WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD?

23 nov - 25 nov 2017

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Filmby Aarhus præsenterer WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD? – et samarbejde mellem Manchester International Festival og Aarhus 2017.

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Filmby Aarhus præsenterer WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD? – et samarbejde mellem Manchester International Festival og Aarhus 2017.


info

WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD?23 nov - 25 nov 2017

2,5 minut til midnat. Dommedagsuret tæller ned:

Hvordan ville kvinder tackle verdens problemer?

Den internationalt anerkendte kunstner Yael Bartana samler nu nogle af verdens skarpeste kvindelige eksperter i Aarhus med forestillingen WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD? Mød blandt andre den prisvindende fredsaktivist Anat Saragusti, medstifter af det islandske Piratparti Birgitta Jónsdóttir og Anja Dalgaard-Nielsen, leder af Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet. Forsvarsrådgivere, soldater, fredsaktivister, humanitære forkæmpere og intellektuelle er sat sammen for at løse den globale nødsituation og stoppe dommedagsuret, før det er for sent. Rammen er Dr. Strangeloves krigshovedkvarter, den kendte kommandocentral fra filmen af samme navn. Den sexistiske profeti fra filmen var en overlevende kerne af mandlige ledere, som skulle genbefolke jorden med ti kvinder til hver mand. Med dette scenarie som inspiration forestiller vi os det omvendte: Hvad, hvis kvinderne styrede verden? Hvis en lille gruppe kvinder skulle redde verden, mens uret tikkede. Det sætter scenen, hvor en ny nødsituation opstår hver dag med store spørgsmål om sikkerhed, forsvar eller mennesker, der skal flyttes. Skuespillere og eksperter levendegør scenariet, som skifter hver aften.

Værket er skabt af Yael Bartana, som er kendt for at bruge opdigtede scenarier for at undersøge spørgsmål fra den virkelige verden. Det kan opleves tre aftener fra 23. til 25. november klokken 19.30 til 21.20 i Studio 1, Filmbyen.

Vær med i kommandocentralen
“WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD? er et stærkt internationalt værk med en fantastisk række eksperter og skuespillere. Det er et eksperiment, der mikser debat, teater og film. WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD? undersøger, hvordan et kvindedomineret samfund ville tackle problemer som klimaforandringer, militær oprustning og atomkrig. Her bruger vi kunsten til at gentænke de udfordringer, som ledere står med i dag og i morgen,” siger Rebecca Matthews, administrerende direktør i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

”Ved at samle nogle af de bedste kvindelige hjerner, udforsker vi konsekvenserne af beslutninger taget af mænd. Vi sætter fokus på problemer, hvor kvinder ofte er i frontlinjen og bliver mål for terror, misbrug og social kontrol. Yael Bartana leger med fiktionen i dette ekstraordinære nye værk, som blander kunst og virkelighed i en omvendt udgave af Dr. Strangeloves kommandocentral,” siger Juliana Engberg, programdirektør, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

“Yael Bartana løfter os ud af dagligdagen og sætter os i centrum I tidens store beslutninger. Manchester International Festival er stolte af at have samarbejdet med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 om denne vigtige produktion,” siger John McGrath, kunstnerisk og administrativ leder af Manchester International Festival.

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Filmby Aarhus præsenterer WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD? – et samarbejde mellem Manchester International Festival og Aarhus 2017.

Det imponerende ekspertpanel fra WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD?

ANAT SARAGUSTI (Forkvinde)
Anat Saragusti er journalist, kommentator og menneskerettighedsaktivist. I 2016 fik hun prisen “Unsung Hero” Drum Major for Justice Award for ”exceptionelt globalt lederskab, dedikation til forbedring af menneskeheden gennem fortale og opmærksomhed og for at personificere ånden i Dr. Kings kernefilosofier.”
Saragusti arbejdede på Ha’olam Hazeh (”This World”) som kendt nyhedsreporter, før hun blev en del af TV Channel 2 News, hvortil hun reporterede fra Gaza og var aftennyhedsredaktør og redaktør på kanalens fredagsmagasin. Som fredsaktivist og menneskerettighedsfortaler er Saragusti tidligere generaldirektør i Agenda, Center for Strategisk Kommunikation og arbejdede som leder af B’Tselem USA. Saragusti er en ledende kvindeaktivist og ekspert fra UNSCR 1325 i forbindelse med Israel. FN’s Sikkerhedsråds resolution 1325 er en milepælsresolution, der anerkender den vigtige rolle, kvinder spiller i forebyggelse og løsning af konflikter og i fredsforhandlinger, fredsopbygning, fredsbevaring og post-konfliktgenopbygning. Hun er veteranmedlem af Women Wage Peace (WWP), der er den største græsrodsbevægelse i Israel. WWP arbejder for offentlig støtte til en respektfuld aftale for at ende konflikten mellem Israel og Palæstina. WWP arbejder også for at inkludere kvinder i fora for beslutningstagning om statssikkerhed og fred. Anat Saragusti har desuden en kandidatgrad i jura fra Tel Aviv University.

