Danmarkshistoriens største fotoprojekt

Fjorten fotokunstnere giver på Museet for Fotokunst hver deres billede af Danmark lige nu.

Udsnit af Kirsten Klein værk på Museet for Fotokunst. Pressefoto

Fjorten fotokunstnere giver på Museet for Fotokunst hver deres billede af Danmark lige nu.

Fra Limfjorden til Elgiganten
I 2008-2009 tog fjorten fotografer ud i det danske land. Kirsten Klein tog hjem til den vejrbidte natur ved Limfjorden, Peter Brandes tog ud til kirkerne, Astrid Kruse Jensen tog til mennesketomme parker og pladser i København, og Krass Clement tog ud til nedlagte jernbaner, parkeringspladser og Elgiganten i Slagelse.

Astrid Kruse Jensen. Pressefoto
Astrid Kruse Jensen. Pressefoto

Peter Brandes. Pressefoto
Peter Brandes. Pressefoto

Udstilling og trebindsværk
De danske fotografer har affotograferet landet fra hver deres vinkel, og billederne indgår dels i udstillingen på Museet for Fotokunst i Odense og dels i et stort trebindsværk med titlen Herfra hvor vi står.

Henrik Saxgren. Pressefoto
Henrik Saxgren. Pressefoto
Fotografen Henrik Saxgren lod sig hejse op i kranlift, hvor han fra 40 meters højde fotograferede danske vejsystemer. På trods af, at mange mennesker dagligt tilbringer adskillige timer på de danske veje, oplever man først i Saxgrens billeder, hvordan vejene fletter sig ud og ind ad hinanden som et stort stykke arkitektonisk skønvirke.

Der er mange atypiske landskabsbilleder. Nicolai Howalt er taget ud på landet, hvor han har fundet små skilte, afgrænsninger og overgange af forskellig art. Fie Johansen er taget til Ørestaden, hvor hun har fundet skønheden i områdets store betonklodser. Samme skønhed finder hun i industriområderne ved Gilleleje, hvor hun har foreviget havnens råstofanlæg i solnedgangen.

Øjebliksbillede af Danmark
Der er kultiveret og vild natur, forladte parkeringspladser, forstæder og store kælkebakker med liv og glade dage. Fjorten forskellige blik på Danmark som det så ud i sidste og forrige år. Områderne har allerede ændret sig en smule, men selvom der hverken er hele eller halve sandheder om Danmark på udstillingen, får man ikke desto mindre et øjebliksbillede af steder, som på én og samme tid er typisk og enestående.

Fie Johansen. Pressefoto
Fie Johansen. Pressefoto
Krass Clement. Pressefoto
Krass Clement. Pressefoto

Samarbejdet mellem projektgruppe og fotografer
Kunsthistoriker Hans Edvard Nørregård-Nielsen fik idéen til projektet, men en større projektgruppe med foto-, kultur- og kunsthistorikere gik i gang, før de fjorten fotografer blev inviteret og sendt ud i landet. Til åbningsreceptionen kunne Hans Edvard Nørregård-Nielsen ikke dy sig for at fortælle, at samarbejdet med de fjorten fotokunstnere ikke havde været helt gnidningsfrit.

Kontroverser var der dog ingen af på åbningsdagen, hvor Nørregård-Nielsen fik lov til at åbne den store udstilling på kulturministerens afbud. Udstillingen havde fået lov til at brede sig fra Museet for Fotokunst og ind over Kunsthallen Brandts’ lokaler. Her bliver den indtil 21. november, hvorefter den bliver flyttet til HEART i Herning og senere Gl. Holtegaard og Sophienholm.


Fakta

Udstilling

Steder – Danmark under forvandling

3 sep 2010 21 nov 2011

Jørgen Borg, Peter Brandes, Christina Capetillo, Krass Clement, Joakim Eskildsen, Mads Gamdrup, Nicolai Howalt, John Jedbo, Astrid Kruse Jensen, Fie Johansen, Kirsten Klein, Janne Klerk, Henrik Saxgren, Trine Søndergaard

Museet for Fotokunst Se kort og tider

Fakta

Udstillingen Steder – Danmark under forvandling er kurateret af Louise Wolthers og direktør for Museet for Fotokunst, Ingrid Fischer Jonge. Efter Museet for Fotokunst bliver udstillingen vist på:

HEART Herning Museum of Contemporary Art d. 2/4/2011 – 28/8/2011
Gl. Holtegaard d. 12/11/2011-15/1/2012
Sophienholm d. 12/11/2011-15/1/2012

Herfra hvor vi står
I forbindelse med udstillingen udkommer trebindsværket Herfra hvor vi står den 2. september. Bogen indeholder udstillingens billeder og tekster af bl.a. Peter Laugesen, Jens Smærup Sørensen, Marianne Larsen, Siegfried Lenz, Henrik Dahl, Pernille Stensgaard, Suzanne Brøgger, og Anders Troelsen.

Projektets bestyrelse og bogens redaktionelle faggruppe er Erland Porsmose, Michael Stoltze, Ingvar Cronhammar, Steen Høyer, Peter Dragsbo og Hans Edvard Nørregård-Nielsen. Til bogværket hører også et mindre bind, hvori kunstnernes individuelle projekter præsenteres med tekster af forfatter Gitte Broeng samt projektets kunstneriske leder, Louise Wolthers.

Steder – Danmark under forvandling er forankret og gennemført i samarbejde med Museet for Fotokunst/Brandts.