Årets bedste udstillinger ifølge Statens Kunstfond
I 2020 præmierer Statens Kunstfond 11 udstillinger, der kredser om identitet, eksistens og tid.
I 2020 præmierer Statens Kunstfond 11 udstillinger, der kredser om identitet, eksistens og tid.
I 2020 præmierede Statens Kunstfonds legatudvalget for billedkunst i alt 11 udstillinger.
Jeanette Ehlers, leder for legatudvalget for billedkunst opsummerer uddelingerne således:
”2020 har været et udfordrende år – også for kunstscenen. Så meget desto mere er vi er fulde af beundring over, hvordan scenen har tacklet udfordringerne, og over de mange fremragende udstillinger publikum alligevel har kunnet opleve! Vi har valgt at præmiere 11 udstillinger, som vi finder særligt vellykkede – i al deres forskellighed. Udstillingerne spænder samlet over snart sagt alle udtryk, fra gennemgribende væg-til-væg tæppeinstallationer til venteværelsesmøblementer over vævninger, skulptur, maleri, tegning, collage, keramik, akvarel, arkivmateriale, video, fotografi – og så videre! Også indholdsmæssigt spænder udstillingerne inspirerende vidt, fra undersøgelser af Danmarks koloniale forhold, over verdens ældste træs tidsdimension til sammenhænge mellem kobber og hukommelse i computere og biologisk liv.”
Modtagerne er:
Anne Haaning, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen Half Hidden på Den Frie.
Udstillingen formår med sin komplekse fortællestruktur at bearbejde Danmarks koloniale forhold til Grønland på en meget sanselig, æstetisk smuk og unheimlich facon. Udstillingen er i særklasse både politisk og æstetisk.
Torben Ribe, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen Outlet på Overgaden.
En gennemført totalinstallation hvor maleri, printede tekstiler og møbler, på subtil og rørende vis, skriger modløshed og smerte, men også håb og kærlighed. Mens man som beskuer bevæger sig rundt, som var man i IKEA, opdager man hele tiden nye, foruroligende tegn og udsagn, der får den banale ramme til at krakelere, og Ribe slår dermed hul igennem et tilsyneladende velkendt og konformt forbrugsformat ind til en dybt personlig fortælling om eksistentielle vilkår, som siver ud og rammer beskueren lige der hvor det gør ondt og godt.
Honey Biba Beckerlee, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen Cu i cyklus på KH7.
Udstillingen præsenterer en række større objekter som alle er forbundne via kabler, der danner et stort kaotisk mønster på gulvet. Objekterne består af metalrammer der har tjent som server racks på et datacenter, men som nu fungerer som væve for sirlige vævninger lavet af af-isolerede kobberkabler. Beckerlee viser os på raffineret og nytænkende facon de ligefremme og dybt komplekse forbindelser mellem natur og menneske som præger vores eksistens, historie, samtid og fremtid.
Anne-Sofie Overgaard, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen Pillars of Creation på Spanien 19C.
Med afsæt i Gustave Dorés illustrationer til Miltons ”Det tabte Paradis” har Anne Sofie Overgaard skabt en meget stramt disponeret totalinstallation med en fascinerende, og helt overraskende, kombination af håndvævede billedtæpper og spinkle, blomstrende grene, udført i rustfrit stål og 3D printede blomster.
Thorgej Steen Hansen, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen Viva, Olé a Go-Go på Skjold Contemporary.
Udstillingen folder sig dynamisk og overbevisende ud, som en mangefacetteret stedsspecifik totalinstallation, der i kraft af sin udsmykningsmæssige karakter helt simpelt skriver sig ind i udstillingsrummets daglige funktion som omklædningsrum for Boldklubben Skjolds forskellige fodboldhold. Thorgej Steen Hansen præmieres for sit mod til, insisteren på og succes med at lave en temporær udsmykning i et så underfundigt udstillingssted som et omklædningsrum.
Jane Jin Kaisen, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen Community of Parting på Charlottenborg.
