Den norsk-fødte kunstner Nina K Ekman udforsker i den tekstilbaserede udstilling Tree Hunters menneskets komplekse forhold til naturen med særlig fokus på de skadelige konsekvenser af skovrydning og overforbrug.
Nina K Ekmans værker er kendetegnet ved kontinuerligt at udfordre materialer, teknikker og formater ud over den traditionelle tekstilkunst. Hun arbejder intenst med tufting, brodering, hækling og maleri, hvor hun søger at bryde med de traditionelle rammer. Ekmans palme- og kaktus-værker er særligt genkendelige på kunstscenen og helt deres egne, og hun er blevet kendt på at skabe tuftede skulpturer, installationer, der adskiller sig med unikke visuelle udtryk og perspektiver på vores relation til naturen og de økosystemer, vi deler kloden med. Ønsket er at hylde planters og naturens styrke og skønhed gennem planteportrætter, samtidig med at Ekman reflekterer over vores antropocentriske tilgang til naturen.
I værkerne afspejles livets og dødens cyklus og minder os om vores indbyrdes sammenhæng samt dilemmaerne og paradokserne i det moderne liv og det presserende behov for at bevare vores planets økosystemer. Samtidig udgør de bløde, krammelige kaktusser og levende palmeskulpturer også trøstende utopier.
Til udstillingen i Formats gallerirum har Ekman skabt en monumental væg-til-gulv-installation, der portrætterer det grådige "træjæger"-monster. Skulpturen er skabt ved hjælp af overskudsgarn og tufteknikker. Installationen flankeres af en serie af store dobbeltsidede farvede broderier samt tuftede planteskulpturer.
Alle værkerne kredser om konsekvenserne af den menneskelige grådighed og vores årelange miljømæssige udnyttelse af blandt andet vores skove.
Ekman's arbejde udfordrer traditionelle opfattelser af broderi ved at forene det med tekstilfarvning, punch needle-teknikker og dermed skabe en mere løssluppen form for broderi. Denne fusion omdefinerer broderiets plads inden for billedkunst og tilbyder et friskt perspektiv på krydsningen af håndværk og kunstnerisk udtryk. Bæredygtighed er en central værdi i hendes praksis. Ca. 95% af det garn, der bruges, er overskudsgarn fra tekstilindustrien.
Med Tree Hunter inviterer Nina K Ekman til refleksion og dialog om presserende miljømæssige spørgsmål og indbyder de besøgende til at overveje deres forbrugsvaner og nødvendigheden af en bedre miljømæssig forvaltning.
Kilde:
Format Artspace
Format Artspace