Den nu 80-årige billedkunstner Peter Brandes gentolker kontinuerligt udvalgte kulturelle grundfortællinger fra civilisationshistorien, de bibelske fortællinger og mytologier med sin kunst.
Udstillingen I lyset af gentagelsen præsenterer såvel mange helt nye værker som spor, der rækker bagud i en praksis med en stor indre sammenhæng. Den giver anledning til at dykke ned i nogle af de temaer som Brandes igennem årtier gentaget har arbejdet med at give et forfinet visuelt udtryk.
Med filosoffen Ettore Roccas ord, står man med Peter Brandes værker overfor een lang og ubrudt samtale med historien. En særlig drivkraft for ham er samspillet mellem det jødiske, det kristne og det græske. Mødet mellem kunst og religion er også vigtigt, idet der netop i det felt gennem hele civilisationen har været rum for eksistentiel refleksion.
For Brandes er vandringen billede på såvel det ydre som den indre udvikling og bevægelse tillige vævet sammen med hans egen slægts historie i nyere tid. Han er ingen traditionel billedformidler, og man ser ham ofte udvælge overraskende figurer at arbejde med og skrælle al overflødig ikonografisk staffage ud af de valgte scener. I stedet får betragteren anelsesfulde visuelle udtryk, der bringer subtil erfaring videre og åbner for eftertanke mere end at postulere færdige svar.
Samtidig bemærker man hans udforskende arbejde med at fremelske forskellige mediers stoflige og billedmæssige muligheder. I lyset af gentagelsen omfatter henved 300 værker og skitser i keramik, glasmosaik, tegning, træsnit, fotografi, maleri og skulptur, samt et mindre rum, der lader os kigge ind i en flig af kunstneren og hans hustrus store privatsamling af antikker og middelalderfigurer.
Udstillingens fokus former således en nøgle til en dybere forståelse af den kunstneriske praksis Peter Brandes nu har udfoldet gennem et helt liv. Særlige sektioner i udstillingen er tematisk opbygget med forarbejder til den store udsmykning 2023 til Aarhus Domkirke - motivkredse som Fons Vitae, Veronicas svededug, Lazarus med Kristusbarnet, glasmosaikker mm. - med gennemspilninger af hans nye Isak/ Ismael tema, med værker der udfolder fod-temaet, mfl.
Udtryksmedierne danner også til en vis grad udstillingens struktur via sektioner med maleri, keramik, skulptur, glasmosaik, fotografi og værker på papir. I forbindelse med udstillingen udkommer en ny katalogbog på 304 sider, redigeret af Peter Brandes samt et gratis formidlingshæfte på 48 sider.
Peter Brandes (f. 1944) er en ener i dansk kunst. Han arbejder ufortrødent på tværs af medier, gerne med de allerdygtige håndværkere i Europa på sidelinjen. Udsmykningerne herhjemme er efterhånden legio. Skriftlige refleksioner og bogudgivelser er en del af hans praksis. Samtidig har Brandes gjort international karriere med udsmykninger både rundt om i Europa og USA. Han har boet 46 år i Colombes, Frankrig, i Asger Jorns tidligere hus sammen med sin hustru Maja Lisa Engelhardt. Begge er også bosat i Danmark og Athen.
Kilde:
KunstCentret Silkeborg Bad
KunstCentret Silkeborg Bad