Under Indiens himmel – Fotografier fra det 19. århundrede

23 nov 2018 - 28 apr 2019

Under Indiens himmel – Fotografier fra det 19. århundrede er den 6. i rækken af særudstillinger i Davids Samling, hvor der er fokus på det fotografiske medie.

Ukendt fotograf. Taj Mahal, 1870’erne

Under Indiens himmel – Fotografier fra det 19. århundrede er den 6. i rækken af særudstillinger i Davids Samling, hvor der er fokus på det fotografiske medie.


info

Under Indiens himmel – Fotografier fra det 19. århundrede23 nov 2018 - 28 apr 2019

Davids Samlings nye særudstilling giver et hidtil ukendt førstehåndsindtryk af det 19. århundredes Indien, primært – men ikke kun – set med vestlige fotografers øjne. Igennem originale vintagefotografier bliver beskueren ført tilbage til fotografiets fødsel og tidligste barndom og frem til omkring 1900.

I begyndelsen af 1850’erne var fotografiet slået igennem i det britisk dominerede Indien. Med sin storslåede arkitektur, de eksotiske landskaber og de mange forskellige folkeslag og kulturer bød Indien på fantastiske motiver: prægtige islamiske paladser, moskeer og gravmæler. Prinser, maharajaer, ministre og krigere i al deres pragt. Men også et rigt folkeliv med alt fra stenhuggere til slangetæmmere samt elefanter, der bader i Ganges.

Ukendt fotograf. Taj Mahal, 1870’erne

En helt anden type motiver, der kan ses på udstillingen, er de sønderskudte paladser og døde krigere, der manende fortæller om opstanden mod det britiske styre i 1857-58. Den brød ud, efter at muslimske og hinduistiske soldater ifølge rygtet blev tvunget af briterne til at anvende patroner indsmurt i fedt fra grise og køer. Der er tale om nogle af historiens tidligste krigsfotografier, der i Europa dannede udgangspunkt for avisernes illustrationer.

Der eksperimenteredes med det nye medie af såvel tilrejsende som lokale fotopionerer. Udstillingen vidner om udvekslingen og konkurrencen mellem amatører og de professionelle fotografer, hvis atelierer frem mod 1900 skød frem utallige steder i Indien. Fotografierne viser også, hvorledes det nye medie udviklede sig i spændingsfeltet mellem dokumentation og kreativ kunstform.

Udstillingens over 80 værker består af fotografier og fotoalbummer, der alle er udlånt fra den samme privatsamling. Udstillingskataloget er skrevet af den britiske fotohistoriker John Falconer, der i mange år var ansvarlig for fotosamlingerne i British Librarys indiske og orientalske afdelinger.

Kilde: Davids Samling


Adresse
Davids SamlingKronprinsessegade 30
1306 København K

Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10:00 - 17:00
Onsdag: 10:00 - 21:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 10:00 - 17:00
Lørdag: 10:00 - 17:00
Søndag: 10:00 - 17:00

Entre pris
Gratis entré

Tilgængelighed
Museet er mindre egnet for gangbesværede, da Davids Samling har til huse i en fredet bygning med mange trapper.

På grund af museets udformning og beliggenhed i to fredede bygninger med mange, smalle trapper er det desværre ikke muligt at tage en kørestol eller rollator med i samlingerne.

I tilfælde af brand er det ikke muligt at benytte elevatoren, og museet råder ikke over medarbejdere, der kan hjælpe gangbesværede i tilfælde af en eventuel evakuering.