Det lykkes at kombinere et dybt personligt og historisk ladet projekt med en æstetisk elegance og installatorisk præcision. Installationen opleves nærmest narrativt opbygget, hvor man som publikum tages imod af en dansende shaman, der viser sig at være et vigtigt bindeled mellem fortid og nutid, og mellem den personlige historie og forløsningen af sorg og forladthed. På trods af de mange tidsbaserede værker opleves udstillingen let og elegant i koblingen med fotografier og fundne objekter.
Syv kunstnere for gruppeudstilling: Louise Sparre, Ellen Hyllemose, Rene Schmidt, Matilde Duus, Nina Nowak, Claus Hugo Nielsen, Johanne Skovbo Lasgaard, der præmieres med i alt 105.000 kr. for udstillingen Travel in Space på KH7.
Udstillingen tager fat på det nye skulpturbegreb på en interessant og fuldendt udstilling. Derudover ønsker vi med præmieringen at tilkendegive det store og vigtige arbejde det kunstnerdrevne udstillingssted KH7 gennem de sidste 2-3 år har præsenteret for offentligheden.
Al Masson, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen On closing up. Around A.P.M. – an unknown Danish artist, 1883 – 1920 på Møstings Hus.
I On closing up.. er der både en forvandlingsfortælling og en demaskeringsfortælling, hvor udstillingens faktiske kunstværker, malerier mm. forvandles fra kunstneriske vidnesbyrd om et, måske, tragisk livsforløb, til rekvisitter i en lige så sårbar fortælling om, hvordan kunsten formår at pege på den eksistentielle membran, som samfundets normer skaber imellem mennesker med forskellige seksuelle identiteter. Udstillingen er gennemført med stor konsekvens og meget fin sans for detaljen i både udtryk, narrativ og æstetisk disposition.
Elle-Mie Ejdrup Hansen, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen STILL (for) PEACE på Viborg Kunsthal.
Udstillingen er historien om, hvordan en laserstråle for fred blev til en meget kontroversiel og politisk begivenhed, og på denne baggrund har Elle-Mie Ejdrup Hansen foretaget et meget omfangsrigt researcharbejde i egne arkivmaterialer samt i Rigsarkivets og Statsministeriets arkiver. Med dette massive researcharbejde som materiale er værkerne til udstillingen skabt. En udstilling der på poetisk vis stiller skarpt på magtstukturer på mange niveauer og retten til fortællingen om historien.
Anne-Mette Schultz, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen Hora på C.C.C.
Med stor og nænsom, præcision tager udstillingen os med på en generøs rejse, hvor vi med vores egen krop og sind, på forunderlig vis, bringes til at ane hvordan vi selv – sikkert – er relationer i rummet, intet andet, men dermed forbundne med universet.
Nicolai Howalt, der præmieres med 50.000 kr. for udstillingen Variations of Old Tjikko i Nikolaj Kunsthal.
Howalt har taget udgangspunkt i ét foto, som han har taget af verdens ældste træ, den 9.550 år gamle rødgran kaldet ’Old Tjikko’ i Sverige. Motivet af det gamle vindblæste træ, har han repeteret på de mere end 80 fotografiske værker og fremkaldt på forskellige typer ældre fotopapir. Udstillingen udgør et yderst komplekst refleksionsrum, som ustandseligt sender beskueren ind og ud mellem konkret tidsforståelse og en uendelig dyb ubegribelig tidsdimension.
Kilde: Statens Kunstfond
Fakta
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst består af Jeannette Ehlers (udvalgsleder), Henrik Jørgensen, Henrik Menné, Lise Skou og Maria Kjær Themsen. Kunstfonden præmierer hvert år et antal kunstnere og kunstprojekter, som har betydet noget særligt for dansk billedkunst. Man kan ikke søge om at blive præmieret, da udvalget frit vælger hvem og hvad, der har så stor betydning i årets løb, at det i særlig grad skal fremhæves. I alt er der uddelt 605.000 kr. til billedkunstpræmieringer i 2020.