Kirsten Christensen. Drømmen rider forbi – det haster

13 maj - 12 nov 2023

Anbefalet under Det skal du se! uge 19. Pressemeddelelse: I år er den danske keramiker og billedkunstner Kirsten Christensen fyldt 80, og det markerer vi på Holstebro Kunstmuseum med den retrospektive særudstilling Drømmen rider forbi – det haster. Udstillingen præsenterer os for et udvalg af kunstnerens mest betydningsfulde værker fra offentlige og private samlinger samt […]

Kirsten Christensen: Hilma af Klint 11, 2023. Foto: Torben Eskerod.

Anbefalet under Det skal du se! uge 19. Pressemeddelelse: I år er den danske keramiker og billedkunstner Kirsten Christensen fyldt 80, og det markerer vi på Holstebro Kunstmuseum med den retrospektive særudstilling Drømmen rider forbi – det haster. Udstillingen præsenterer os for et udvalg af kunstnerens mest betydningsfulde værker fra offentlige og private samlinger samt […]


info

Kirsten Christensen. Drømmen rider forbi – det haster13 maj - 12 nov 2023

Kirsten Christensen: Hilma af Klint 11, 2023. Foto: Torben Eskerod.

Anbefalet under Det skal du se! uge 19.

Pressemeddelelse:

I år er den danske keramiker og billedkunstner Kirsten Christensen fyldt 80, og det markerer vi på Holstebro Kunstmuseum med den retrospektive særudstilling Drømmen rider forbi – det haster.

Udstillingen præsenterer os for et udvalg af kunstnerens mest betydningsfulde værker fra offentlige og private samlinger samt en række nyproduktioner, der viser det aktuelle ståsted.
Kirsten Christensen har opnået fornyet opmærksomhed i senere år, og fremstår i dag som en af Danmarks mest markante kunstnere.
Der er med andre ord flere gode grunde til at fejre hende netop nu. Samlet set er Kirsten Christensens kunst båret af lige dele social indignation og kropsliggjort protest, men den forløses i et skønhedssøgende og poesifyldt rum.

Nærgående og åbenhjertigt

Udstillingen Drømmen rider forbi – det haster indeholder et bredt udsnit af Kirsten Christensens alsidige kunstnerskab. Der er således mulighed for at opleve de velkendte værker i stentøj – det foretrukne materiale i karrierens begyndelse, der omdannes til keramiske billeder. Sidenhen vinder også akvareller og oliekridttegninger indpas i det kunstneriske virke, som resulterer i en kolorit, der er mere glødende og eksplosiv end lerets begrænsede begitningsskala.

I udstillingen optræder også de tidlige geometrisk-abstrakte kompositioner og de fabulerende livs- og sindsskildringer. Samt længselsfulde scenerier, der fortæller nærgående og åbenhjertigt om livets grundvilkår: Fødsel, barndom, pubertet, køn, seksualitet, sygdom, alderdom og død. Værker af denne type baseres ofte på gamle familiefotografier, hvormed de får karakter af opslagstavler eller rebusser, hvor virkelighed, erindring, drømme og fantasi forenes på indimellem hemmelighedsfulde måder.

Uudsagte sider af menneskets natur

Senere i den kunstneriske produktion møder vi emner som menneskets rovdrift på naturen og verdensrummets uendelighed.

Fabelvæsener, gårdhunde, der på nærmest surrealistisk vis svæver i et vægtløshedens univers, springende hjorte og andre lystbesatte dyr optræder talrigt i værkerne. Med ironisk distance til de brutale virkelighedsskildringer fungerer de samtidig som symboler på uudsagte sider af menneskets natur.
Livsnære fortællinger om almenmenneskelige vilkår Kirsten Christensen tager i sin kritisk-realistiske kunst afsæt i en personlig livshistorie, hvor ikke mindst samlivet med moderen, dennes sygdom, plejehjemsophold og død samt sidenhen et eget alvorligt sygdomsforløb præger billedfremstillingen. Centralt i produktionen er også en række keramiske gravbilleder, hvor de døde kommer til syne som i arkæologiske udgravninger. Gengivelserne af knoglehvirvler og afsjælede kroppe er nøgterne og dog livsnære fortællinger om døden.

I udstillingen indgår også værker, der beskriver en række kunstnerbiografiske livsomstændigheder i en bekendelsesform, der ikke er selvbetragtning, men som snarere handler om at beskrive almenmenneskelige vilkår på en ærlig og oprørsk måde. Dertil landskabsbeskrivelser fra området omkring refugiet San Catalodo ved Amalfikysten i Italien, bemalede fotografiske selvportrætter samt dokumentarisk arkivmateriale, herunder personlige breve til venner, bl.a. digteren Pia Juul (1962-2020). Endelig omhandler nyproduktionerne dagsaktuelle geopolitiske forhold, herunder krigen i Ukraine, og kredser derudover om den gådefulde svenske maler Hilma af Klint (1862-1944) og hendes skæbne.


Adresse
Holstebro KunstmuseumMuseumsvej 2A
7500 Holstebro

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 12:00 - 16:00
Onsdag: 12:00 - 16:00
Torsdag: 12:00 - 16:00
Fredag: 12:00 - 16:00
Lørdag: 11:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 17:00

Entre pris
Entrépriser
Voksne
110 kr.
Børn og unge under 26 år
Gratis adgang
Pensionister og studerende
80 kr.
Grupper på min. 10 personer
80 kr. pr. person