Adam Fenton maler flot natur, “for den skal vi have mere af”.

Af
23. april 2025

Portræt af en ung kunstner, der dyrker de klassiske dyder – uden af den grund at være umoderne!

Adam Fenton i sit atelier. Foto: Jan Falk Borup.

Portræt af en ung kunstner, der dyrker de klassiske dyder – uden af den grund at være umoderne!

Af
23. april 2025

Denne artikel er en del af Art Matter Local 2025 - en satellitfestival i Guldborgssund kommune - læs mere om det her!
“Der er fantastiske muligheder for kunstnere på Lolland”, mener Adam Fenton, som har engelske rødder.
Adam Fentons gård på Lolland emmer af nostalgisk landidyl med bindingsværk, stråtækt tag og sprossede vinduer. Det ligner en drøm om gamle dage – og det er det måske også? For hele vejen rundt omkring gården presser en helt anden nutidig virkelighed sig på: store, flade og højintensive landbrugsmarker.
På en måde forholder det sig på samme måde med Adams kunst. I hans atelier står en helt klassisk broncebuste (af ham selv med flot plejet overskæg), og han er i gang med at arbejde med en serie landskabsmalerier, som til forveksling ligner noget, man kunne støde på i guldaldersalene på landets kunstmuseer.
Men tag ikke fejl: Adam er ikke blot old school:
“De klassiske tilgange, jeg bruger i mine malerier og skulpturer, giver nem adgang til publikum, fordi det er discipliner og stilarter, de kender", forklarer han. “Og derfra kan jeg så begynde at inddrage mere aktivistiske og politiske greb, der måske kan være med til at ændre for eksempel synet på naturen eller vores relation til landbruget”.
Kunsten at finde flot natur
Adam er opvokset på landet i Lancashire i England og begyndte at male de flotte landskaber fra sin hjemstavn, da han var femten. Siden kom han til Danmark og studerede på kunstakademiet i København, men efter at han flyttede til Lolland for to år siden, har han taget landskabsmaleriet op igen.
Her på egnen må han arbejde lidt mere for at finde ‘guldalder-motiver’, men han insisterer på, at han ved at male ‘flot natur’, peger på, at vi netop skal have mere af den.
Og så præsenterer han ofte de klassiske værker på særlige måder:
“Jeg synes på en måde, at jeg er installationskunstner. Hver gang jeg har en udstilling, er der mulighed for at lave en installation – noget, som er lidt mere end et billede på væggen. Jeg bruger ofte malerier og skulpturer som kulisser eller rekvisitter og skaber på den måde et installatorisk rum, man kan gå ind i”.
Det kunne være en præsentation som An Afternoon Tea på det nu lukkede NLH Space i København tilbage i 2015, hvor materialelisten talte 20 malerier i guldrammer, 8 videoer, Earl Grey te og kage.
Eller afgangsværket The Ultimate Aesthetic Dance Floor of the Future 2.0 – et pink univers, hvori der blandt andet indgik et hyperrealistisk maleri af en vanddråbe og fragmenter af en klassisk græsk søjle. Et værk som også blev aktiveret af en danser – for Adam arbejder også med performance og koreografi.
Kunstner på Lolland
“Der er fantastiske muligheder for kunstnere her på Lolland”, mener Adam Fenton. “Mens man i København måske kun har råd til at bo på et lille værelse og have atelier i en kælder, kan man her få en hel gård og have et stort værksted i laden for næsten ingenting”.
“Der er en del kunstnere her og mulighed for at lave gode fællesskaber, og jeg kan bidrage til lokalsamfundet med mit kunstneriske blik”.
Således inviterer han til besøgs-arrangementer på gården med værk-præsentationer eller workshops, hvor deltagerne kan skabe gibsrelieffer af deres yndlingsblomst. Workshoppen tager afsæt i Adam Fentons værkserie My Name is Adam and I Live in Eden, hvor gibsreiefferne alle portrætterer planter fra venners eller kunstnerens eget hjem.
Oliemaleri, bindingsværk og permakultur
Det handler på mange måder om nærhed og håndværk. Adam tænker, at tingene hænger sammen:
“Jeg kan godt lide håndværk og at dygtiggøre mig i forskellige teknikker. Det kan være oliemaleri, men også hvordan man tækker tag eller reparerer bindingsværk”.
Og den kunstneriske praksis forgrener sig i Adams optik helt ud i den lille permakultur-have bag laden.
“Ved at observere naturen og være så tæt på den som muligt kan jeg lære, hvordan naturens processer fungerer og bruge dem i min kunst. Det kunne for eksempel være, at anvende træ eller jord i stedet for beton til udendørsskulpturer. Og i stedet for at gå efter at alt skal være permanent, kan jeg omfavne forandring og samarbejde med det, ligesom jeg gør det i min have i løbet af årstiderne”.
“Og når jeg er i haven, tænker jeg altid på, hvordan jeg kan bringe det æstetiske med – ved for eksempel at arrangere flotte bede, blomstersammensætninger eller mini-landskaber”.

Fakta

Adam Fenton f. 1992
Bor og arbejder i Nørreballe, Lolland, DK

Uddannelse:
MFA The Royal Danish Academy of Fine Art, Copenhagen, 2016-2019
BA Fine Art & History of Art, Goldsmiths, London, 2010-2013