Danske gallerister i New York
Danske gallerier fremhæves ofte for deres proaktivitet i udlandet. Denne gang går turen i uge 10 for en håndfuld danske gallerier over Atlanten til New York.
Danske gallerier fremhæves ofte for deres proaktivitet i udlandet. Denne gang går turen i uge 10 for en håndfuld danske gallerier over Atlanten til New York.
info
Den veletablerede
The Armory Show, som er New Yorks mest kendte messe for samtidskunst, holder til på Pier 94 ved Hudson River. The Armory Show har, foruden hovedmessen, hvert år et specielt fokusområde.
I 2012 blev der således stillet skarpt på nordisk kunst, og den daværende direktør for Malmø Kunsthal, og nuværende direktør for Charlottenborg Kunsthal, Jacob Fabricius, var inviteret ind som kurator.
Derfor var der sidste år også ekstraordinært mange danske gallerier repræsenteret på udstillerlisten. I år begrænser de danske repræsentanter sig til Galleri Bo Bjerggard, Andersen’s Contemporary og David Risley Gallery.
Den specialiserede
Sideløbende med The Armory Show løber Volta NY af stablen. Denne gang i nye lokaler på Mercer Street i SoHo. På Volta messen har man valgt udelukkende at vise solopræsentationer. Det betyder, at der på de deltagende galleriers stande kun præsenteres éen kunstner.
For den besøgende betyder det, at der er langt bedre mulighed for at danne sig et overblik over de pågældende kunstneres praksis, og for de deltagende kunstnere betyder det langt bedre visningsmuligheder, end vis de skulle dele standen med 3-4 andre kunstnere.
I år deltager 3 danske gallerier på Volta NY. Galleri Specta satser denne gang på en promovering af Camilla Thorup, som til messen har lavet en række nye malerier og tegninger. Hos Galleri Christoffer Egelund kan man se nye malerier og bronzeskulpturer af Maria Torp, mens Gallery Poulsen byder på en installation af den amerikanske kunstner Jade Townsend.
Investering og håbet om afkast
For gallerierne er det en bekostelig affære at tage på messe. Ikke mindst når lokationen er New York. Det samlede regnestykke for standleje, transport af værker, og rejseomkostninger runder hurtigt de 100.000,-. Hertil kan der, til både The Armory Show og Volta NY, søges støtte i den særlige pulje hos Kunstrådet til galleriers deltagelse i messer i udlandet.
Puljen har en årlig tilskudsbegrænsning på 55.000,- pr. galleri. Denne ordning er unik for Danmark og har uden tvivl været medvirkende til, at mange danske gallerier har turdet satse på de udenlandske messer. Men når det er sagt, er det stadig en stor udskrivning at satse på den internationale promovering.
Når man taler med gallerier på vej på messe, hænger der derfor også typisk en blanding af frydefuld forventning og frygt for den store nedtur i luften.
På den ene side håbet om at nå ud til nye, potentielle kunder og samarbejdsforbindelser, og på den anden side frygten for at de rigtige mennesker bare ikke kommer forbi og at bundlinjen bliver mørkerød.
Især for de mindre etablerede gallerier med ikke helt så dyre værker er forhåbningen ofte, at det bare løber rundt. Et lille overskud er selvfølgelig ambitionen og håbet, men generelt betragtes messeaktiviteten som del af en langsigtet strategi, der handler om synlighed og opbygning af netværk.
Fakta
Messe
The Armory Show
7 mar 2013 10 mar 2013