriske stil og udvikling er fulgt med. ARKENs udstilling viser en ny side af Willumsen og udfolder hans visionære blik for datidens populærkultur og nye medier. Willumsen indsamlede og organiserede populærkulturelle motiver og egne fotografier i såkaldte udklipsmapper – et unikt og personligt billedarkiv, som også kan opleves i udstillingen. J.F. Willumsen – Farver & striber

Til udstillingen udgives et righoldigt og gennemillustreret katalog med bidrag af blandt andre museumsinspektør ved J.F. Willumsens Museum Anne Gregersen, som belyser Willumsens arbejde med udklipsmapper og massemedierede billeder, journalist, anmelder og forfatter Søren Vinterberg, der skriver om datidens nye medie, tegneseriestriben og professor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet Jacob Wamberg, som i sin artikel afsøger Willumsens mellemværende med tegneserien.

Kilde: ARKEN Museum for Moderne Kunst


Adresse
ARKEN Museum for Moderne KunstSkovvej 100
2635 Ishøj

Tilgængelighed:

Niveaufri adgang - ja
Handicaptoilet - ja
Gratis for ledsager - ja

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 11:00 - 17:00
Onsdag: 11:00 - 17:00
Torsdag: 11:00 - 21:00
Fredag: 11:00 - 17:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00

Entre pris
Entré til udstillinger
Under 18 år: Gratis entré