Samlerens Valg – C.L. David og nyere dansk kunst
12 maj 2023 - 18 feb 2024Pressemeddelelse: Fra den 12. maj viser Davids Samling en udstilling med nyere dansk kunst, primært købt af C.L. David selv Davids Samlings stifter, C.L. David, erhvervede tidligt i sit liv som samler en række værker af danske kunstnere fra sin egen samtid. Værkerne blev i vid udstrækning pakket væk, da David døde i 1960, hvor […]
Pressemeddelelse: Fra den 12. maj viser Davids Samling en udstilling med nyere dansk kunst, primært købt af C.L. David selv Davids Samlings stifter, C.L. David, erhvervede tidligt i sit liv som samler en række værker af danske kunstnere fra sin egen samtid. Værkerne blev i vid udstrækning pakket væk, da David døde i 1960, hvor […]
Pressemeddelelse:
Fra den 12. maj viser Davids Samling en udstilling med nyere dansk kunst, primært købt af C.L. David selv
Davids Samlings stifter, C.L. David, erhvervede tidligt i sit liv som samler en række værker af danske kunstnere fra sin egen samtid. Værkerne blev i vid udstrækning pakket væk, da David døde i 1960, hvor man prioriterede i højere grad at bruge museets begrænsede plads til den europæiske samling af kunst fra det 17. – 19. århundrede og ikke mindst til den stadigt voksende samling af islamisk kunst. Sådan er det fortsat i dag, hvor samlingen af nyere dansk kunst kun udstilles med års mellemrum.
Fra den 12. maj 2023 kan du endelig (gen)opleve malerier, skulpturer og kunsthåndværk fra slutningen af det 19. århundrede til midten af det 20. århundrede med betydningsfulde værker af kunstnere som Vilhelm Hammershøi, J.F. Willumsen, Theodor Phillipsen, Peter Hansen, Agnes Lunn og Axel Salto, når vi slår dørene op for særudstillingen Samlerens Valg – C.L. David og nyere dansk kunst.
Davids egen samling
Samlingen af nyere dansk kunst rummer ikke alene værker af nogle af dansk kunsts absolutte sværvægtere. Den rummer også et spændende kig ind i samlerens personlige præferencer. For hvor museet Davids Samling i dag er kendt for sin stadigt voksende bestand af islamisk kunst, er samlingen af nyere dansk kunst næsten udelukkende skabt af David selv.
Værker af danske kunstnere var noget af det første, David købte, da han som ung og driftig sagfører i starten af det 20. århundrede skulle købe kunst til sit hjem, og han erhvervede altså en betydelig del af værkerne længe før, han tænkte sin kunst ind i en museal sammenhæng – og han fortsatte med at samle dansk kunst fra sin egen samtid frem til sin død. Det er kunst, han har købt til sin egen glæde, og som han har boet med, og sidenhen er det også den kunst, han indrettede særlige rum til, da han flyttede til Kronprinsessegade 30 i 1917.
Den røde tråd
Vilhelm Hammershøis Åbne døre, Peter Hansens Gødningssamlere og J.F. Willumsens Pottemagervase. Denne samling huser flere ikoniske værker, der har en vigtig plads i dansk kunsthistorie – og i Davids Samling. Men når man forsøger at blive klogere på, hvorfor værkerne er endt i Davids Samling, kommer ens søgen hurtigt til kort, for der er stadig rigtig meget, vi ikke ved om, hvornår David har gjort sine køb og hvorfor.
Ligeledes må man også være sig bevidst, at en stor del af de nyere danske værker blev solgt fra i løbet af 1960’erne, og det kan alt sammen være med til at gøre det svært lige umiddelbart at se den røde tråd i samlingen. Og så alligevel: der er genre- og åndsfællesskaber; kunstnere, der har gået på den samme skole og som har færdedes i samme kredse – også med David.
Udstillingen Samlerens Valg – C.L. David og nyere dansk kunst er hverken tematisk eller kronologisk funderet, men er opbygget efter kunstnere og værker, der deler en periode, en omgangskreds eller en æstetik.
Det er et spændende møde med en personlig kunstsamling og en lang række vigtige, danske værker, hvoraf enkelte aldrig tidligere har været udstillet.
Udstillingen ledsages af en mindre publikation, der foruden udvalgte katalogtekster, behandler Davids interesse for dansk kunst, ligesom der udstillingsperioden igennem på museets digitale platforme vil kunne opleves korte film, der sætter spot på spændende værker og vinkler i Davids egen samling.
1306 København K
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 21:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00
På grund af museets udformning og beliggenhed i to fredede bygninger med mange, smalle trapper er det desværre ikke muligt at tage en kørestol eller rollator med i samlingerne.
I tilfælde af brand er det ikke muligt at benytte elevatoren, og museet råder ikke over medarbejdere, der kan hjælpe gangbesværede i tilfælde af en eventuel evakuering.