ANJA DALGAARD-NIELSEN
Dr. Anja Dalgaard-Nielsen er leder af Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet og tilknyttet Stanford Universitets Center for International Sikkerhed og Samarbejde. Hun har tidligere arbejdet som generaldirektør i Politiets Efterretningstjeneste med overordnet ansvar for blandt andet strategisk trusselsanalyse, tidlig forebyggende indsats og beskyttelsesindsats. Hun er også medstifter af tænketanken Ret&Sikkerhed, som skaber bevisbaseret og tværpolitisk debat om, hvordan man opholder national og samfundsmæssig sikkerhed, tryghed og retssikkerhed i lyset af aktuel risiko- og trusselsudvikling.

ANJA VAN DER HULST
Anja van der Hulst er lektor i Spilstudier ved Amsterdam Universitet og har været aktiv inden for udvikling og forskning i en serie af seriøse spil om sikkerhed og tryghed ved Nederlandenes Forskningsorganisation TNO. Hendes arbejde har fokus på politiske, økonomiske og sociokulturelle faktorer i konflikter.

BANA GORA
Bana Gora er administrerende direktør for Det Muslimske Kvinderåd. Hun har mere end tyve års erfaring inden for velgørenheds- og non-profit-sektoren som for eksempel i indsatser mod vold i hjemmet gennem Keighley and the Joseph Rowntree Foundation. Hun har været involveret i sociopolitiske og samfundsengagementer på et lokalt og nationalt niveau, og hun har arbejde direkte med en række etiske og religiøse fællesskaber og marginaliserede grupper.

BEYZA UNAL
Dr. Beyza Unal er forsker ved Det Internationale Sikkerhedsdepartement ved Chatham House. Hun specialiserer sig i atomvåbenpolitik og leder projekter om kemiske, biologiske og radiologiske våben samt atomvåben. Hun forsker desuden om cybersikkerhed og kritisk beskyttelse af infrastruktur med særligt fokus på civile atomkraftværker.

BIRGITTA JÓNSDÓTTIR
Birgitta Jónsdóttir er islandsk politiker, anarkist, poet og aktivist og medstifter af Islands Piratparti. Hun er tidligere medlem af Altinget. Men trådte tilbage fra parlamentet i 2017.

CAMILLA TENNA NØRUP SØRENSEN
Camilla Tenna Nørup Sørensen er forsker ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet. Hun er specialist i international politik, udenrigs- og sikkerhedspolitisk analyse med særligt fokus på Kina som en stor magtspiller samt på sikkerheds- og militære strategiske udviklinger i Østasien og implikationer for dansk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik.

CARINA ANN MEYN
Dr. Carina Ann Meyn er adjunkt ved Forsvarsakademiet. Hun forsker i konstruktion af nationale sikkerhedsstrategier – særligt på det atompolitiske område og ’atompræstedømmet’. Siden 2017 har hun undersøgt konstruktionen af nationale cyberstrategier.

JELIA SANE
Jelia Sane er en erfaren international advokat, der har arbejdet for en lang række internationale organisationer og NGO’er. Hun arbejder med alle områder inden for immigration og asyl, menneskerettigheder og offentlig international lovgivning. Hun optræder ofte ved den britiske First-Tier Tribunal og Upper Tribunal i sager relateret til asyl, menneskerettigheder, EEA, kaution og udvisningsappel. Hun er dybt engageret og erfaren i at repræsentere udsatte klienter.

