Bryd mørket med en god filmoplevelse, når de årlige Nordatlantiske Filmdage blænder op for film fra Færøerne, Grønland og Island fra 29. februar til 10. marts
Siden 2017 er filmfestivalen blevet afholdt på Nordatlantens Brygge, hvor der hvert år opbygges en festivalbiograf i det gamle pakhus, som danner en smuk ramme om de unikke filmoplevelser fra det høje nord.
Island rundt
Se blandt skæve, bittersøde og tragikomiske film i serien Island rundt, som indledes med den magiske road movie ”Driving Mum” af Hilmar Oddsson. Og seriens spillefilm bringer os rundt i både Islands og tilværelsens afkroge, før den afsluttes med ”Wild Game”, der er Elsa María Jakobsdóttirs islandske pendant til Dagur Káris danske film ”Hygge”.
Udover aktuelle festivalhit byder den islandske filmserie på den nu 24-årige og fortsat sprudlende og komiske film ”101 Reykjavík”, der er baseret på en roman af forfatteren og billedkunstneren Hallgrímur Helgason, der udstiller for tiden på netop Nordatlantens Brygge.
Enere og pionerer i stærke portrætfilm
Årets anden store serie har fokus på portrætfilm om kunstnere og præsenterer bl.a. filmen ”Soviet Barbara” om den islandske kunstner Ragnar Kjartansson, der udstillede på Louisiana sidste år, og den færøske film ”Heartist” om maleren Sigrun Gunnarsdóttir, som udstiller til sommer på Nordatlantens Brygge.
I ”The Vasulka Effect kan du derimod møde det islandsk-tjekkiske Vasulka-par, der var videokunst-pionerer på New Yorks famøse kunstscene i 1960’erne, hvor de hang ud med folk som Andy Warhol og Laurie Anderson.
Og udover at portrættere enestående mennesker og kunstnere giver de personbårne dokumentarfilm et helt særligt indblik i de miljøer og kulturer, samfund og tidsepoker, som de skildrede personer færdes i.
Masser af film, instruktørbesøg og kvindekamp
Filmdagene byder også på en særlig færøske kortfilmaften, en samisk aften, et grønlandsk kortfilm- og debatarrangement og et helt særligt arrangement med nordiske kunst- og dansefilm. Og ved sidstnævnte kan du møde kunstnerne og filmskaberne Alexander Montgomery-Andersen, Helena Jónsdóttir, Maia Elisabeth Sørensen og Jessie Kleemann.
Desuden markerer festivalen kvindernes kampdag den 8. marts med filmen ”Twice Colonized”, som drøftes af instruktør Lin Alluna.
Det hører med til historien om festivalen, at alle dens film vises med oplæg eller instruktørbesøg fra Færøerne, Danmark, Grønland og Island. Og der er ganske mange instruktører med i år – eller mere præcist 23 – til at drøfte programmets i alt 33 filmtitler (seks spillefilm, seks dokumentarfilm og hele 21 kortfilm).
Årets program er med andre ord spækket med gode film og interessante gæster til at drøfte dem. Og udvalgte titler vises så i Øst for Paradis i Århus og Biffen i Ålborg.