Mere end Ord. Kalligrafi fra den islamiske verden

24 maj 2024 - 26 jan 2025

Kalligrafi betyder ”kunsten at skrive smukt”, og forbindes med den håndskrevne skrift. Skriften er gennem tiden blevet udviklet og raffineret til et punkt, hvor der er tale om en regulær kunstform, der hyppigt anvendes på snart sagt alle medier indenfor den islamiske verden, og er et enestående vidnesbyrd om den islamiske kultur. De dygtigste kalligrafer […]

Blad af pergament fra en Koran skrevet i kufi

Kalligrafi betyder ”kunsten at skrive smukt”, og forbindes med den håndskrevne skrift. Skriften er gennem tiden blevet udviklet og raffineret til et punkt, hvor der er tale om en regulær kunstform, der hyppigt anvendes på snart sagt alle medier indenfor den islamiske verden, og er et enestående vidnesbyrd om den islamiske kultur. De dygtigste kalligrafer […]


info

Mere end Ord. Kalligrafi fra den islamiske verden24 maj 2024 - 26 jan 2025

Kalligrafi betyder ”kunsten at skrive smukt”, og forbindes med den håndskrevne skrift. Skriften er gennem tiden blevet udviklet og raffineret til et punkt, hvor der er tale om en regulær kunstform, der hyppigt anvendes på snart sagt alle medier indenfor den islamiske verden, og er et enestående vidnesbyrd om den islamiske kultur. De dygtigste kalligrafer er også gået hen og blevet berømte kunstnere og flere har dannet skole indenfor deres felt.
Efter islams opståen i det 7. århundrede og dens begyndende udbredelse, antog den arabiske skrift en ganske særlig betydning: den blev en forenende faktor – en samlende identitet - på tværs af geografi og etnicitet.
”Da man allerede indenfor den tidlige Islam ikke gjorde brug af billeder af levende væsener i religiøse kontekster fik netop skønskriften en usædvanlig stor rolle.”
Fortæller museumsinspektør Peter Wandel, der, sammen med museumsinspektør Rasmus Bech Olsen og museumsdirektør Joachim Meyer, står bag udstillingen. I den islamiske verden optræder indskrifter i langt flere sammenhænge end i de fleste andre verdenskulturer. Vi finder kalligrafien på alt fra pergament og papir til brugsgenstande og bygninger. De kalligrafiske citater spænder også bredt – fra poetiske uddrag skrevet af berømte digtere, til hædrende passager om herskere eller ejer af de bestilte værker samt tekster om kunstnerne selv. Meget ofte er der dog tale om korancitater:
”Koranen er skrevet på arabisk, og derfor anses alene skriften – når smukt udformet – som en hyldest til Gud,” fortæller Peter Wandel.
På udstillingen præsenteres 128 meget forskelligartede værker, der alle eksemplificerer kalligrafiens betydning og rolle. Publikum indføres i forskellige skrifttyper og de mange anvendelser på alt fra officielle dokumenter til metalarbejder, keramik, tekstiler og bygninger. De udvalgte genstande stammer især Davids Samling, men på udstillingen kan også opleves værker fra Designmuseum Danmark, Den Hirschsprungske Samling, Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet.
Udstillingsdesignet er skabt i samarbejde med tegnestuen Mentze Ottenstein.
Kilde:
Davids Samling

Adresse
Davids SamlingKronprinsessegade 30
1306 København K

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 21:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00

Entre pris
Gratis entré

Tilgængelighed
Museet er mindre egnet for gangbesværede, da Davids Samling har til huse i en fredet bygning med mange trapper.

På grund af museets udformning og beliggenhed i to fredede bygninger med mange, smalle trapper er det desværre ikke muligt at tage en kørestol eller rollator med i samlingerne.

I tilfælde af brand er det ikke muligt at benytte elevatoren, og museet råder ikke over medarbejdere, der kan hjælpe gangbesværede i tilfælde af en eventuel evakuering.