KARIN VON HIPPEL
Dr. Karin von Hippel er generaldirektør ved Royal United Services Institute i London. Tidligere har hun arbejdet for det amerikanske udenrigsministerium som seniorrådgiver ved Bureau of Counterterrorism, som vicedirektør ved Bureau of Conflict and Stabilization Operations og som personalechef ved General John Allen, Special Presidential Envoy for the Global Coalition to Counter-ISIL. Hun har også arbejdet for FN og EU i Somalia og Kosovo og har personlig erfaring fra mere end 24 konfliktzoner.

LEYLA HUSSEIN
Leyla Hussein er somalisk psykoterapeut og socialaktivist. Hun er medstifter af organisationen Daughters of Eve, der kæmper mod kvindelig omskæring, og administrerende direktør for Hawa’s Haven, der skaber opmærksomhed omkring voldtægt og vold mod somaliske kvinder og børn.

WHAT IF WOMEN RULED THE WORLD? Foto: Birgit Kaulfuss

LONE TRÆHOLT
Lone Træholt er Danmarks første kvindelige general. I 2016 blev hun udnævnt til brigadegeneral og chefs for Flyvevåbnets Taktiske Stab. Hun har også arbejdet i Flyvevåbnet, Forsvaret og NATO.

NOURA BITTAR SØBORG
Noura Bittar Søborg er socialentreprenør og aktivist, der kæmper for at ende vold mod kvinder. Hun er født i Homs og flygtede fra Syrien til Danmark i 2011. Hun dimitterede fra Damascus University og har en bachelorgrad i Statskundskab – Diplomati og Internationale Relationer. Hun er i øjeblikket ved at færdiggøre sin kandidatgrad i Social Entrepreneurship and Management på RUC. Hun repræsenterede Danmark i European Youth Dialogue og er frivillig ved Dansk Røde Kors, hvor hun arbejder med flygtninge i Danmark og kvindelige asylansøgere ved Trampoline House. Hun var hovedtaler ved Sexual Violence Research Forum 2015.

OR (ORI) RABINOWITZ
Dr. Or Rabinowitz er lektor ved Institut for Internationale Relationer ved Hebrew University of Jerusalem. Hendes forskningsinteresser inkluderer atomspredning, atomhistorie og de israelsk-amerikanske relationer. Hun udarbejder i øjeblikket en undersøgelse med støtte fra Israel Science Foundation, der omhandler Israels fiasko med at etablere civil atominfrastruktur. Hun er forfatter til Bargaining on Nuclear Tests.

SEIDA SARIC
Seida Saric er leder af den uafhængige, lokale organisation Žene za Žene International Association Sarajevo, der er dedikeret til kvinders selvstændiggørelse i samarbejde med Women for Women International. Hun er født i det sydøstlige Bosnien-Hercegovina, og levede i mere end fire år under belejringen i Sarajevo, hvor hun dagligt risikerede sit liv for at skaffe nødhjælp til sine medborgere, der også var fanget i byen. Efter konflikten har hun hjulpet mere end 29.000 kvinder med at genopbygge deres liv efter at have overlevet voldtægter, tvungne befrugtninger og etniske udrensninger. Hun har også ansvaret for Women for Women International’s største og mest succesfulde mikro-kredit program, der har skaffet lån til næsten 30.000 kvinder på mere end 55 millioner dollars i alt.

TARJA CRONBERG
Dr. Tarja Cronberg var forkvinde for den iranske delegation i Europa-Parlamentet fra 2011 til 2014 og medlem af Udenrigsudvalget og Udvalget for Sikkerhed og Forsvar. Hun har været talsperson for sikkerheds- og forsvarspolitik for Grønt forbund i Europa-Parlamentet. Hun har desuden været dubleantmedlem af den russiske delegation og NATO-delegationen. Cronberg er fortaler for atomnedrustning og tror på, at atomvåben bør fjernes fra europæisk territorium, og at EU skal være en atomfri zone.

Se på hjemmesiden, hvilke aftener, de forskellige kvindelige eksperter medvirker i forestillingen.

Billetpris: 190 kr. Studerende: 100 kr. Grupper på min. 10 personer: 80 kr. Forestillingen er på engelsk. Læs
mere på www.aarhus2017.dk og www.whatifwomenruledtheworld.org

Kilde: Aarhus 2017


Adresse
Filmby AarhusFilmbyen 23, 8000 Aarhus C